Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kotła Żywiec 30Kw

Cocaine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chociałbym dowiedzieć się jak najbardziej optymalnie ustawić kocioł, tak by dawał najwięcej ciepła i nie zjadał tyle ekogroszku :P

w załączniku parametry kotła =)

Proszę o pomoc, z góry dzięki i pozdrawiam!

post-22279-0-72338100-1478839874_thumb.jpg

Opublikowano

Pierwsze co powinieneś napisać ile metrów ma grzać ten piec jaki masz ocieplony dom , czy grzejniki czy podłogowka jakie masz parametry na sterowniku i ile pali Ci na dzień eko .

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Małio informacji. Jaki układ ile pomp czy iest zawór czy masz zawory na grzejnikach?

Opublikowano

Wybaczcie, jestem laikiem w tych sprawach, ja kotła nie stawiałem, a chce by staruszka miała ciepło :>, więc nie wiem do końca co i jak, ale postaram się rozpisać co pamiętam, jeżeli coś pominę a postaram się wypisać wszystkie ustawienia z kotła, to po południu będę już w domu, więc napiszcie tylko co jeszcze.

Ogólnie to stare budownictwo.

Ogrzewanie +- 180m2, brak ocieplenia domu (+drewniane okna), grzejniki żeliwne , aktualne parametry to:

-temp. ustawiona na 59 jest 58

-dlugosc podawania: 28

-przerwa: 108

-nadmuch 60% -kratka otwarta na około 3-4 cm

-załączanie pompy 40 C

-histereza kotła 3 C

-histereza CWU 9 C

-praca w podtrzymaniu 10 sec

-przerwa w podtrzymaniu 7 min

-przerwa pompy 8 min

układ pomp to z tego co wiem, a raczej widziałem, jest jedna nad piecem, bodajże Grundfos, chodzi non stop na 3 "biegu"

a eko spala dość sporo bo po nocy nie ma troszkę ponad połowę pojemnika (nie pamiętam ile ma l)

Opublikowano

Jaki sterownik? Podajesz ustawienia do trybu dwustanowego, a być może masz jakiś tryb automatyczny i warto go spraktykować.

Do wyregulowania spalania musisz podać jak wygląda sytuacja na palniku, czy spala węgiel na popiół, czy są niedopalone węgielki, czy są spieki itp. Przyda się też info o temperaturze na czopuchu (spaliny). 60% nadmuchu to dużo, a bardzo ważne jest jaki posiadasz palnik, bo jeśli jest to jakiś żeliwny typu Brucer czy Ekoenergia, to trzeba sprawdzić, czy jest uszczelniony. Bez uszczelnienia nie ma mowy o ekonomicznym spalaniu węgla i dobrej regulacji.

Jeśli trybu auto brak, to ustawienia ręczne są zbyt "bogate". Podtrzymanie nie częściej niż raz na 30 min. Praca lepiej często ale mniejsze dawki i obserwacja jak wygląda kopczyk na retorcie. Teraz wychodzi stosunek parametrów podawanie-przerwa poniżej 1:4 a to bardzo dużo. Spróbowałbym dawki 1:6, np. 8 s podawanie, 50 s przerwa i później korygowanie czasem przerwy. Nadmuch ma zapewnić równy jasno pomarańczowy płomień. Nie może kopcić (za mało powietrza) ani być rażąco biały jak na kuźni (za dużo powietrza).

Złotego środka nie ma i każdy przypadek jest inny. Sprawdź:

1. Jaki sterownik i czy ma tryb automatyczny PID lub podobny.  Jak jest to włącz.

2. Jaki masz palnik i czy wymaga uszczelnienia.

3. Jaka jest temp spalin. Jeśli czopuch "parzy", to za mocno dmuchasz.

4. Jak wygląda popiół.

5. Jak wygląda płomień.

6. Jak wygląda kopczyk na palniku (kupa węgla, czy krater).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny piec (Integra lux 28kW), moje ustawienia na max moc 1:4

- czas podaw: 30s

- przerwa w podaw 140s

- praca w podtrzymaniu 12s

- przerwa w podtrz 60min

- histereza kotła i cwu 2st

- temp zał pomp 47

- temp piec 65st

- temp powrotu 50st

- temp na grzejnkach 45st

- temp na podł 30st

- temp CWU 62st

- wentyl otwarty 1cm , moc 30%

do ogrzania 220mkw, temp w pom 20-21st, CWU 250l,

spalanie 150kg eko z Piasta starcza na 5dni

niestety ten palnik tak dużo pali i cudów z niego nie wyciśniesz, ustaw tak żeby węgiel dobrze się spalał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.