Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wydzielone Z Tematu "sterownik Kotla Skzp-02"

marekd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak ,cały czas.Tylko u mnie kociołek i zbiornik cwu jest w budynku gospodarczym,drugi mniejszy wymiennik w domu,pompka cyrkulacyjna utrzymuje w nim temp. na poziomie 45st.

Opublikowano

Hello

Pytanko do waduś

Postanowiłem w celach doświadczalnych oraz ekonomicznych ;) zmienic ustawienia pieca sugerując się Waduśa postem tego tematu nr. 40.

Przed zmianami, eko raczej dopalony sporo spiekow i spalanie w okolicach 30 kg. W pierwszym momencie zmiany kalorycznosci z 27,7 i dawki -30 na raczej realne 25,6 i dawce -0 myslalem ze zrobilo sie zwarcie na podajniku bo co chwile podawal paliwo i wpadl na wysoka modulacje praktycznie caly czas w okoloce mocy maksymalnej. Była to godzina 19 w efekcie okolo 22 sporo niedopalkow w popielniku.

Pompa cwu włączona na stale delta zas/powrotu okolo 5'

Odczekac jeszcze kilka godzin?Przywrócić ustawienia fabryczne? 

Opublikowano

Kolego wadus nie wiem czemu , ale na komputerze nie mogę sie wogóle zalogować a na telefonie nie wiem jak wstawić zdjęcia. Zgroza jakaś !

Opublikowano

Hello

Pytanko do waduś

Postanowiłem w celach doświadczalnych oraz ekonomicznych ;) zmienic ustawienia pieca sugerując się Waduśa postem tego tematu nr. 40.

Przed zmianami, eko raczej dopalony sporo spiekow i spalanie w okolicach 30 kg. W pierwszym momencie zmiany kalorycznosci z 27,7 i dawki -30 na raczej realne 25,6 i dawce -0 myslalem ze zrobilo sie zwarcie na podajniku bo co chwile podawal paliwo i wpadl na wysoka modulacje praktycznie caly czas w okoloce mocy maksymalnej. Była to godzina 19 w efekcie okolo 22 sporo niedopalkow w popielniku.

Pompa cwu włączona na stale delta zas/powrotu okolo 5'

Odczekac jeszcze kilka godzin?Przywrócić ustawienia fabryczne? 

Jezeli zmieniles tylko ustawienia kalorycznosci to wroc do tego co miales i pokombinuj z powietrzem. W SKZP-02 tak naprawde to tylko tutaj mozna cos ustawiac aby poprawic spalanie.

Wszystko tez zalezy jaki masz palnik i jaka dmuchawe i jakie eko.

Ja tez mimo ze mam teraz spalanie male to wkurzam sie na swoja instalacje bo grzejniki w lazienkach mam chlodne 28 stopni. podloga ma tyle co trzeba 25 i w domu 22 ale te grzejniki mnie ciagle bola :(

No coz to juz problem mojej instlacji, w pracy w dwu stanie jak dziala grawitacja na ukladzie kotlowym to jest ok ale spalanie 20-25 kg/d i kotlownia cala czarna w sadzy ktora nie wiem skad mi sie bierze jakis ciag wsteczny mam czy co. W kazdym razie praca w dwu stanie to cieplo takie jakie chce miec w domu ale kosztem duzego spalania i syfu w kotlowni.

Opublikowano

Hej! wadus, napisz mi jak masz przesłone na dmuchawie bo mam węgel też wysoko kaloryczny i walcze ze spiekami

ja mam 29 kaloryczności, a morze ktoś też taki ma.

No i czy w sterowniku tyle mam wpisać.

Opublikowano

dT jezeli rozumiem masz 2-4 stopnie?

Jezeli tak to juz masz dosyc dobrze ustawiony uklad.

Masz podobny metraz do mojeg (ale ja grzeje 100 % podlogowka) nie mam grzejnikow nie liczac tych w lazienkach niestty one maja 28 stopni wiec nawet nie czuc ze grzeja.

wrzuc wykresy to bedziemy widziec jak ci sterownik moduluje.

Co do zmniejszenia zuzycia wegla, najpierw pytania:

-jakie masz okna w domu? 

-jak docieplony strop?

-jaka temp. masz w kotlowni?

-jak ci sie pali eko? 

Najpierw wykresy ze sterownika a potem pomyslimy czy jeszcze cos mozna poprawic na samym sterowniku

Okna wymienione 3 lata temu , dwuszybowe

Strop skosy ocieplone wata 15+5 na zakład

Temp w kotłowni pewnie ze 26 st bo leci po mnie jak tam wchodzę

Jakby nie dopalanie w prawym dolnym rogu palnika , spieków brak

Opublikowano

Hej! wadus, napisz mi jak masz przesłone na dmuchawie bo mam węgel też wysoko kaloryczny i walcze ze spiekami

ja mam 29 kaloryczności, a morze ktoś też taki ma.

No i czy w sterowniku tyle mam wpisać.

w sterowniku wpisz tyle ile bedziesz widzial ze powoduje dobre palenie ( zacznij od 29) ale nie ufaj temu obserwuj ja mam eko z wesolej tez niby 29 Mj ale wpisalem 27,4 i pali sie dobrze

Opublikowano

A jak z tą przesłoną

Opublikowano

Okna wymienione 3 lata temu , dwuszybowe

Strop skosy ocieplone wata 15+5 na zakład

Temp w kotłowni pewnie ze 26 st bo leci po mnie jak tam wchodzę

Jakby nie dopalanie w prawym dolnym rogu palnika , spieków brak

dosyc dobrze ocieplony strop tez zabezpieczyles  ja w zeszlym roku nie mialem calego stropu ocieplonego palilem 13-18 kg /dobe przy +7 na dworzu i cieszylem sie ze w koncu opanowalem palenie, W tym roku docieplilem calosc i od razu roznica 8 kg /doba a teraz przy -2 na zewnatrz 9,4 kg/doba 

Aha i wyczyscilem palnik po odkurzaczem i wyjalem slimaka oczyscilem gniazdo slimaka i odkurzaczem porzadnie wyczyscilem szczeliny powietrzne.

Jakby spalanie sie tez poprawilo bo mi tez jakby nie dopalalo z jednej strony tej dalszej od podajnika z tylu. bylo to widac na popielniku jedna strona ladna a druga troche spiekow i ciemniejsza.

Czyli inspekcja palnika tez bardzo wazna. Co tak naprawde wplynelo na zmniejszenie spalania u mnie? na 100% docieplenie stropu na ile ustawienie zaworu 4D 3/10 i wymuszenie obiegu pompka kotlowa ? nie wiem trzeba by robic testy a mi sie juz nie chce wiem ze palilo mi brzydko i duzo a teraz przy pelnej modulacji pali czysciutko ladnie nie mam obrosnietego pieca sadza (pale juz 4 tygodnie i cialge ladnie w srodku wyglada)

w kotlowni 27 stopni i 21 wilgotnosci eko schnie w oczach teraz :)

Opublikowano

Jezeli zmieniles tylko ustawienia kalorycznosci to wroc do tego co miales i pokombinuj z powietrzem. W SKZP-02 tak naprawde to tylko tutaj mozna cos ustawiac aby poprawic spalanie.

Wszystko tez zalezy jaki masz palnik i jaka dmuchawe i jakie eko.

Ja tez mimo ze mam teraz spalanie male to wkurzam sie na swoja instalacje bo grzejniki w lazienkach mam chlodne 28 stopni. podloga ma tyle co trzeba 25 i w domu 22 ale te grzejniki mnie ciagle bola :(

No coz to juz problem mojej instlacji, w pracy w dwu stanie jak dziala grawitacja na ukladzie kotlowym to jest ok ale spalanie 20-25 kg/d i kotlownia cala czarna w sadzy ktora nie wiem skad mi sie bierze jakis ciag wsteczny mam czy co. W kazdym razie praca w dwu stanie to cieplo takie jakie chce miec w domu ale kosztem duzego spalania i syfu w kotlowni.

Wadus kierowałem się tym co proponowales i tak tez poustawiałem wszystko naraz...

Palnik taki jak ty, czyli mała ekoenegria dmuchawa DM 80 i eko anmag błękitny 24-26

W tej chwili ustawilem powietrze maksymalne na jakies 33% i minimalne na 19%..

Zauważyłem też żeby zrobic "szybki reset modulacji" wystarczy podczas pracy poprostu wyłączyć sterownik "off" ;)

Opublikowano

Piec na ekk jest u mnie dopiero drugi sezon, rok temu miałem sterownik który był w komplecie z piecem , zwykły dwu stan. Rzeczywiście wtedy było dużo czarnej sadzy teraz z modulacją jest tylko szary pył. Palnik czyściłem po sezonie na szczęście nie muszę palić cały rok żeby nagrzać cwu.

Podczas wymiany kotłowni hydraulik stwierdził ,że rolę zaworu 4d będzie pełnił u mnie wymiennik ciepła, tylko że nie ma tu jako takiej regulacji.

Tak czy inaczej za oknem 0st a na liczniku 20,5 kg/doba

Swoją drogą przetwarzyłem wypychany groszek i wyszło mi 38kg/H dosyć sporo.

Opublikowano

Male sporstowanie mam duza ekonergie.

A przeslone mam chyba nie ruszana czyli zamknieta, nie wiem bo jest od strony kotla i za cholere tam jak glowy wlozyc :) bo kociol tak wcisnalem w kotlownie ze bardziej sie nie dalo.

Ciagle jeszcze nie znam calego ukladu instalator go zrobil i zwial za granice. nawet rysunku nie zostawil. zrobil w miare dobrze ale mam do przerobki obieg kotlowy.

Opublikowano

Powrót z boilera wepnij bliżej i daj pompkę na nitkę boilera...będzie układ kotłowy

Opublikowano

A po co ten zawor roznicowy ? Moze tak zaw.zwrotne by dac lepiej ?

Opublikowano

Witam,

Koledzy może ktoś tutaj mi pomoże. Na zewnątrz -1 st. A u mnie spalanie 23 kg/dobę

Sterownik spzp w modulacji, piec stalkot 19 kw instalacja bez zaworu 4d. Dom raczej dobrze ocieplony.

Jeśli jeszcze jakieś informacje są potrzebne , prosze napisać jakie.

Pozdrawiam

Karol

Opublikowano

Karol Schemat instalacji od tego cza zaczac

Opublikowano

Tak to mniej więcej wygląda. 4x podłogówki ale zrobione na powrotach z grzejników.

post-69665-0-53475600-1478963826_thumb.jpg

Opublikowano

Masakra . Zapytam standardowo kto to robił , taki układ jest nie regulowałby . Grzejniki jeden obw. Podłogówka drugi .Wymiennik Hm zarośnięta raz dwa . Dzisiaj mozna robic uk.zamknete na kotłach z podajnikiem. No ale.

Wyregulować przepływy w takiej inst to cieżko .Popatrz na grzejniki ile dajesz ze 30/35 czy wiecej , na podłogówkę cza cos koło tego moze nawet mniej jak sie dom wygrzeje. I teraz jak to opanować kręcąc Gl.na grzejniku by było ciepło, mamy dwa odbiory o rożnych temp.pracy by miec komfort . Powrot do pieca wraca jaki moze ze 20 ST i jak sie zachowa piec jak wyczuje taka temp. Bedzie gonił jak oszalały do zadanej.

Ja bym to przerobił popatrzyła to rozwiazanie moze nie dokonca takie ale zarys .post-1379-0-38742100-1478964526_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.