Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Pompy Na Mocniejszą

MikiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Ta pompa która mam teraz red 25/60 znalazłem info że ma przypływ chyba do 4,5 m3/h czy nie muszę założyć z takim samym przepływem?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli mam nie łatwiej na kvs zaworu 3d?

Opublikowano

Kvs zaworu jest podawane dla spadku ciśnienia na zaworze = 1 bar, takiego spadku nie masz i raczej nie możesz mieć, więc przepływ jest dużo mniejszy.

Większość producentów dla 3-D  i 4-D  przy danych spadkach ciśnienia podaje tabele lub diagramy z wartościami przepływów.

To ważne szczególnie dla zaw 4-D i pracy grawitacyjnej, kiedy ciśnienie dyspozycyjne przed zaw jest małe i muszą być małe opory przepływu aby zaw 4-D działał prawidłowo

Opublikowano

Ok. Dzięki serdeczne. Mogę kupić pompę grundfos alpha 2l za jakieś 480 zł. Brać ją czy ta lfp?

Opublikowano

A możesz mi jeszczę jedna rzecz wytłumaczyć. Według tabelki która jest pod spodem 3 biegu przy przepływie 2m3 pompa jest w stanie podnieść wodę na wysokość 3m? Czy ja to źle interpretuje? post-40098-1478641620,4885_thumb.gif

Opublikowano

To nie jest tak wprost z tym podnoszeniem wody .

Te m słupa wody to zdolność pokonania oporów instalacji , a nie różnicy wysokości

Pompa 25/40 będzie bez problemu pracowała przy wysokości inst grzejnikowej np 8-10m

A pompa 25/60 polegnie przy parterowej podłogówce z pętlami po 150m

Opublikowano

pompa 25/40 jak kazda inna nie ma ograniczenia wyskosci ,ograniczeniem wysokosci jest cisnienie styczne jakie pompa jest w stanie wytrzymać czyli przecietnie nie wiecej niz 50m wysokosci

a pompa 25/60 nie polegnie na podłogówce w petlach po 160mb i myślę ze nie należy tak po łebkach tłumaczyć

Opublikowano

Pompę wymieniłem na Experia L. Instalacja zaczęła ciszej pracować, sama pompa też jest cichsza od poprzedniej. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie: czy jest możliwe żeby po wymianie pompy zużycie groszku spadło prawie o połowę?

Opublikowano

No to co wpłynęło u mnie na znaczący spadek spalania skoro nic więcej nie robiłem? Dla mnie to też jest zagadka.

Opublikowano

Przepływy wyglądają troszkę lepiej tzn. na górze jestem w stanie ustawić więcej niż 1,5 litra. To nie są sensację. Temperatura od kilkunastu dni na dworze jest taka sama. Dzisiaj wsypałam tylko 25 kg więc zobaczymy na ile starczy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety pomimo wymiany pompy w dalszym ciągu mam problem z niedogrznami dwoma pokojami na górze. Będę musiał założyć chyba jednak pompę 80. Czy jest sens zamiast 24/80 dać 32/80? Mam problem żeby kupić od ręki 24.

Opublikowano

to ile masz tam grzejików co to blok jest na 10 mieszkań ???moze wystarczy instalacje skryzować

Opublikowano

W całym domu jest ogrzewanie podłogowe - ponad 200m2 w 17 petlach(chyba)

Opublikowano

Możesz dać 32/80, tylko trzeba dać dodatkowe redukcje z 5/6 na 1" i to może nie wyrobić z długościami.

A będzie to miało wpływ na zwiększenie przepływów na piętrze? Tzn. czy będą one większe w porównaniu do 25/80?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.