Daria1234 Opublikowano 31 Października 2016 #1 Opublikowano 31 Października 2016 Witajcie, to mój pierwszy post na forum dotyczącym ogrzewania, wynika on z tego, że w moim domu rodzinnym są pewne problemy z ogrzewaniem. Moja wiedza na temat ogrzewnictwa jest dość ogólna i chciałabym sytuację sobie jakoś rozjaśnić. Mianowicie, dom składa się z dwóch części, właściwie można powiedzieć, że wielkością odpowiada typowym bliźniakom, jest z lat 60-tych, zawsze ogrzewany był kotłem na paliwo stałe. Jakieś 10 lat rodzice postanowili "dołożyć" kocioł gazowy. Aktualnie więc mamy kocioł na węgiel oraz kocioł gazowy wraz z zasobnikiem do c.w.u. Dołożenie kotła gazowego nastąpiło przez włączenie się w rurę zasilającą i powrotną kotła na paliwo stałe z zaworami odcinającymi. W układzie jest naczynie zamknięte oraz naczynie otwarte. Moje pytanie pierwsze, które nasunęło mi się, jak już zainteresowałam się tym układem, czy takie połączenie jest prawidłowe? Czy nie powinno być jakiegoś wymiennika do rozdzielenia tych układów? Druga sprawa, aktualnie korzystamy tylko z grzania gazem ciepłej wody, gdyż w przypadku c.o. ogrzewana jest tylko jedna część domu ( przy grzaniu węglem, jest ok). z czego może to wynikać? Trzecia sprawa, kocioł gazowy może być przestawiany z trybu lat na zima i na odwrót. Niestety, w przypadku trybu lato często grzeją też niektóre grzejniki, co w lato jest uciążliwe. Z tego, co wiem moja babcia ( ona tym zarządza) zamknęła więc zawór odcinający na zasilaniu z kotła gazowego, ale z czasem zaczal on chyba przepuszczać bo sytuacja ma dalej miejsce i grzejniki grzeją. Ostatnuo pytała mnie, czy może zamknąąć zawór na powrocie do kotła gazowego ,, bo czasami jak tak robiła, to problemu nie było, ale za to kocioł gazowy nie chciał się załączać, jakby miał za małe ciśnienie. Moje ogólne pytanie, o co tu chodzi. Nie rozumiem tego do końca. Wiem, że to chaotyczne i częściowo pewnie głupio opisane,ale proszę o rozjaśnienie sytuacji. Pozdrawiam.
Animus Opublikowano 3 Listopada 2016 #2 Opublikowano 3 Listopada 2016 A co to za kocioł gazowy i kiedy był ostatni przegląd tego kotła, jeżeli dawno to najlepiej zrobić przegląd i odpowiednią regulację przez fachowca,hydraulik niech też wymieni nieszczelne zawory. Do grzania C.W.U. można zamknąć oba zawory od C.O., Jeżeli się kocioł nie włącza otwierając ciepłą wodę w karnie, to trzeba podnieść ciśnienie w tym zamkniętym obiegu kotła gazowego dopuszczając wodę, jego wartość jest podana w instrukcji eksploatacji kotła, trzeba obserwować wzrost ciśnienia na manometrze kotła gazowego w trakcie dopuszczania wody do prawidłowej wartości.
Daria1234 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 5 Listopada 2016 Kocioł Geomat II G, przegląd obawiam się, że był dawno. Jeśli chodzi o uzupełnianie wody kotła gazowego, to z moich obserwacji wynika, że nie ma takiego przewodu, uzupełnianie zładu odbywa się doprowadzeniem wody do kotła na węgiel. W takim razie ten zawór na powrocie do kotła gazowego jeśli będzie zamkniętyy to dlatego spada ciśnienie na kotle gazowym i się nie załącza? I kolejna sprawa naczynie wzbiorcze podłączone jest do przewodu powrotnego przed zaworem odcinającym, więc jeśli zamknę obydwa zawory to odetnę kocioł gazowy od naczynie wzbiorczego?
Animus Opublikowano 6 Listopada 2016 #4 Opublikowano 6 Listopada 2016 Kocioł, ten model powinien posiadać, własne naczynie zbiorcze( 5 - zb. wyrównawczy), budowane w kotle, tak wynika z dokumentacji, link poniżej. Dopuszczanie wody po odcięciu zaworami, powinno być podłączone od strony kotła gazowego, zasobnik do ciepłej wody również, co do spadku ciśnienia po zamknięciu zaworu to przyczyn może być kilka, trzeba niestety wezwać fachowca z gazem nie ma żartów, nie polecam samodzielnych napraw. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwivoN_Yv5TQAhWMWSwKHZ8SDtwQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fdagaz.net.pl%2Fexplorer%2Fview.php%3Ffile%3DAriston%2Fkot%25B3y%2Bstoj%25B9ce%2FGeomat%2BII.pdf&usg=AFQjCNE5A_BoD-eCBMZw-Tq_K2CIfZ2-KQ
sambor Opublikowano 6 Listopada 2016 #5 Opublikowano 6 Listopada 2016 Po tylu latach to nie wiadomo jakie jest ciśnienie w tym naczyniu czy naczynie jest sprawne
Animus Opublikowano 6 Listopada 2016 #6 Opublikowano 6 Listopada 2016 Tak, może nawet pękła w nim membrana, dlatego potrzebny fachowy przegląd, albo nawet wymiana na nowy kocioł gazowy.
Daria1234 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2016 Wydaje mi się, że kocioł nie jest wyposażony w naczynie wzbiorcze. W takim razie bez sensu byłoby montowanie tego naczynia, które jest. Doprowadzenia wody do kotła gazowego, tylko do gazowego również nie ma. Planowany jest remont kotłowni, ale czy w obecnej sytuacji, może zostać zamknięty zawór odcinający na zasilaniu, a otwarty na powrocie do kotła gazowego (tuż przed samym włączeniem do obiegu kotła na węgiel), zakładając, że tryb jest ustawiony tylko na grzanie wody - pompa obiegowa c.o. kotła na gaz nie pracuje ?. Czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne? A i jeszcze jedno pytanie jakie ciśnienie mniej więcej powinno utrzymywać się w takiej instalacji. Obecnie manometr na naczyniu wzbiorczym wskazuje 2bary.
Animus Opublikowano 7 Listopada 2016 #8 Opublikowano 7 Listopada 2016 A są jakieś dodatkowe numery?Te modele powinny mieć naczynie z tyłu na plecach okrągłe.GEOMAT II G PV 23RI 24kWGEOMAT G PV 31RI 32kWTe trzy smoki niekoniecznie.GEOMAT II G 39RI 40kWGEOMAT II G 47RI 48kWGEOMAT II G 55RI 57kWJeżeli naczynie jest obok to musi to być jeden z tych trzech smoków, a one do grzania tylko CWU to śmiech na sali, raczej do ogrzewania hali.
sambor Opublikowano 7 Listopada 2016 #9 Opublikowano 7 Listopada 2016 Jak jest na kotle 2 bary to powinno być naczynie, dostęp do naczynia jest od środka kotła
Animus Opublikowano 7 Listopada 2016 #10 Opublikowano 7 Listopada 2016 Na Allegro, Olx nie ma już takich kotłów, za to sprzedają elektrodę jonizacyjną, może tu leży problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.