LUKASZ215 Opublikowano 30 Października 2016 #1 Opublikowano 30 Października 2016 witam planuje dołożyć do obecnego przewymiarowanego kotła bufor minimum 1000l w zwiazku z czym poszukuje logicznego schematu który będę mógł przekazać instalatorowi ponieważ co jeden to "mądrzejszy" <_< chyba ze ktoś możne lub zna osobę z okolicy bielska białej która dokona takiego podłączenia obecna instalacja sprawia dużo problemow ponieważ w całym domu jest ogrzewanie podłogowe a piec ma 19kw przy starym ocieplonym domu to katastrofa wynik z ciepło właściwe na poziomie 8-9kw czy laddomat to dobre rozwiązanie czy możne jest jakaś tańsza opcja poniżej zdjęcia instalacji robione przez kobietę wiec proszę o wyrozumiałość bo trochę musiałem o nie prosić :D :D wiem ze mam matrix z kablami od czujników ale obiecuje to uporządkować po założeniu bufora planuje zlikwidować zawór termostatyczny przy podłogówce ponieważ na wyjściu z bufora będzie sterowanie przez zawór z siłownikiem i sterownikiem
sambor Opublikowano 30 Października 2016 #2 Opublikowano 30 Października 2016 W dziale o instalacjach są schematy - dobre i złe, wybierz jakiś i przedstaw do oceny
odpowietrznik Opublikowano 30 Października 2016 #3 Opublikowano 30 Października 2016 Tak ze zdjęć wnioskuje że instalacja jest w układzie zamkniętym a tym samym nie spełnia wymogów bezpieczeństwa(brak węzownicy schładzajacej lub zaworu schładzającego dwufunkcyjnego DBV)
LUKASZ215 Opublikowano 31 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 31 Października 2016 Tak wiem w tym celu jest zamontowana przetwornica napięcia plus akumulator oraz chce zamontować bufor no cóż takich mamy specjalistów w kraju którzy biorą jeszcze za to ciężkie pieniądze i do tego potrafią coś zepsuć i twierdzą że to nie jest ich wina (pęknięta ceramika komina nie dali przejściówki ze sznurem dylatacyjnym tylko wsadzili rurę od pieca na sztywno a jak wiadomo taka rura pracuje brak słów)
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2016 #5 Opublikowano 1 Listopada 2016 Przetwornica na niewiele się zda jak padnie pompa, to już mamy akcję
sambor Opublikowano 1 Listopada 2016 #6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Podobnie się motał autor tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20734-dob%C3%B3r-pieca-na-drzewo-oraz-bufora-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page-1 I praktycznie ma bufor na grawitacji, czyli UPS-y nie potrzebne.
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 1 Listopada 2016 coś takiego udało mi się stworzyć i znaleźć pominąłem zawory kulowe będą przy buforze rozumiem ze zawór ochrony powrotu zamontować na powrocie dalej pompa wydaje mi się ze opcja numer 4 najlepsza bufor tutaj http://allegro.pl/zbiornik-akumulacyjny-bufor-0w-austria-1000l-psm-i6568623435.html kilka pytań ochrona powrotu jaka temperatura otwarcia czy zbiornik cwu wpiąć bezpośrednio przed bufor czy z bufora czy może tak i tak z możliwością przełączenia w chwili obecnej w lecie idzie grzałka elektryczna czy ewentualnie ma sens założyć za buforem zawór 4d tak jak teraz to było podłączone jakie dodatkowe materiały będą mi potrzebne naczynie przeponowe jaka powinno mieć pojemność
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2016 #9 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zawór temperaturowy VTC 511 50/55st Zasobnik przed buforem bezpośrednio z kotła.Zawory na buforze aby w lecie móc zagrzać tylko zasobnik Zawór 4D na półkę do obniżenia temp.na podłogę stosuje się zawór 3D termostatyczny w ESBE VTA lub z siłownikiem VRG 130(możliwość sterowania pogodowego jeżeli posiada się taki sterownik) W koncu będzie układ otwarty czy zamknięty? Oczywiście pompa za zaworem 3D na podłogę
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 1 Listopada 2016 nadal zamknięty ponieważ taki jest otwarty mi odradził hydraulik choć jak widać mało się znał
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2016 #11 Opublikowano 1 Listopada 2016 Chcąc aby układ był bezpieczny w układzie zamkniętym oprócz naczynia przepopnowego i zaworu bezp.powinna być zamontowana wężownica schładzająca lub zawór schładzający dwufunkcyjny DBV w obu przypadkach woda je zasilająca musi być z sieci (nie z hydrofora).Producent powinien dopuszczać pracę swojego kotła w układzie zamkniętym
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 1 Listopada 2016 zawór dwufunkcyjny tańsza opcja posiadam już w szafce zawór termostatyczny chyba 35-60 czyli ewentualnie jego zamontuje na kaloryfery a przy rozdzielaczu zostawię jaki jest choć 3d z siłownikiem zawsze się na chwile otworzy przy skoku temperatury a można go wykorzystać do obniżenia temperatury wychodzącej z bufora np do 35st a na podłogówce termostatyczny obniży temperaturę nizej
odpowietrznik Opublikowano 1 Listopada 2016 #13 Opublikowano 1 Listopada 2016 W pierwszym poście napisałeś że cały dom w podłogówce a tu nagle pojawiają się grzejniki?)
sambor Opublikowano 1 Listopada 2016 #14 Opublikowano 1 Listopada 2016 Naczynie przeponowe dla takiej instalacji wychodzi duuuże - 160-200l, trzeba je policzyć na stronie Reflexa
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #15 Opublikowano 1 Listopada 2016 są grzejniki tak dla bezpieczeństwa 3 pracują normalnie to drabinka w łazience plus pralnia i garaż
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 1 Listopada 2016 naczynie na stronie flexon wyszło 80l a gdyby zrobić układ otwarty to jak duzy musi być zbiornik wyrównawczy i jak wysoko nad piecem?
sieno26 Opublikowano 1 Listopada 2016 #17 Opublikowano 1 Listopada 2016 Naczynie 160l to minimum do stabilnej pracy układu tak jak pisze sambor. Mam obecnie 95l przy buforze 1000l i samej podłogówce więc podobnie jak u Cb i cisnienie skacze o ponad 1 bar. Co do układu otwartego to przyjmuje sie ok 6-10% całej pojemności Co więc ok 100l powinno byc ok a usytuowane ponad najwyzszym punktem instalacji Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
LUKASZ215 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 1 Listopada 2016 a zapytam tak co przemawia na plus instalacji ciśnieniowej
odpowietrznik Opublikowano 2 Listopada 2016 #19 Opublikowano 2 Listopada 2016 a zapytam tak co przemawia na plus instalacji ciśnieniowej Mówiąc ciśnieniowa masz na myśli zamknięta?Nic nie przemawia)No może tylko to ze się tak nie "napowietrza"jak to ma miejsce w przypadku naczynia otwartego a tym samym jest trwalsza też powinno się jak najrzadziej spuszczać wodę z instalcji.Po prostu są sytuacje np.budynek wykończony i nie ma możliwości poprowadzenia rur do naczynia otwartego usytuowanego w najwyższym punkcie.Wtedy pozostają dwa wyjścia wymiennik płytowy albo zamknąć instalację.Wg mnie instalacja otwarta jest bezpieczniejsza i tańsza w wykonaniu.Np.u mojego syna zaistniała konieczność wymiany kotła bo padł ze starości(hydraulicy zamontowali go lata temu w układzie zamkniętym) a że dom wykończony nie było możliwości zamontować naczynia otwartego musiłem nowy kocioł zamontować też w zamnkniętym dokładając zawór schładzający dbv bo do tej pory kocioł działał bez tekiego zabezpiecznia.
LUKASZ215 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #20 Opublikowano 2 Listopada 2016 Dziękuję za treściwą odpowiedz czy można dołożyć naczynie przeponowe do obecnego naczynia tym samym zwiększając pojemność naczyń W jaki sposób zabezpieczyć instalacje przed wychładzaniem bufora po wygaśnięciu pieca
sambor Opublikowano 2 Listopada 2016 #21 Opublikowano 2 Listopada 2016 Prze wychłodzeniem zabezpieczasz zaworem zwrotnym, Naczynia można łączyć równolegle, tylko trzeba we wszystkich ustawić takie samo ciśnienie
Marcin2107 Opublikowano 1 Listopada 2019 #22 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam. Temat stary ale może ktoś odgrzebie... Mam schemat jak kolega niżej i dziś wyłączyłem sterownikiem wszystkie pompy i piec bardzo szybko złapał 100 st. Nie powinien ładować tego w bufor? W dniu 1.11.2016 o 17:31, odpowietrznik napisał:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.