Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd W Instalacji Kotła?

zaku77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeprszam ze tak mecze, ale chciałbym o wszystko zapytać. W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

To Ty kolego niewiele kumasz w temacie instalacji hydraulicznych - jeżeli pominąć problem naczynia to to podłączenie zaworu 3d jest prawidłowe i ma za zadanie obniżyć temp wychodzącą na CO mieszając ją z wodą z powrotu

Masz wytłumaczone to poza tym w poście #1.

Tak że kolego nie kompromituj się i najpierw trochę się rozeznaj w temacie dopiero się udzielaj bo w większości tematów w których się udzielasz pierdzielisz farmazony za przeproszeniem

Zawór który jest oznaczony cyfra 2 miesza wodę z powrotu i kotła i puszcza na instalacje. A fragment zaznaczony na niebiesko działa tak ze woda z powrotu częściowo jest zasysana przez zawór 3D, a częściowo wraca do pieca uprzednio mieszając się z powrotem z bojlera

to mi wygląda tak:

na piecu masz temp bezpośrednio wyjściową np 60 st a zawór ci częściowo schładza temperaturę wyjściową z kotła na np 40 st, i wytłumacz mi ten sens, ja się nie kompromituję nie mój problem, jaki sens schładzac zaraz na wyjściu kotła wodę która ma grzac.

Opublikowano

Taki sens aby na piecu utrzymać wysoka temperaturę pracy która sprzyja sprawności pracy i wytrzymałości kotla(roszenie wody). Gdybym puścił na instalacje wodę temperaturze kotła, kocioł cały czas pracowałby na odgrzanie wody która pompa z niego wyciąga, a ja gotowałabym się w domu z powodu przegrzania powietrza w pokojach, gdyż jest taki problem ze nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach. A poza tym czytałem ze takie zawory nie powinny być narażane na zbyt wysokie temperatury w instalacji ponieważ po prostu się szybko psuja

Opublikowano

Tak jak wcześniej było mówione - osobny układ dla CWU i jeżeli sterownik ma opcję wykorzystania pompy CWU jako ochrona powrotu to jej użyj

Jeżeli nie masz możliwości poprowadzenia osobnej rury do naczynia to zostaje Ci to co napisałem w poście #4 i zawory na grzejnikach do regulacji temp

Przeprszam ze tak mecze, ale chciałbym o wszystko zapytać. W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy?

Opublikowano

Taki sens aby na piecu utrzymać wysoka temperaturę pracy która sprzyja sprawności pracy i wytrzymałości kotla(roszenie wody). Gdybym puścił na instalacje wodę temperaturze kotła, kocioł cały czas pracowałby na odgrzanie wody która pompa z niego wyciąga, a ja gotowałabym się w domu z powodu przegrzania powietrza w pokojach, gdyż jest taki problem ze nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach. A poza tym czytałem ze takie zawory nie powinny być narażane na zbyt wysokie temperatury w instalacji ponieważ po prostu się szybko psuja

wiesz gdy miałem taki kocioł na paliwa stałe to miał taki termostat dopływu powietrza i jaka temperature mu zadałem taka miałem na wylocie , bo odcinał dopływ powietrza , tyle by było.

Opublikowano

. W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy?

W celu zabezpieczenia kotła przed eksplozją w przypadku zagotowania wody. Widzę że przynajmniej masz zawór bezpieczeństwa na kotle ale to za mało.

Gdzie i jak w tej chwili masz podłączone naczynie? Pewnie na strychu jest ale z tego co widzę z Twojego schematu to jest odcięte skoro 2 piętro jest odłączone

Opublikowano

Tak jak mówisz jest na strychu zbiornik, ale po prostu w instalacji jest napuszczone tyle wody żeby dogrzewalo I piętro ale żeby ta woda nie dochodziła do II piętra

Opublikowano

wiesz gdy miałem taki kocioł na paliwa stałe to miał taki termostat dopływu powietrza i jaka temperature mu zadałem taka miałem na wylocie , bo odcinał dopływ powietrza , tyle by było.

nie termostat tylko miarkownik ciągu jak już ale mniejsza o to. 

Czy Ty kolego potrafisz czytać ze zrozumieniem? Bo śmiem w to wątpić.Wyobraź sobie że w kotle z podajnikiem jak kocioł osiągnie temp zadaną to też ma odcinany dopływ powietrza i paliwa poprzez wyłączenie wentylatora i podajnika , tyle by było. 

A kolega zamontował zawór 3d na wyjściu na Co bo minimalna zalecana temp na kotle u większości producentów to 58st i jak by taką puścił na grzejniku bez termostatów to by się ugotował tak że znowu nie wiadomo do czego przypiąć tą Twoją złotą myśl

Opublikowano

Podeśle jutro schemat jak masz to tanim kosztem przerobić, żeby w miarępoprawnie działało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.