zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 #1 Opublikowano 30 Października 2016 Witam! To mój pierwszy post na tym forum wiec za swoje ewentualne błędy z góry przepraszam. zakupiłem nowy piec sas multi 36 je na ekogroszek, mam do ogrzania 250m2 powierzchni domu. Mam pewne wątpliwości które mam nadzieje pomożecie mi wyjaśnić. Przechodząc do rzeczy piec został zamontowany przez hydraulików rok temu, ale zagłębiając się w instrukcje obsługi mam prawo przypuszczać ze piec nie został zamontowany poprawnie. A mianowicie na piecu mam temp. 62, na wyjściu na instalacje grzewczą domu ta temperatura jest zmniejszona do około 46 poprzez zmieszanie wody z powrotu w zaworze trójdrożnym. Woda na powrocie ma około 40 co wg instrukcji obsługi pieca jest niezgodne z niskotemperaturowa korozja pieca a raczej ochrona przed tym zjawiskiem. Druga sprawa jest to ze na wszelkich schematach bojler zamontowany jest przed zaworem 3D jako osobny obieg z pompa, a u mnie jest zamontowany za zaworem i pompa CO, a wiec temperatura wody w bojlerze jest taka sama jak na grzejnikach. moim zdaniem temperatura z powrotu bojlera mogłaby ogrzewać dodatkowo powrót do pieca gdyby bojler był zamontowany jako osobny obieg przed 3D gdyż miałby on temperaturę zbliżona do temperatury pieca czyli 62, a w moim przypadku powrót z bojlera znacząco wychladza piec. Być moze jestem w błędzie proszę o opinie na ten temat, czy ta instalacja jest zle zamontowana, może przez to ze monterzy nie musieli dużo przerabiać w celu innego podłączenia bojlera, bo instalacja już wcześniej istniała z poprzednim piecem zasypowym gdzie była zamontowana istniejąca do tej pory pompa co i bojler. wspomnę tez o tym ze zawór 3D został zamontowany przy instalacji nowego pieca. co można by było w niej poprawić. A może powinien być zamontowany zawór 4D zamiast 3D? W załączniku przesyłam zdjęcia z kotłowni :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
odpowietrznik Opublikowano 30 Października 2016 #2 Opublikowano 30 Października 2016 Kocioł pracuje w układzie otwartym czy zamkniętym?Z braku na zdjeciu zabezpieczeń dla układu zamkniętego wnioskuje że w otwartym?A jezeli w otwartym to już widzę bombkę bo rura bezpieczeństwa powinna iść bezpośrednio do naczynia otwartego bez żadnych zaworów na niej(a tu na wyjściu z kotła jest 3D oraz zawór różnicowy)Oczywiscie że masz racje ze bojler bezpośrednio z kotła na dodatkowej pompie
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2016 Kocioł pracuje w układzie otwartym czy zamkniętym?Z braku na zdjeciu zabezpieczeń dla układu zamkniętego wnioskuje że w otwartym?A jezeli w otwartym to już widzę bombkę)Oczywiscie że masz racje ze bojler bezpośrednio z kotła na dodatkowej pompie Układ otwarty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #4 Opublikowano 30 Października 2016 W tym układzie żeby było zgodnie z normami bezpieczeństwa jak i warunkami gwarancji odnośnie ochrony powrotu to pompa wraz z zaworem 3d powinna być przeniesiona na powrót. Co do CWU to tak jak pisał kolega - osobna nitka z pompą
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2016 Jeżeli zostanie to zamontowane tak jak opisałeś, czy będę miał możliwość regulowania temperatura wody wychodząca na instalacje? Tzn. czy jak będę miał na piecu 62 to czy jakikolwiek sposób będę mógł na instalacje grzewcza domu obniżyć temp.? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #6 Opublikowano 30 Października 2016 Jeżeli będziesz chciał to zrobić za pomocą zaworu 3d to będzie potrzebne sprzęgło ale to też zależy jak podłączone jest naczynie. Jeśli nie masz możliwości podłączenia go oddzielną rurą bezpośredni z kotła to zostają wtedy zawory termostatyczne na grzejnikach do regulacji temp w pomieszczeniach. Najlepiej narysuj schemat jak to w tej chwili wygląda
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 30 Października 2016 Przesyłam schemat Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 30 Października 2016 Jeżeli będziesz chciał to zrobić za pomocą zaworu 3d to będzie potrzebne sprzęgło ale to też zależy jak podłączone jest naczynie. Jeśli nie masz możliwości podłączenia go oddzielną rurą bezpośredni z kotła to zostają wtedy zawory termostatyczne na grzejnikach do regulacji temp w pomieszczeniach. Najlepiej narysuj schemat jak to w tej chwili wyglądaPrzesyłam schemat Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pop Opublikowano 30 Października 2016 #9 Opublikowano 30 Października 2016 ciekawy schemat,zaw 3 d jak już ma byc to raczej wg tego rysunku za pompomna tzw trójniku cwu i instalacji, bo jak to działa obecnie??jako rola ma obecnie zawór?? to gdy pompa zał. to ciągnie jednocześnie z wylotu i powrotu kotła?? ta rura bym zlikwidowoł .
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #10 Opublikowano 30 Października 2016 Zawór obecnie miesza wodę z powrotu z woda z kotła i tak schłodzona przechodzi przez pompę na instalacje i do bojlera Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 30 Października 2016 Na inna funkcje niż mieszanie nie da się go ustawić jeżeli zawór jest przed pompa Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pop Opublikowano 30 Października 2016 #12 Opublikowano 30 Października 2016 o to mi chodzi bo po mojemu to wygląda tak, jak to działa wytłumacz mi???
bomba071 Opublikowano 30 Października 2016 #13 Opublikowano 30 Października 2016 pompa do ładowania zasobnika cwu między nr1 a nr 2
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 30 Października 2016 o to mi chodzi bo po mojemu to wygląda tak, jak to działa wytłumacz mi???Zawór który jest oznaczony cyfra 2 miesza wodę z powrotu i kotła i puszcza na instalacje. A fragment zaznaczony na niebiesko działa tak ze woda z powrotu częściowo jest zasysana przez zawór 3D, a częściowo wraca do pieca uprzednio mieszając się z powrotem z bojlera Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #15 Opublikowano 30 Października 2016 pompa do ładowania zasobnika cwu między nr1 a nr 2I myślisz ze wtedy będzie lepiej dogrzany piec na powrocie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pop Opublikowano 30 Października 2016 #16 Opublikowano 30 Października 2016 masz i zobacz jak powinno byc, pompa w złym miejscu masz , dlatego spytałem jak ci to działa, bomba słusznie zauważył. przeciez jak załączysz pompe to zasysa z wszystkiego tylko nie z pieca kumaszhttps://www.youtube.com/watch?v=kdicDqX7sughttps://www.youtube.com/watch?v=o_yOKOIYMqA#t=230.296126
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #18 Opublikowano 30 Października 2016 To Ty kolego niewiele kumasz w temacie instalacji hydraulicznych - jeżeli pominąć problem naczynia to to podłączenie zaworu 3d jest prawidłowe i ma za zadanie obniżyć temp wychodzącą na CO mieszając ją z wodą z powrotu o to mi chodzi bo po mojemu to wygląda tak, jak to działa wytłumacz mi??? Masz wytłumaczone to poza tym w poście #1. Tak że kolego nie kompromituj się i najpierw trochę się rozeznaj w temacie dopiero się udzielaj bo w większości tematów w których się udzielasz pierdzielisz farmazony za przeproszeniem
bomba071 Opublikowano 30 Października 2016 #19 Opublikowano 30 Października 2016 ja raz się męczyłem z kotłem tłokowym defro 15kw który mi cięgle utrzymywał temperature na powrocie(włączona ochrona powrotu)zamiast grzać c.o
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #20 Opublikowano 30 Października 2016 masz i zobacz jak powinno byc, pompa w złym miejscu masz , dlatego spytałem jak ci to działa, bomba słusznie zauważył. przeciez jak załączysz pompe to zasysa z wszystkiego tylko nie z pieca kumasz https://www.youtube.com/watch?v=kdicDqX7sug https://www.youtube.com/watch?v=o_yOKOIYMqA#t=230.296126 Nie rozumiem jak to może zasysać z wszystkiego tylko nie z pieca? Skoro mam ciepłe grzejniki i jak ustawie zawór na większa wartość to są coraz cieplejsze? Chyba zle prześledziłes mój schemat. Pompa pcha wodę jednocześnie na bojler i grzejniki, a nie tylko na sam bojler Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #21 Opublikowano 30 Października 2016 To Ty kolego niewiele kumasz w temacie instalacji hydraulicznych - jeżeli pominąć problem naczynia to to podłączenie zaworu 3d jest prawidłowe i ma za zadanie obniżyć temp wychodzącą na CO mieszając ją z wodą z powrotu Masz wytłumaczone to poza tym w poście #1. Tak że kolego nie kompromituj się i najpierw trochę się rozeznaj w temacie dopiero się udzielaj bo w większości tematów w których się udzielasz pierdzielisz farmazony za przeproszeniem Dobrze mówisz bo nie ogarniam człowieka o co mu chodzi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 30 Października 2016 Reasumując, czy włożenie osobnego obiegu na cwu przed zaworem dogrzeje wystarczająco powrót do pieca, a jednocześnie będę miał możliwość mieszania wody wychodzącej na instalacje? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
bomba071 Opublikowano 30 Października 2016 #23 Opublikowano 30 Października 2016 jeżeli tak bardzo zależy ci na ochronie temperatury powrotu to zastosuj pompę kotłową(schemat dałem wcześniej)
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #24 Opublikowano 30 Października 2016 Tak jak wcześniej było mówione - osobny układ dla CWU i jeżeli sterownik ma opcję wykorzystania pompy CWU jako ochrona powrotu to jej użyj Jeżeli nie masz możliwości poprowadzenia osobnej rury do naczynia to zostaje Ci to co napisałem w poście #4 i zawory na grzejnikach do regulacji temp
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #25 Opublikowano 30 Października 2016 jeżeli tak bardzo zależy ci na ochronie temperatury powrotu to zastosuj pompę kotłową(schemat dałem wcześniej)Ochrona powrotu to jedno, ale bardziej chodzi mi o wprowadzenie większej ekonomii podczas palenia, bo wtedy( tak mi się wydaje) piec nie będzie się tak szybko wychładzal, a poza tym będę miał znacznie cieplejsza wodę w kranie. Co myślisz o moim toku rozumowania? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.