KBkalwi Opublikowano 29 Października 2016 #1 Opublikowano 29 Października 2016 Witam serdecznie. Mam problem, iż temperatura powrotu wody do kotła wynosi 39.8st a zadana 50. Chcąc aby piec pracował dwustanowo i czuwanie było długie chcę zainstalować zawór 3d. Czy taka konfiguracja jest odpowiednia? Ps ogrzewam dom 230mkw" ocieplony
sambor Opublikowano 29 Października 2016 #2 Opublikowano 29 Października 2016 Jak powinno być patrz post 1 z tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19810-zapewnienie-ochrony-powrotu-na-kocio%C5%82/page-1
KBkalwi Opublikowano 29 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 29 Października 2016 Tzn w schemacie B woda z powrotu będzie dodatkowo zasilana wodą z zasilani?
sambor Opublikowano 30 Października 2016 #4 Opublikowano 30 Października 2016 W schemacie B masz zaw 3-D z siłownikiem lub ręcznym sterowaniem, w schemacie C masz zaw 3-D termostatyczny
KBkalwi Opublikowano 31 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 31 Października 2016 Mmam nadal problem gdyż mam główną pompe na zasilaniu. Przeróbka tego na powrotkę jest niemalże nie możliwa (kucie ścian posadzki i demontarz kotła. Dlatego chciałbym się dowiedziec jak zamontowac ten zawór na zasilaniu. Logika mi mówi że za pompą aby czynnik pchany szedł na instalację lub w powrót....zgadza sie? W momencie gdy nie potrzebuję dużo energii na dom, kryzuje zaworem i częśc wody płynie rura nr 1 i 2....a gdy więcej tylko rurą 2. Kiedy nie pitrzebuję wcale a pompa pracuje zamykam zawór i woda płynie tylko w rurze nr 1. Czy dobrze rozumuje
KBkalwi Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 2 Listopada 2016 Nikt nie wie jak to rozwiązać te schematy są ok ale ja mam dwie pompy dziwnie założone
sambor Opublikowano 2 Listopada 2016 #7 Opublikowano 2 Listopada 2016 Jak chcesz na zasilaniu to daj, najwyżej nie będzie działać prawidłowo, ale wtedy od razu będziesz wiedział jaka jest przyczyna.
KBkalwi Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 2 Listopada 2016 Sambor dziękuje za odpowiedz. Faktycznie w dzieñ gdy dałem post (31.10)zainstalowałem ten zawór ale....jest coś nie tak. Gdy wyłącze główną pompę działa ta dolna i od cwu ...powrót dogrzany i pec ma przestoje....ale gdy tą główną pompe załącze to rura wpięta w powrót od zaworu robi się chłodna a temp powrotu drastycznie spada....co robic
sambor Opublikowano 2 Listopada 2016 #9 Opublikowano 2 Listopada 2016 Połączyć zgodnie ze wskazówkami, które dostałeś
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.