gymclass Opublikowano 25 Października 2016 #1 Opublikowano 25 Października 2016 Witam serdecznie! To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość ;) Jestem świeżo upieczonym instalatorem po studiach z dość niewielką praktyczną wiedzą, jak to bywa po studiach ;) Hobbystycznie zajmuję się małymi remontami i tak niespodziewanie zabrałem się za adaptację strychu w mojej kamienicy na mieszkanie. Jako, że w moim mieścinie jest kłopot z instalatorami (większość niewiele wie, Ci którzy coś wiedzą nie mają czasu) postanowiłem sam rozprawić się z przygotowaniem swojej instalacji, a przynajmniej doprowadzeniu w podłodze rur do miejsca połączenia. Padło na piec gazowy 2-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania + kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło ogrzewania. Instalacja składa się z 10 grzejników w systemie rozdzielaczowym. Prosiłbym o przyjrzenie się mojemu schematowi oraz podpowiedzeniu w razie rażących błędów - jako nowicjusz krytykę przyjmuję z pokorą. Krótki opis: Piec gazowy wraz z wymiennikiem oraz naczyniem wyrównawczym chce umieścić w jednym pomieszczeniu, które ma pełnić funkcję gospodarczą. Kominek jest w postaci kozy, bez zabudowy a więc zależy mi na tym aby w jego sąsiedztwie nie było kilometrów rur, złączek i zaworów. Rozdzielacz trafił do łazienki, ponieważ w między czasie zmieniła się koncepcja i tak już zostać musi. Pytania jakie mi się nasuwają to przede wszystkim to: - czy jestem w stanie oddalić cały osprzęt kominka od jego sąsiedztwa i przenieść go do tego pom. gospodarczego? - czy w okolice kominka poza rurami c.o. muszę doprowadzać coś jeszcze (kanalizacja, zawory), czy jestem w stanie to zainstalować we wspomnianym pom. gosp. ? - czy lepiej zastosować naczynie otwarte dla kotła, czy zastąpić je wężownicą schładzającą i zamienić układ na zamknięty ( ale nadal wszystko znajdować ma się z dala od kotła)? - czy ewentualny przelew z naczynia otwartego mogę wprowadzić bezpośrednio do kanalizacji, bo nie bardzo miałbym gdzie to wcześniej schłodzić? - czy przekroje rur ( z kominka do wymiennika 2x28 Cu oraz z rozdzielacza 2x25pex), które zostały już położone będą wystarczające? kocioł gazowy Saunier Duval 21kW zamkniętą komorą oraz kominek wodny Thorma Falun Aqua 2 z góry dziękuje za odpowiedź
Gość mak Opublikowano 25 Października 2016 #2 Opublikowano 25 Października 2016 Daj sobie spokój z kominkiem z płaszczem. Bo to niepotrzebnie komplikuje instalację. Jak bardzo lubisz ogień to kup sobie zwykłą kozę. Co do schematu to zamontowane naczynie wzbiorcze jak na schemacie niczego nie zabezpiecza, Spust wody z kominka powinien być. przekroje rur powinny być wystarczające. Po stronie wtórnej wymiennika powinno być jeszcze naczynie przeponowe to z kotła może nie być wystarczające, a przy podłączeniu jak na schemacie trzeba zastosować zawór odcinający na kocioł gazowy
odpowietrznik Opublikowano 25 Października 2016 #3 Opublikowano 25 Października 2016 Pompy powinny tłoczyć do wymiennika.Przed pompami filtry osadnikowe zamontowane w poziomie
pop Opublikowano 25 Października 2016 #4 Opublikowano 25 Października 2016 co do kominka w kamienicy masz to mieszkanie?? czy to dom 1 rodzinny, bo prawo budowlane zakazuje miec kominek w kamienicy,spytaj kominiarza czy da ci pozwolenie. a ze adoptujesz strych to musisz miec osobny komin.
gymclass Opublikowano 25 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 25 Października 2016 Dzięki za wskazówki! Kominek już taki dostałem, więc chciałbym go w pełni wykorzystać w systemie grzewczym. Jeśli chodzi o przepisy budowlane dotyczące kominka sytuacja jest taka, że w kamienicy do niedawna stały piecie kaflowe, po ich demontażu pozostawały wolne przewody a "mój" komin został wręcz przemurowany i ostatnie 5m postawione od nowa. Z tego powodu kominiarz do sprawy podchodzi nieco lżej, a za sprawą zmiany sposobu użytkowania na zgłoszenie, uniknąłem tym samy pozwolenia na użytkowanie i odbiorów nadzoru. Ale wracając do tematu, podsyłam raz jeszcze schemat, poprawiony według uwag, o ile dobrze zrozumiałem. Czy zawór upustowy z kominka może znaleźć się w pom. gosp. czy powinien być w bezpośredniej okolicy kotła? Czy zawór ten powinien być w bezpośrednim pobliżu kanalizacji?
sambor Opublikowano 25 Października 2016 #6 Opublikowano 25 Października 2016 O kominkach w mieszkaniach lub domach stanowią warunki techniczne a nie Prawo Budowlane WT Dział IV rozdział 4 Ogrzewanie pomieszczeń (§ 132-139) Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych(do 12 m wysokości lub do czterech kondygnacji nadziemnych włącznie, bez względu na ich wysokość). Pomieszczenie w którym instaluje sie kominek powinno:posiadać kubaturę min. 30m³,wentylacja – w pomieszczeniach z paleniskiem na paliwo stałe zabrania sie stosowania wentylacji mechanicznej (warunkowo kominiarze dopuszczają paleniska z szczelnym bezpośrednim dolotem powietrza do spalania),przewody kominowe: szczelne z materiałów nie palnych, osobny przewód kominowy dla każdego kominka,dopływ powietrza z zewnątrz. Rozporządzenie jest przepisywane od wielu lat z drobnymi zmianami ale do dnia dzisiejszego jest bardzo nieprecyzyjne. Kominiarze interpretują je jak chcą. W przypadku piecy kaflowych nie ma takich ograniczeń jak w przypadku kominków, dlatego kominiarz bazując na dokumentach kominka a w szczególności na instrukcji obsługi może stwierdzić czy urządzenie jest bardziej kominkiem czy piecem kaflowym, piecem grzewczym. Brak słowa kominek w w/w dokumentach staje się powodem aby można np. wolnostojący piec grzewczy zwany potocznie nowoczesną kozą można było zamontować w apartamentowcu na 11 piętrze czy w 5 piętrowej kamienicy. Ale takie stawianie trzeba i tak do administracji lub wspólnoty zgłosić
pop Opublikowano 25 Października 2016 #7 Opublikowano 25 Października 2016 zgadza się Sambor bo , unas kominiarze z Sosnowca interpretują wszystko tak aby zarobic, to wkłady do kominów itp aby kasa leciała do ich kieszeni, nawet jak sąsiad kupił piec a pisało na nim ogrzewacz na węgiel to juz mu to nie pasowało, polski język trudny język, gdyby na kociołku do 10kw pisało piec to by było okey a że pisze kocioł c.o. to juz problemy. gymclass nie zapomnij o UPS do pompy gdyby w kominku się paliło a prądu by zabrakło.
gymclass Opublikowano 25 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 25 Października 2016 od razu spieszę wyjaśnić, budynek do stropu poddasza ma ok 8m, więc jest niski. pomieszczenie ma ponad 100m3 kubaturu bo częściowo nie posiada sufitu. wspólnota o wszystkim wie, ponieważ poddasze otrzymałem za wykonanie remontu dachu, wiec wszystkie warunki zostały moim zdaniem spełnione. zdecydowanie bardziej martwi mnie to, czy schemat a co za tym idzie, sama instalacja będzie działać jak należy?!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.