Leniobec Opublikowano 17 Października 2016 #1 Opublikowano 17 Października 2016 Mam duzy problem! Kupilem piec i okazuje sie ze przez uklad kotlowni, nie bede mogl wyciagnac slimaka i odpiac podajnika od wymiennika. Musze odpiac piec od calej instalacji, obrucic go i dopiero wtedy wyciagne podajnik i slimak. Dlatego mam pytanie jak czesto jest to potrzebne przy piecu na ekogroszek? Czesto przycina slimaka tak, ze konieczne jest jego calkowite wysuniecie aby go odblokowac? Czy potrzebne jest w trakcie użytkowania odłączanie zasobnika od wymiennika? Niestety na etapie fundamentu nie pomyslalem o przesunieciu sciany i teraz mam taka sytuacje. Prosze Was o wypowiedzi jak czesto w waszym przypadku slimak został zablokowany?
awiator Opublikowano 17 Października 2016 #2 Opublikowano 17 Października 2016 W tamtym roku palilem zima jeszcze w niezamieszkalym domu i nic sie nie przycięło. W tym roku dopiero skonczylem pierwszy tydzien i ta sama sytuacja. Pewnie zależy dużo od węgla i zużycia ślimaka. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
Leniobec Opublikowano 17 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2016 A jakim groszkiem palisz?
Przemyslaw85 Opublikowano 17 Października 2016 #4 Opublikowano 17 Października 2016 Wiele zależy od opału. Jak trafisz na felerny to ci co dzień będziesz miał klin do wymiany, a więc i wyjęcie ślimaka. Możesz mieć nawet i dobry miał a kawałek pręta/druta czy też kamień też go zablokuje. Jak podajnik jest skierowany w stronę ściany działowej to może wykuj rewizję 50x50cm przez którą będziesz mógł wyjąć ślimak. Lepsze to niż obracanie pieca.
awiator Opublikowano 17 Października 2016 #5 Opublikowano 17 Października 2016 A jakim groszkiem palisz?Ja właściwie palę jakimś no name z miejscowego składu. Do składu przyjeżdża luzem na nim jest workowany w przewiewny worek. Wg. Deklaracji sprzedawcy ma 28MJ i sądząc po spiekach faktycznie może tyle mieć. Z opowieści wiem ze blokada ślimaka to bardzo powszechny problem i lepiej tak jak @Przemysław85 radzi zrobić rewizję. Ja mam motoreduktor z autorewersem wiec teoretycznie zerwanie zawleczki mi nie straszne. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
wadus Opublikowano 17 Października 2016 #6 Opublikowano 17 Października 2016 Ja na 4 zerwania w zeszlym roku tylko pierwszym razem wyjalem slimaka (teraz mysle ze niepotrzebnie) Po pierwsze jak zerwie zawleczke wziac klucz i sprobowac przekrecic w przeciwnym kierunku kilka ruchow w lewo w prawo i u mnie zawsze pomagalo. Ale zgodze sie z opinia przedmowcow (pomysl o jakiejs rewizji niewielki otwor dasz rade zrobic, lepsze to niz przekrecanie kotla.
jojoro Opublikowano 18 Października 2016 #7 Opublikowano 18 Października 2016 Nigdy nie miałem potrzeby wyjmowania ślimaka. Jak zerwie zawleczkę to wystarczy klucz i trochę poruszyć ślimakiem i założyć nową. Trzeba tylko uważać co sie sypie, bo czasem można natrafić na jakąś śrubę metalową w węglu. Kolega wyciągał kiedyś 30 cm pręt zbrojeniowy z podajnika (ale nie musiał wyciągać ślimaka). Najlepiej jest mieć slinik, na którym można włączyć obroty wsteczne + odpowiedni sterownik + zawleczka elektroniczna i całe lata mamy problem z głowy.
Leniobec Opublikowano 18 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 18 Października 2016 Dziekuje Panowie za odpowiedzi. Wygląda na to, że bede musial obejsc sie bez rewizji bo sciana o ktorej mowa to scisna zewnetrzna kotlowni wiec musialbym zrobic rewizjie w 30 cm murze i 15 cm elewacji. Nie mam pojecia jak moznaby to zrobic bez szkody dla budynku, chociażby cieplnej.
Przemyslaw85 Opublikowano 18 Października 2016 #9 Opublikowano 18 Października 2016 Jakie wymiary ma kotłownia?
awiator Opublikowano 18 Października 2016 #10 Opublikowano 18 Października 2016 Dziekuje Panowie za odpowiedzi. Wygląda na to, że bede musial obejsc sie bez rewizji bo sciana o ktorej mowa to scisna zewnetrzna kotlowni wiec musialbym zrobic rewizjie w 30 cm murze i 15 cm elewacji. Nie mam pojecia jak moznaby to zrobic bez szkody dla budynku, chociażby cieplnej.A może można zamienić kocioł z zasobnikiem miejscami, jaką wtedy będziesz miał ścianę? Jeśli jednak mimowszystko nie będziesz miał możliwości zrobienia rewizji to zainwestuj w sterownik i motoreduktor z rewersem. Zmniejszyć w ten sposób prawdopodobieństwo zerwania zawleczki i kłopotu z jej wymianą. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Tinek Opublikowano 21 Października 2016 #11 Opublikowano 21 Października 2016 zacząłem 6 sezon palenia, w wakacje po raz pierwszy zaszła konieczność wyjęcia ślimaka z powodu jego zużycia i wymiany na nowy, zawleczki mi jeszcze nigdy nie zerwało
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.