jajen Opublikowano 16 Października 2016 #1 Opublikowano 16 Października 2016 Instalacja CO otwarta grawitacyjna, zasobnik do wody 120L. Wszędzie grzejniki aluminiowe. Piec SAS NWG ze miarkownikiem unister. moc 17Kw. Jest przewymiarowany bo dom ma 120m, okna wymienione , strop ocieplony, sciany nie. W przyszłym roku (może za 2 lata) wymienię piec na podajnikowi. Ale obecnie chciałbym cos zrobić zeby dało sie obniżyć temperaturę w domu bo jak na piecu jest wiecej niz 55C to w domu za gorąco. Z kolei poniżej tej temperatury piec sie dusi. Ktore rozwiazanie wybrać: 1) zawór 4 drożny i wspomaganie pompą , 2) zawory grawitacyjne termostatyczne, Czym różnią się zawory Herz o zwiekszonym przepływie od zaworów Herz o zmniejszonych oporach (Herz - TS-E, Herz - TS-90-E), Dzięki za pomoc.
drewniak Opublikowano 16 Października 2016 #2 Opublikowano 16 Października 2016 Chyba najtaniej to przepalać lub zmniejszyć moc wykładając palenisko szamotem.
sono2020 Opublikowano 16 Października 2016 #3 Opublikowano 16 Października 2016 Najlepszym wyjściem byłoby dołożyć bufor a poza tym poczytaj sobie na: http://czysteogrzewanie.pl/ http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ I poszukaj sobie jak go zmodernizować bo standardowo jest to górno/dolny czyli lipa !!! Zrób z niego dolniaka lub górniaka i pal jak należy od góry w górniaku lub od dołu w dolniaku i będziesz zadowolony. A tu masz identyczny problem z identycznym kotłem: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20823-jak-mam-pali%C4%87-w-piecu/page-2?do=findComment&comment=265229
jajen Opublikowano 16 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 16 Października 2016 To nie ten sam kocioł. Ja mam NWG (nie nwt). Przeróbki kotła odpadają. Bufor fajna sprawa tyle, że nie bardzo mam miejsce na zbiornik 1000L. Czy ktoś odpowie na pytanie o zawory?
Gość witek1234 Opublikowano 16 Października 2016 #5 Opublikowano 16 Października 2016 Jeśli dobrze pamiętam to zawory o zwiększonym przepływie dedykowane są do instalacji otwartych,a o zmniejszonym do układów zamkniętych.Szamot jest też wskazany w celu zmniejszenia powierzchni rusztu.
automatyk Opublikowano 16 Października 2016 #6 Opublikowano 16 Października 2016 Instalacja CO otwarta grawitacyjna, zasobnik do wody 120L. Wszędzie grzejniki aluminiowe. Piec SAS NWG ze miarkownikiem unister. moc 17Kw. Jest przewymiarowany bo dom ma 120m, okna wymienione , strop ocieplony, sciany nie. W przyszłym roku (może za 2 lata) wymienię piec na podajnikowi. Ale obecnie chciałbym cos zrobić zeby dało sie obniżyć temperaturę w domu bo jak na piecu jest wiecej niz 55C to w domu za gorąco. Z kolei poniżej tej temperatury piec sie dusi. Ktore rozwiazanie wybrać: 1) zawór 4 drożny i wspomaganie pompą , 2) zawory grawitacyjne termostatyczne, Czym różnią się zawory Herz o zwiekszonym przepływie od zaworów Herz o zmniejszonych oporach (Herz - TS-E, Herz - TS-90-E), Dzięki za pomoc. załóż zawory heimaier do instalacji grawitacyjnej i głowice i po problemie ,jakie źródło bedziesz miał w przyszłości to i tak głowice będą niezbędne
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #7 Opublikowano 16 Października 2016 Heimaier albo Herz i jak automatyk radzi po problemie Choć najprostszym rozwiązaniem będą otwarte okna :P
automatyk Opublikowano 16 Października 2016 #8 Opublikowano 16 Października 2016 no tak kto bogatemu zabroni ?....
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #9 Opublikowano 16 Października 2016 Te zawory to też tanie nie są ok 80zł/szt + głowica
sono2020 Opublikowano 16 Października 2016 #10 Opublikowano 16 Października 2016 A kocioł NWT i NWG to z założenia to samo różnią się tylko tym że NWT ma dmuchawę i sterownik a NWG ma tylko miarkownik, budowa wewnętrzna jest identyczna wprost (no może oprócz kanału nadmuchowego od dmuchawy)
drewniak Opublikowano 16 Października 2016 #11 Opublikowano 16 Października 2016 Same zawory termost. niewiele dadzą, to co będziesz grzał kocioł dla samego grzania i zagotować wodę to moment. Najlepiej ograniczyć moc kotła a w cieplejsze dni przepalać. Ja ograniczyłem pow rusztu o 2/3 i paląc drewnem muszę przepalać ,i mam zawory termost, i 300l zładu wody i czasami niewiele brakuje do zagotowania wody.
automatyk Opublikowano 16 Października 2016 #12 Opublikowano 16 Października 2016 jak ma być tanio to trzeba regulować temp w pomieszczeniach a nie wstawiać do kotłowni cyganek wielkości stolika nocnego
drewniak Opublikowano 16 Października 2016 #13 Opublikowano 16 Października 2016 Regulować temp w pomieszczeniach można a co zrobić z resztą ciepła ?
sono2020 Opublikowano 16 Października 2016 #14 Opublikowano 16 Października 2016 A co do tego że nie masz miejsca na bufor jak widać po zdjęciu które sam dodałeś ale innym temacie to masz sporo miejsca. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22200-jaki-kocio%C5%82-laik/?do=findComment&comment=265548
automatyk Opublikowano 16 Października 2016 #15 Opublikowano 16 Października 2016 Regulować temp w pomieszczeniach można a co zrobić z resztą ciepła ? kocioł musi sie sam opanować jesli tego nie robi to po co taki kocioł ????
jajen Opublikowano 16 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 16 Października 2016 A co do tego że nie masz miejsca na bufor to kłamiesz jak widać po zdjęciu które sam dodałeś ale innym temacie to masz sporo miejsca. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22200-jaki-kocio%C5%82-laik/?do=findComment&comment=265548 No kolego, pozwolisz że sam ocenię, czy w kotłowni mam miejsce na zbiornik czy nie. Jak mowie, że nie mam to znaczy , że miejsce jest wykorzystane inaczej. A zdjęcie dałem sprzed 5 lat, co napisałem dość wyraznie. Kotłownia jest zagospodarowana tak żeby się w niej miescił opał i zeby nie obijać się o nic. Zarzut kłamstwa świadczy natomiast nienajlepiej o twoim poziomie.
jajen Opublikowano 16 Października 2016 Autor #17 Opublikowano 16 Października 2016 Jeśli dobrze pamiętam to zawory o zwiększonym przepływie dedykowane są do instalacji otwartych,a o zmniejszonym do układów zamkniętych.Szamot jest też wskazany w celu zmniejszenia powierzchni rusztu. Jak się dokładnie tym szamotem zmniejsza powierzchnie? Można jakieś zdjęcie na czym to polega.
sono2020 Opublikowano 16 Października 2016 #18 Opublikowano 16 Października 2016 A twoja postawa w tym momencie świadczy o lenistwie i potrzeby podania wszystkiego na tacy i przytaknięcia Ci że jest wszystko OK. Już wcześniej w odpowiedzi nr 3 podałem Cu wszystko a ty dalej liczysz nie wiadomo na co. Przyłóż się i poczytaj to nie boli.
jajen Opublikowano 16 Października 2016 Autor #19 Opublikowano 16 Października 2016 Każda podpowiedz jest cenna, tyle ,ze Twoja mijała się z pytaniem. Pytałem o zawory i obniżenie temperatury, a nie o przerabianie pieca na górne spalanie. Palenie od góry czy od dołu nie rozwiąże problemu bo w domu mam zwyczajnie za ciepło. I to jest sedno sprawy. Ale padły już odpowiedzi, więc dzięki.
drewniak Opublikowano 16 Października 2016 #20 Opublikowano 16 Października 2016 kocioł musi sie sam opanować jesli tego nie robi to po co taki kocioł ????A paląc drewnem to jaki kocioł potrafi się opanować ?
sono2020 Opublikowano 16 Października 2016 #21 Opublikowano 16 Października 2016 Na przewymiarowany kocioł względem zapotrzebowania domu żadne zawory też nie pomogą w instalacji grawitacyjnej, a jak byś poczytał choć trochę to dowiedziałbyś się jak dość małym kosztem i chwilą roboty można na to zaradzić zmniejszając lub przerabiając ten kocioł. Bo przeróbka w jednym lub drugim przypadku to zamurowanie górnego lub dolnego prześwitu na odpowiedniej powierzchni a w linku który podałem jest to dobrze opisane i drugi raz tylko dla Ciebie nikt nie będzie tego przepisywał. Chyba nawet tytułu linku nie przeczytałeś ani nie otworzyłeś bo już w tytule jest napisane "Co za dużo to niezdrowo. Dobór mocy kotła węglowego" i tam twoje bolączki są opisane.
jajen Opublikowano 16 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 16 Października 2016 Powtórze, że nie mam ani umięjętności ani ochoty przerabiać fabryki. Poza tym piec będzie niedługo wymieniany, więc jak wyżej zauważono zawory są tu rozwiązaniem ok. Uzyskałem już odpowiedz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.