nemesis17 Opublikowano 2 Października 2016 #1 Opublikowano 2 Października 2016 Witam Na forum jestem nowy, ale mam intrygujący mnie problem. Może nie będę się rozpisywał odnośnie zasilania ciepłem rozdzielacza chyba że będzie to potrzebne. Rozdzielacz tak wygląda jak na zdjęciach zasilanie rura pex 20mm z kotłowni w innym budynku, oddalona 15m od rozdzielacza... różnica poziomów, rozdzielacz powiedzmy 0 wymiennik w kotłowni -3,5m. Pompa grundfoss miała być automatyczna, ale nie wiem czemu jest flex as czyli tak naprawdę ma poszczególne biegi i sama niewiele się adaptuje z tego co zauważyłem tylko jedną kropkę maksymalnie, na 4. Ustawiona na max. Jej moc 70. Rozdzielacz 14 sekcyjny 6 sekcji podłogówka pętle dwie grzejnik i 2m2 podłogi, cztery pętle 95-103m długości. Na zasilaniu rotametry. Na powrocie wkłądki termostatyczne z pokrętłami. Dodatkowo Baypass - czyli ściema jakich mało ale o tym za chwilę. Oraz zawór mieszający trójdrogowy Afriso na większe temperatury 35-60 stopni ze względu na podłączenie do reszty miejsc w belce dla grzejników na piętrze. Instalacje robiłem sam i nie wiedziałem, że reguluje się ją na rotametrach, a myślałem że na wkładkach termostatycznych, ale to po tel do kolegi zostało przyswojone i odpowietrzyłem wszystko tak jak trzeba. Podczas próby wszystko grzało bo nie było betonu i instrukcji do pompy, więc myślałem że przepływy są żadne bo jest elektroniczna i mało pcha a jak się rury grzeją to jest ok. W kilkanaście minut powrót z rurek w łazience czyli te krókie pętle był ciepły. Dziś po wylewkach dorwałem instrukcje pompy daję max i nic. Zamykając wszystko, nawet zasilenie i powrót, na otwartym tylko jednym obiegu mam ledwo 3l/min. Otwierając dwa lub 3 obwody, przepływu nawet nie można odczytać. Po wyłączeniu pompy widać ze rotametry ruszają się milimetr. Taki mały przepływ chyba nie powinien być przy takiej pompie i jednym obwodzie. Podejrzewam trzy rzeczy. Średnica doprowadzająca - za mała 20mm. Ale to i tak 30m tej rury i 100m podłogówki i tylko 3l/min. Druga opcja zawór mieszający nie pozwala na zimnej podłogówce rozpędzić się bez "pętli zasilającej" i dlatego tłumi to przepływ, gdy nie ma ciepła, a chcę tylko obwód wyłącznie jednej pętli bez zasilania (zamknięte zawory główne) Trzecia opcja to dławienie na wkładkach termostatycznych ale nie ma tam 3 pokrętła z nastawami i nie wiem czy się siłować z tą śrubką na klucz 10. Myślałem że tak jest dopóki nie zadzwoniłem do kumpla i powiedział mi że dławi się rotametrami (miałem przez to problemy z odpowietrzeniem)- sprawa zamknięta Pytanie podstawowe dlaczego taki mały przepływ? to normalne? zesputa pompa? czy przez średnicę zasilania tak poprostu będzie? (dodam że nie ma dodatkowej pompy tylko wymiennik te 15m dalej i 3,5 m niżej) ale zamykałem dopływ na zimnej instalacji i nic się nie zmienia pytanie off top dlaczego we wszystkich sklepach zapewniano mnie że baypass to taka sprężynka która otwiera przepływ przy wzroście ciśnienia a reguluje się próg pokrętłem, a w rzeczywistości jest to kawałek zaworu który działa całkiem ręcznie co w moim przypadku przepływu jest idiotyczne bo jak go uchylę to w ogóle nie ma przepływu. Dodatkowo przez ten zaworek między gwintem cieknie woda jeśli nie jest na max zakręcony... żenada.
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2016 #2 Opublikowano 2 Października 2016 Grzejniki i podłogówka z tego samego rozdzielacza?Nie można podać tej samej temp.na podłogę co na grzejniki.Zawór termostatyczny do ogrzewania podłogowego powinien być w zakresie temp.20-43st. Zbyt mała średnica rur zasilających rozdzielacz.Zbyt długie pętle,nie powinno się robić tak długich po 100m potem pompa nie daje rady
nemesis17 Opublikowano 2 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2016 Czyli pompa 70 pchająca na 100mb czy nawet na 30mb ma mieć nie więcej niż 3l/ min przepływu tylko na jednej włączonej pętli przy max mocy?
sambor Opublikowano 2 Października 2016 #4 Opublikowano 2 Października 2016 Dodatkowo pewnie za mały zaw 3-D - powinien być 1". A pompa ma obciążenie na ssaniu i na tłoczeniu. Sumarycznie strat może być sporo, trzeba by to policzyć.
Gość mak Opublikowano 3 Października 2016 #5 Opublikowano 3 Października 2016 Pewnie wszystko razem Przede wszystkim średnice rur Pex 20 to średnica wew 16 czyli tylko 1/2" do tego długie pętle i 14 sekcji na rozdzielaczu to już naprawdę przesada. Teoretycznie pompa powinna dać maksymalnie ok 3000 l/h przepływu a na te 14 sekcji przyjmując jak to napisał autor tematu 3l/min (tylko po co ? ) potrzeba 2520 l/h. Czyli na te 14 sekcji wystarczy ale tu jeszcze jest wymiennik i sporo metrów cienkiego rurociągu. I z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić że pompa nie pokrywa oporów. instalacji Pompa bardziej do instalacji solarnych niż CO , ale jak ktoś ma za dużo kasy
sambor Opublikowano 3 Października 2016 #6 Opublikowano 3 Października 2016 Aby przesłać przez taki rurociąg (PEX 20) 1m3/h wody potrzebna jest pompa o wysokości podnoszenia ok 3m + straty na wymienniku Aby to miało działać należy pomiędzy wymiennikiem a rurą zasilającą wstawić pompę 25/ 60, która zasili całą instalację CO Do skrzynki trzeba wstawić dwa mniejsze rozdzielacze - jeden na grzejniki , drugi z mieszaczem na podłogę. Oczywiście potrzebna jest zmiana zaw 3-D na niższą temp - 25-43C Instalacja ruszy, ale przepływy na zasilaniu będą w granicach 1,5- 2m/s czyli będą głośne. Szkoda, że kolega wcześniej nie trafił na forum. Idzie zima a to trzeba poprawić.
nemesis17 Opublikowano 9 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 9 Października 2016 Bardzo dziękuję za zainteresowanie i rady. Niestety nie będę nic zmieniał bo wszystko będzie działać jak należy po wymianie rotametrów. Nie mam możliwości otworzyć je na maxa i wstrzymują połowę przepływu. Zdiagnozowano to po tym jak wymieniono jeden ze względu na cieknące połączenie między szkiełkiem. Na nowym przepływy są prawie dwa razy większe. różnice widać gołym wdechem. Na nowym można normalnie oddychać, na starych człowiek by się udusił i przekrwił oczy i płuca. Po wymianie napiszę jeszcze jak działa cała instalacja z podpiętymi grzejnikami a nie tylko na trzech poprawnie działających rotametrach.
nemesis17 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam Minęło trochę czasu i mogę opisać co i jak działa. Pompę grundfosa wymieniłem na ibo elektroniczną 60 gdyż poprzednia cały czas nadawała na maxa mimo ustawienia na 1 biegu... tak jakoś badała sobie opory czy cisnienia. Po wymianie rotametrów całość działa wyśmienicie. W zestawie narazie. 2 rozdzielacze 14 i 15 sekcyjny podłączone do jednego wymiennika rurą pex 25. Rozdzielacz najdalej oddalony - ustawiam pompę na moc 5 w i działa 6 obiegów podłogówki 600m i do 4 grzejników z przepływem ok 1 l.min. co w moim przypadku jest wystarczające. Gdy potrzebuję odpalić wszystko 6 pętli i 8 grzejników wrzucam na 2 bieg czyli 15 wat i wszystko dostaje ponad 1l/min. Aktualnie mam pełny jeden rozdzielacz 6+8+nagrzewnica. W drugim 6+2grzejniki. Aby na 2 biegu w obu rozdzielaczach zagrzać 240m2 zimnego domu potrzebuję 1,5 dnia, a z utrzymaniem już zagrzanego nie ma żadnego problemu.(na parterze tylko podłogówka). Podłączenie grzejników i podłogówki pod jedną belkę idealnie się sprawdza w tak ciepłym domu. Na system nie puszczam więcej niż 35 stopni choć moge do 60. Grzejniki są ciepłe a temperatura w pomieszczeniu ma ponad 20 stopni. Uzyskanie wyższej temperatury też nie jest problemem. Jeśli ktoś lubi dużą temperaturę w łazience to wtedy takowa może być trudna do uzyskania ze względu do małe grzejniki ręcznikowe. Mówię tu o ponad 23 stopniach. W łazienkach na parterze nie ma takiego problemu bo dogrzewa podłogówka. Polecam więc wszystkim interesującym się tematem nie patrzeć szablonowo... bo tak mówią i piszą. Większość specjalistów nigdy by nie dociekała felernych rotametrów i męczyła się lata z szumiącą pompą, a każdy hydraulik by powiedział, że winne są podzespoły wymieniane w powyższych postach. Nie twierdzę że można było to zrobić inaczej, ale wybierając ta opcję była ona najbezpieczniejsza, najekonomiczniejsza, a wiara że woda popłynie nie poszła na marne. (np.wysokość podnoszenia pompy to wysokość na jaką pompa podniesie wodę w układzie jednostronnym, czyli wypcha wodę na 7m i wleje ją do wanny jeśli pobierze wodę bez ciśnienia, z wanny poniżej. Jeśli natomiast układ jest zamknięty tak jak to ma miejsce w każdym układzie c.o., pompa napotyka tylko na opory w rurach, bo woda popchnięta będzie z mniejszą siłą chciała wrócić do pompy, a wysokość budynku nie ma wiele do tego, jak twierdzi 95 % hydraulików. pozdrawiam i życzę samych miłych doświadczeń z użytkowaniem instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.