Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor? Czy W Moim Przypadku Ma Rację Bytu

marek85st

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad buforem, gdzieś przeczytałem ze nie warto budować bufora do starego nieocieplonego domu. Mam dom okolo 200m2, ocieplony tylko dach, mury 50cm, grzejniki nowe, okna i drzwi też, piec nowy mpm ds 25kw. Planuje wykonać samemu bufor tylko na co, pojemność 2tys litrów, waszym zdaniem warto?

Opublikowano

Przy kotle zasypowym bufor zawsze ma rację bytu, bo kocioł ma największą sprawność przy mocy nominalnej. Jeśli tylko cię stać to się nie zastanawiaj.

Opublikowano

Ciekawy jestem czy w chłodne dni dam radę wytrzymać 24 h jednym ładowaniem, pojemność maksymalnie wyjdzie mi 2200 litrów,

Opublikowano
marek85st

Witaj , a dlaczego chcesz bufor tylko do co? Ja zbudowałem własnie do 25-tki mpm'a bufor 1000l do tego wężownica 2x25m rury miedzianej fi18 i jestem mega zadowolony, już wiem ,że latem na cwo bede palił przynajmniej raz na tydzień. Teraz przy tych temperaturach palę co 3 dni i starcza na co i cwo..

Opublikowano

Bufor to stabilność temperatury na grzejnikach. Tak jakbyś grzał gazem. Jak masz zamiar mieć ponad 2000 litrów to w ogóle super.  Prawidłowo będzie pracował i spalał DS. Każdy powinien mieć bufor, tylko nie każdego stać i nie każdy ma miejsce w kotłowni. U mnie na przykład nie ma miejsca na bufor, mała kotłownia :/.

Opublikowano

Nie chce bufora na cwu ponieważ mam już zbiornik 300l plus solary, gdby brakło ciepła w cwu to zbiornik sam sie doladuje z bufora. Tazke szkoda mojej pracy żeby robić dodatkową wezownice w buforze

Opublikowano

Przede wszystkim kosztuje wężownica. Pracy tu w sumie najmniej bo np. u mnie wyniosły lekko ponad 10% wartości wężownicy (39mb fi 18) ;)

Sam bufor ekstra sprawa. Mam, palę z nim w układzie już ponad rok. Nie było tylko czasu go porządnie docieplić więc mam straty postojowe przeszło 4kWh/24h :/ 2 tygodnie i bufor sam się rozładowuje. Ale na tydzień ciepłej wody w lecie wystarczy (4os.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.