Gość Opublikowano 20 Września 2016 #1 Opublikowano 20 Września 2016 Witam, Mam taki problem że chciałbym sterować temperatura poszczególnymi sekcjami podłogówki. Sprawa wygląda tak: Rozdzielacz z zestawem pompowo mieszającym, zaworem trójdrożnym i rotametrami na górnej belce. Na dole mam zwykłe zawory termostatyczne. 5 sekcji podłogówki, każda do 15m2. Mam: 1.)Możliwość regulacji temperatury zasilania na wszystkie pętle poprzez zawór trójdrożny. 2.) Możliwość regulacji przepływu rotametrami. Nie mogę zainstalować siłowników i ani automatyki a chciałbym jakoś regulować temperaturę czynnika na poszczególne sekcje. Co mogę zrobić żeby rozwiązać ten problem? RTL bez sensu bo po to zestaw pompowy.
sambor Opublikowano 20 Września 2016 #2 Opublikowano 20 Września 2016 Mam taki problem że chciałbym sterować temperatura poszczególnymi sekcjami podłogówki. Nie mogę zainstalować siłowników i ani automatyki a chciałbym jakoś regulować temperaturę czynnika na poszczególne sekcje. Co mogę zrobić żeby rozwiązać ten problem? Jak sekcje masz w osobnych pomieszczeniach to temp pomieszczenia , bo o to pewnie ci chodzi, zmienisz zmieniając rotametrem przepływ w danej pętli - oczywiście regulacja nie jest wielka - 2-5C
Gość Opublikowano 20 Września 2016 #3 Opublikowano 20 Września 2016 Sambor, Mam 5 sekcji, z czego 2 z nich hol i hol II to jedno pomieszczenie podzielone na pół, tj. dwie pętle. (czyli grzeją obok siebie) Kolejne to: Łazienka I, Łazienka II, Kuchnia. O co mi chodzi dokładnie? Muszę wybrnąć z sytuacji, gdyż obiecałem znajomemu że będzie mógł regulować poszczególne sekcje (temperaturą zasilenia sekcji lub temperaturą pokoju, ważne że regulacja). Czyli inna temperatura podłogówki w łazienkach, kuchni czy holu. Chyba naobiecywałem za dużo za tą cene, bo z tym w/w zestawem nie ma takiej regulacji.Ogólnie to on sobie chciał w szafce rozdzielczej "poprzykręcać" poszczególne sekcje jak przy grzejnikach tak jakby mu pasowało. Dodam że zasilanie jest z sieci ciepłowniczej. Twierdzisz że sama zmiana przepływów zagwarantuje inne temperatury podłogi/pomieszczeń? Skoro tak to ile dał by przepływ np. 2l/m w porównaniu do 1l/m? Rozdzielacz wygląda mniejwięcej tak: http://sklep.instalator-szczecin.pl/img/p/8/4/4/844-thickbox_default.jpgPoradzono mi także że regulacją mogłyby być te pokrętła na dole. Czy miałoby to jakiś sens?
Gość berthold61 Opublikowano 20 Września 2016 #4 Opublikowano 20 Września 2016 ja jestem laikiem ale dolnymi pokrętłami tego się raczej nie robi chociaż by to zadziałało bo to zwykłe zawory , to się reguluje przepływomierzami tymi na górze , zmniej przepływy w innych zwiększ i będzie widoczna różnica , ja to tak reguluję a w większe mroziska to zaworem całość zwiększam ,
papasmurfek Opublikowano 20 Września 2016 #5 Opublikowano 20 Września 2016 Było nie obiecywać. :D A na przyszłość pamiętaj podłogowe to nie grzejniki i zmiana temperatury pomieszczenia przy OP może trwać nawet kilka godzin tego się nie da tak zrobić jak z grzejnikami. Wszelka regulacja siłownikami (odłączanie pętli) to tylko naciąganie się na niepotrzebne wydatki. Regulujesz raz do uzyskania pożądanej temperatury dalej regulujesz temperaturę czynnika w całym układzie.
DoradcaKAN Opublikowano 20 Września 2016 #6 Opublikowano 20 Września 2016 ... Muszę wybrnąć z sytuacji, gdyż obiecałem znajomemu że będzie mógł regulować poszczególne sekcje (temperaturą zasilenia sekcji lub temperaturą pokoju, ważne że regulacja). Czyli inna temperatura podłogówki w łazienkach, kuchni czy holu. ... Sambor dokładnie opisał co musisz zrobić aby zmienić temp. powierzchni podłogi a tym samym temp. w pomieszczeniu - zmniejszasz bądź zwiększasz przepływ przez pętle OP (przepływomierzami na górnej belce).
amsnake Opublikowano 30 Września 2016 #7 Opublikowano 30 Września 2016 Jeśli masz doprowadzony do rozdzielacza prąd to salus ma taki termostat, który może bezprzewodowo sterować siłownikiem. Nakręcasz siłownik na daną pętle, zamiast zaworu termostatycznego, odpowiednio podłączasz kabelki (żeby np jeden termostat sterował dwoma siłownikami). Wszystko robisz oczywiście w skrzynce z rozdzielaczem. Nie oczekuj zmian temperatur o +- 10 stopni i reakcji na zmianę w minutach :)
sambor Opublikowano 30 Września 2016 #8 Opublikowano 30 Września 2016 Przecież autor tematu w pierwszym poście podaje, że nie może zainstalować automatyki, choć wg mnie na sterowaniu bezprzewodowym mógłby to wykonać. W skrzynce ma zasilanie więc nie ma problemu z prądem, tylko cenowo ciężko wydolić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.