Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zetka - Czerpnia W Gruncie, Załamanie

r0b3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam pytanie czy tzw zetka może być wykonana z czerpnią powietrza jako pionowy kominek w gruncie? Poziom gruntu jest tylko 30 cm od poziomu zero i nie mogę wykonać czerpni w ścianie aby w razie czego w zimie nie leciał przez nią śnieg A drugie pytanie czy mogę ją załamać przy wejściu do budynku a mianowicie: od poziomu gruntu w pionie do głębokości ok 50 cm i dalej w poziomie do ściany i już we wnętrz wyłamać ja i w pionie pociągnąć do ok 30 cm nad podłoga Nie wiem czy mnie zrozumiecie W razie wątpliwości skrobnę jakiś rysunek Nie mam nawiewu do piwnicy a jest tam kocioł i z tego co wyczytałem taki kanał musi być. Chcę go zrobić z rury fi 160 Czy przez taki kanał będzie leciało powietrze grawitacyjne?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na szybkiego narysowane rzuty. Dodam że w okolicy projektowanego kanału jest przyłącze wody Jaka odległość musi być od niej?

Kratka wywiewna nad kotłem.

b63ce5f935416f527a039231db6b00c5.jpg

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wg mnie jest ok. Zachowaj tylko spadki by skropliny miały gdzie spłynąć. W razie obaw o wodę ocieplisz rury wraz z zaworem.

W ten sposób na osobnej instalacji możesz sobie zrobić nawiew do domu. Poczytaj i gruntowny wymienniki ciepła.

Edyta.

Zastosuj rurę min 160. Na zewnątrz czerpnia najlepuej gdzieś w krzaku wysoka na 1m.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wylot czerpni skierowałbym w prawo patrząc od kotła nie będzie dmuchało na rurę i na Twoje plecy jak będziesz coś robił przy kotle.

Rurę puścić przy samej ścianie i dobrze zaizolować od strony pomieszczenia, ściana nigdy nie zamarznie na tej głębokości więc od strony ściany nie musi być izolacji czyli tak izolacja w kształcie litery U. 

Z tą rurą trzeba zrobić porządnie bo sam widziałem naniesiony śnieg który nie topnieje  przy wylocie własnej zetki oczywiście jak na zewnątrz jest bardzo zimno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.