zbyszekz1989 Opublikowano 7 Września 2016 #1 Opublikowano 7 Września 2016 Prosił bym was drodzy użytkownicy o pomoc mam 3 pomieszczenia razem 30m2 chcę je ogrzać kominkiem z płaszczem w układzie zamkniętym scianu ocieplone okna plastyki posadzka w trakcie robienia. proszę o jakiś schemat i w sposób rozprowadzenia. będa 2 grzejniki 1 pompa rury będę brał system pex. w pomieszczeniach jeszcze posadzki nie mam wylanych drugiej warstwy i tam myślałem rury pex do grzejników rozprowadzić ale jak będzie najlepiej.. Interesuje mnie gdzie i jakie najlepsze zawory zastosować czy będzie mi potrzebny zawór różnicowy sitka pewnie.. proszę na rysunku pokazać jak maja iść rury do umywalek z ciepła woda i pompe gdzie najlepiej ustawić na powrocie czy na zasilaniu.. i czego mi jeszcze brakuje czego nie opisałem. aha a czy uda mi się grawitacyjnie to zrobić pompa tak będzie wiadomo większa średnica rur.... ale jakby nie było pradu. Pozdrawiam dziękuje za pomoc w załączniku opis
sambor Opublikowano 8 Września 2016 #2 Opublikowano 8 Września 2016 A skąd ta ciepła woda do umywalek ?
henryk1953 Opublikowano 8 Września 2016 #3 Opublikowano 8 Września 2016 Czy to co zamierzasz zrobić z kimś uzgadniałeś ? z włascicielem budynku ,(bo mniemam ze to jest mieszkanie w budynku wielorodzinnym) z kominiarzem? Jak do tej pory ogrzewane jest to mieszkanie?Masz tak małe mieszkanie i masz zamiar robić sobie kotłownię w pokoju- dla mnie to bez sensu.
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2016 #4 Opublikowano 8 Września 2016 Dokładnie tak jak Henryk napisal. Przemyśl dobrze ten pomysł z kominkiem. Jak nie masz dostępu do takiego drzewa to ja bym odpuścił. Już PC bylo by lepszym pomysłem
Hermogenes Opublikowano 8 Września 2016 #5 Opublikowano 8 Września 2016 Mimo iż mam podobny kominek , ogrzewam nim prawie 200 m^ w domu wolnostojącym popieram przedmówców , poz Hermogenes
Gość Opublikowano 8 Września 2016 #6 Opublikowano 8 Września 2016 Przepraszam,że się wtrącę ale jeśli zamiast kominka będzie np.piecokuchnia to nie będzie kotłowni w kuchni? :D
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2016 #7 Opublikowano 8 Września 2016 Autor tematu nie zdaje sobie sprawy z uciążliwości takiego rozwiązania.
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #8 Opublikowano 8 Września 2016 Panowie mam taki pomysł i tyle nie mam kotłowni pieca elektrycznego też nie moge założyc tylko pozostaje to.. kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym.. Kominek bedzie sam ogrzewał dwa grzejniki i bojler z bojlera do zlewu i umywalki.. w kominie bedzie nierdzewka...
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #9 Opublikowano 8 Września 2016 Mieszkanie jest moje. Takie mieszkania są na parterze. małe domki.. kiedys dla pracowników takie budowali.. nie dawno było ogrzewane z kuchni weglowej
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2016 #10 Opublikowano 8 Września 2016 Po pierwsze to będziesz miał problem ze stałopalnością. Po drugie jak będziesz kisił opał ( a będziesz kisił na pewno, żeby utrzymać pożądaną temperaturę) to ognia w tym kominku nie zobaczysz. Po trzecie koszt całego tego poprawnie zbudowanego systemu grzewczego będzie nie wiele tańszy (jeśli w ogóle) od innych mniej obsługowych źródeł ciepła.
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #11 Opublikowano 8 Września 2016 Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie... w tych pomieszczeniach bez kotłowni.. pomozecie mi zbudowac prawidłowy schemat to tych mieszkan kominek bedzie grzał c.w.u 80l i dwa grzejniki..
henryk1953 Opublikowano 8 Września 2016 #12 Opublikowano 8 Września 2016 Do tak małego metrażu tylko elektryczne i druga taryfa .Piece z dynamicznym rozładowaniem kable puszczasz w listwach przypodłogowych . Piece możesz kupić używane.Mam na stanie tak małe mieszkanie 33m2 użytkuje je siostra mojej synowej ,też chciała tanio zamontowała w piwnicy kociołek na węgiel .Teraz myśli nad wymianą tego kotła na kociołek elektryczny.Będzie to ją teraz drożej kosztowało jak przy piecach z dynamicznym rozładowaniem.Jak się ją pytam czy warto ,to nie chciałbyś slyszeć tego co mówi. Są też inne systemy ogrzewania elektrycznego.Warto się nad tym zastanowić. A co do piecokuchni o której kolega wspomniał-Takie rozwiązanie proponowałbym wtedy gdy do ogrzania jest przynajmniej 45m2 nieocieplonego budynku.Wtedy koszty takiego ogrzewania mogą decydować o takim wyborze.Do dam że są piecokuchnie z drzwiczkami szklanymi ,oraz takie z wezownicami schładzającymi przystosowane do ukladów zamkniętych.Ponadto przepisy do montażu piecokuchni są mniej rygorystyczne jak do montażu kominka. jesteś właścicielem mieszkania ,kto jest właścicielem budynku?-bo to wielka różnica.
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #13 Opublikowano 8 Września 2016 Ja jestem właścicielem budynku... Pomózcie mi zrobic schemat na to.. Wiem ze to bomba ale zrobie to pożadnie z waszą pomoca
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #14 Opublikowano 8 Września 2016 Elektryczne odpada ogrzewanie ponieważ są stare kable pociagniete od głownej skrzynki energi aluminiowe koszt 4000zł w energi i pół roku czekania
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2016 #15 Opublikowano 8 Września 2016 Kominek z PW jako alternatywa dla kotła CO jest złym pomysłem. Co innego kominek powietrzny z akumulacja ciepła i DGP to miało by racje bytu. Ja dalej namawiam na PC lepsze rozwiązanie.
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #16 Opublikowano 8 Września 2016 Ale chodzi mi też o ciepła wodę.... Pomożecie???
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2016 #17 Opublikowano 8 Września 2016 Tego się nie da zrobić dobrze na piechotę, bez policzenia czegokolwiek. Zacznijmy od zapotrzebowania na ciepło. Wejdź na cieplowlasciwie.pl/start podstaw dane i podaj link. Może cię przekona: http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/6934/ogrzewanie-klimatyzatorem-lg-mutli-v/ http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-mitsubishi-heavy-vs-daikin-skyair-czyli-jak-ogrzac-mieszkanie-w-starej-kamienicy/
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #18 Opublikowano 8 Września 2016 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1l5i oto link
zbyszekz1989 Opublikowano 8 Września 2016 Autor #19 Opublikowano 8 Września 2016 ten wynik jakis dziwny wyszedł....
henryk1953 Opublikowano 9 Września 2016 #21 Opublikowano 9 Września 2016 W dniu 8.09.2016 o 20:19, zbyszekz1989 napisał(a): ten wynik jakis dziwny wyszedł.... Powierzchnia 27m2 wysokość 2,6m , a kubatura przestrzeni ogrzewanej 41m3 -coś musiałeś żle wpisać albo ten kalkulator do bani.
sambor Opublikowano 9 Września 2016 #22 Opublikowano 9 Września 2016 To co teoretycznie daje kominek to wystarczy z zapasem na te 30-32m2, piszę 32 , gdyż przedpokój też trzeba grzać, nawet do temp niższej, ale trzeba. Poniżej schemat poprowadzenia rur i schemat podłączenia kominka
sambor Opublikowano 10 Września 2016 #23 Opublikowano 10 Września 2016 Jak będą grzejniki o dużej pojemności na żeliwne to krótsza stałopalność nie przeszkadza, Dodatkowo warto dać jakąś wełnę 15-20cm na strop
Henryxyz Opublikowano 5 Października 2017 #24 Opublikowano 5 Października 2017 Maly piecyk na pelet 7kw wystarczy z pelna automatyka wygoda bez problemow z wyprowadzeniem spalin.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.