Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wkład Kominowy Rozmiar

bossi11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy mając kocioł defro optima 20kw zalecenie producenta średnicą komina 160mm włożyć do komina wkład owalny 120x220 czy będzie ok, dodam że komin ma 13m wysokości,palę przeważnie węglem i drzewem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam. Kocioł Zębiec KWK 16 (16 kW, górne spalanie). Wkład 150 mm, 10 m. Palenie drewnem. Producent zaleca 180 i min. 5 m a ekipa kominiarska 150 mm.

Opublikowano

Będąc w dylemacie między kominiarzem a doświadczonym forumowiczem, postanowiłem napisać do producenta kotła. Pan mgr inż. Witold Czubak z doradztwa technicznego firmy Zębiec twierdzi, że komin 150 mm i wysoki na 10 jest wystarczający.

Opublikowano

Weź sobie taki jaki jest czop na piecu. Łatwiej jest regulować za mocny ciąg niż jak jest za mały.

Jak weźmiesz rozmiar niestandardowy to trzeba kombinować z połączeniem jednego z drugim z racji że w sklepach rzadko kiedy są rury i redukcje na rozmiary:130, 150, 170, 190. Bynajmniej u mnie w żadnych z 3 sklepów takowych nie mieli, nawet na zamówienie.

Opublikowano

Będąc w dylemacie między kominiarzem a doświadczonym forumowiczem, postanowiłem napisać do producenta kotła. Pan mgr inż. Witold Czubak z doradztwa technicznego firmy Zębiec twierdzi, że komin 150 mm i wysoki na 10 jest wystarczający.

Jak masz taką decyzję na piśmie to działaj, ale w cieplejsze dni może być problem z ciągiem.

Warto sprawdzić jaka jest różnica cenowa między 150 a 180 mm , jak nieduża to trzeba dobrze decyzję przemyśleć 

Opublikowano

Tak się zastanawiam w czym temu kominiarzowi przeszkadza większy przekrój.

Niech ci to da na piśmie + uzasadnienie, w przeciwnym razie to ty będziesz miał problem a nie on.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kominiarz jak już pisałem wcześniej twierdzi, że ten kocioł nie ogrzeje tak dużego wkładu i będzie efekt odwrotny od zamierzonego. Co do pism to mają wszystko wystawić (certyfikaty itd.). Dla niego lepiej w sensie zarobkowym by było większy komin rozwiercać więc chyba chce dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.