emus Opublikowano 26 Lipca 2016 #1 Opublikowano 26 Lipca 2016 Witam, Na mapie zasadniczej w skali 1:1000 granica działki "idzie" po ścianie budynku. Na mapie ewidencyjnej w skali 1:1000 granica działki "idzie" 8 metrów od ściany budynku. Gdzie jest granica działki? Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 26 Lipca 2016 #2 Opublikowano 26 Lipca 2016 Potrzeba inwentaryzacji geodezyjnej w celu wyjaśnienia rozbieżności. Ale podstawą jest mapa zasadnicza, która posiada znacznie szerszy zakres treści, ponieważ obejmuje ona wiadomości dotyczące ewidencji gruntów i budynków, ukształtowania i zagospodarowania a także uzbrojenia terenu. Mapy do celów projektowych wykonuje się z aktualizowanej przez geodetę mapy zasadniczej danego obszaru. W przypadku odczytywania mapy ewidencyjnej posiadamy wyłącznie informacje na temat ewidencji budynków i gruntów.
AdamGuitar Opublikowano 27 Lipca 2016 #3 Opublikowano 27 Lipca 2016 Ponieważ mam dużo do czynienia z geodetami a i syn w tym roku skończył studia w tym kierunku, wiem ,że wiele błędów lokalizacyjnych powstało w czasie cyfryzacji map z wersji papierowej. Zresztą przy rysowaniu dawniej był też błąd linii rysowanej na podkładach ( Grubość kreski), dokładność nanoszenia kopiowanie powodowało, że błąd jest coraz większy. przy pomiarach okazuje się,że budynek stoi parę metrów dalej niż wynika to z podkładów.
sambor Opublikowano 27 Lipca 2016 #4 Opublikowano 27 Lipca 2016 I dlatego pisałem o inwentaryzacji geodezyjnej u ew korekcie map
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.