odpowietrznik Opublikowano 17 Lipca 2016 #1 Opublikowano 17 Lipca 2016 Witam Czy może ktoś z Forumowiczów wie jak określić opór hydrauliczny dla kotłów kondesacyjnych małej mocy powiedzmy do 30KW .Można go wyrazić w paskalach a także jako przepływ przez kocioł w m3/h Wolałbym dotrzeć do przepływu bo program na jego podstawie już sam obliczy opór.Jakoś nie widzę w danych technicznych producentów kotłów tego parametru. Dziękuję za odpowiedź
sambor Opublikowano 18 Lipca 2016 #2 Opublikowano 18 Lipca 2016 Masz w dokumentacji kotła charakterystyki pompy kotła, one uwzględniają już przepływ czynnika przez kocioł. Jak ci nie pasuje wydatek to dodajesz sprzęgło i dodatkową pompę za sprzęgłem. W kotłach, które nie mają wbudowanej pompy są podawane dane oporów aby pod tym kątem dobrać pompę.
odpowietrznik Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Lipca 2016 Dzięki Sam za cenne informacje ale nie rozwiązuje to mojego problemu :( ponieważ program którego używam do projektowania instalacji Audytor CO 4,1 nie chce puścić obliczeń bez podania oporu hydraulicznego samego źródła ciepła.Podobno zawiara się on dla kotłów kondensacyjnych mniejszej mocy pomiędzy 5 a 10 kPa Autor programu firma Sankom twierdzi że producenci kotłów kondensacyjnych podają ten parametr ale przeglądałem dokumentacje techniczną kliku znaczących marek i nic takiego w nich nie było.W sumie zauwazyłem ze mogę wpisać tam dowolną wartość wtedy program policzy przynajmniej przepływ w instalacji(który się nie zmienia bez wzlędu na wpisaną wartość oporu źródła ciepła)( i inne rzeczy) a to jest najważniejsze w temacie czy potrzebne sprzęgło hydrauliczne)Jak się okaże ze potrzebne sprzęgło to problem znika bo rozdziela ono obiegi kotłowy-instalacja i wtedy program bez problemu dobierze elementy instalacji za sprzęgłem typu pompa czy zawór mieszający
sambor Opublikowano 18 Lipca 2016 #4 Opublikowano 18 Lipca 2016 W materiałach Viessmanna znalazłem raz podobną zależność - 6kPa dla przepływu 1m3, ale to dla starszych modeli do 30kW. Dla nowych jest pewnie tak samo lub bardzo podobnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.