kamilo531 Opublikowano 17 Lipca 2016 #1 Opublikowano 17 Lipca 2016 Witam. Mam mały problem z zaworem roznicowym, pompa nie chce go zamykać i przez to mieli w miejscu. Drugim mankamentem jest ze wyjście z pieca jest krzywo przyspawane przez co zawór roznicowy nie jest w pionie i myślę że to jest powodem jego nie załączenia. Bo gdy go obstukam w koło to na trzecim biegu zawór się zamknie czasami ale żadko na pierwszym też. No ale przecież nie powiem gościowi żeby obstukał sb zawór i załaczył pompę. Myśle na wyjściu z pieca dać dwa kolana nyplowe(którymi ustawie równy pion) potem wywalić te gotowe rury do pompy (te czarne spawane) i samemu skręcić coś takiego ponieważ chciałbym żeby ten zawór roznicowy był niżej zamontowany. Co myślicie o tym?? Czy naczynie wyrównawcze zamontowane za pompom na pionie jest prawidłowe?? Bo gdy chce spuscic wodę to muszę otwierać zawory od pompy dlatego że zawór roznicowy i nie zamyka. Cala instalacja to 1 grzejnik 3 ogrzewania podłogowe i bojler.
odpowietrznik Opublikowano 17 Lipca 2016 #2 Opublikowano 17 Lipca 2016 Naczynie zamontowane nieprawidłowo.Nie może być żadnych zaworów(oczywiście różnicowych też) ani pomp pomiędzy kotłem a naczyniem wyrównawczym
Gość Digitrax Opublikowano 17 Lipca 2016 #3 Opublikowano 17 Lipca 2016 Pozostaje pompę przenieść na powrót kotła a na wyjściu kotła zlikwidować wszelkie przewężenia i zawory. Układ stanie się bezpieczny i pompa nie będzie "mielić".
kamilo531 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor #4 Opublikowano 17 Lipca 2016 Dołączam zdjęcia. Czyli trzeba od razu z pieca dać trójnik do naczynia wyrównawczego i dopiero nad nim do pompy. A mogę tak zrobić przez zastosowanie czwórnika ?? Czy będzie to przeszkadzało że na przeciwko siebie będzie podłączona pompa i naczynie??
odpowietrznik Opublikowano 17 Lipca 2016 #5 Opublikowano 17 Lipca 2016 No tak nie moze być (to bomka).Rura do naczynia 1" lub CU fi.28 najlepiej prosto do góry.Nad kotłem na tej rurze trójnik i w bok na trójniku dopiero zawór różnicowy z pompą.Nie stosuje się kształtek ocynkowanych w instalacji CO. Jeżeli zdecydujesz się przenieść pompę na powrót jak radzi Digi to naczynie powinno być przy pompie 40tce 2,8m nad najwyższym punktem instalacji.No i brak ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową=nie ma gwarancji na kocioł oraz jego krótszy żywot
sambor Opublikowano 17 Lipca 2016 #6 Opublikowano 17 Lipca 2016 No i brak ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową=nie ma gwarancji na kocioł oraz jego krótszy żywot Bzdura, gdzie jest jednoznacznie podane, że musi być ochrona przed korozją niskotemperaturową? Czasem jest ta ochrona, a raczej pseudo ochrona i kocioł pada po 4-5 latach
kamilo531 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor #7 Opublikowano 17 Lipca 2016 Czyli powinno być tak jak na tym zdjęciu?? wszystkie rury miedziane na zdjęciach wyżej to miedz 28mm. Czemu nie można stosować ocynku ?? a jak toś ma całą instalacje w ocynku??
sambor Opublikowano 17 Lipca 2016 #8 Opublikowano 17 Lipca 2016 Tak, takie coś, ale lepiej do naczynia wyjść wprost w górę, a z boku trójnika zasilić pompę, oczywiście bez tego zaw różnicowego - wtedy wystarczy odpowietrznik na rozdzielaczu.
odpowietrznik Opublikowano 17 Lipca 2016 #9 Opublikowano 17 Lipca 2016 Przy CO Czyli powinno być tak jak na tym zdjęciu?? wszystkie rury miedziane na zdjęciach wyżej to miedz 28mm. Czemu nie można stosować ocynku ?? a jak toś ma całą instalacje w ocynku?? Przy CO występują zbyt wysokie temperatury i ocynk odpada lądując na sitku filtra przed pompą.Ocynk można stosować do wody użytkowej
Gość Digitrax Opublikowano 17 Lipca 2016 #10 Opublikowano 17 Lipca 2016 Dlaczego zbiornik CWU podłączony jest pexem z rozdzielacza ? Układ prosty i co fajnie, że rura do naczynia otwartego jest Cu28. Przeróbek mało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.