oxi Opublikowano 7 Lipca 2016 #1 Opublikowano 7 Lipca 2016 Dzień dobry, Zleciliśmy wybudowanie zdunowi pieca kaflowego. Jest to piec pokojowy 5 kanałowy. Kanały pionowo. Piec zbudowany jest na glinie. Z kafli małych - kwadrateli. Piec stoi już od jakiegoś czasu, zgodnie z wytycznymi przez pierwsze kilkanaście dni paliliśmy co kilka dni niewielkie ilości drewna. W trakcie upałów gdy był słabszy ciąg przy rozpalaniu zauważyliśmy że dymi się z pieca między kaflami, w kilku miejscach u góry pieca na tylnej ścianie. Zdun twierdzi że jak nie ma ciągu (jest słaby ciąg) to może tak być i że piec nigdy nie będzie całkowicie szczelny. Reklamowałem piec u zduna, zdun przyjechał piec rozebrał od góry, Okazało się że glina na scianach pieca jest popękana. Dodatkowo w piecu nie ma futrówki na wszystkich kanałach. Zdun sciągnał starą glinę ile mógł od góry i wypełnił kafle nową gliną, dodatkowo wyfutrował częściowo kanały w gónej cześci pieca. Po naprawie pieca jeszcze w nie paliłem, czekam 2 tygodnie. Kominiarz był komin działa poprawnie. Komin ma około 8 metrów wysokości, średnica komina to 20cm, jest to komin systemowy kanał ceramiczny jest z zewnątrz ocieplony wełną, komin kończy się nad kalenicą dachu. Moje pytanie. Czy z pieca kaflowego może się dymić, nie drzwiczkami - tylko spomiędzy kafli w przypadku problemów z ciągiem (komin nagrzany u góry, rozpalanie)? Czy glina na wewnetrznych na scianach kanałów może być popękana, czy powinna po wysuszeniu tworzyć zwartą masę? Dziękuję i pozdrawiam, Łukasz
czoper75 Opublikowano 7 Lipca 2016 #2 Opublikowano 7 Lipca 2016 po co palisz w piecu w czasie upałów ?
sambor Opublikowano 7 Lipca 2016 #3 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zarówno piec jak i komin muszą być szczelne. Poniżej 3 strony na ten temat, kiepska jakość, ale treść raczej zrozumiała
oxi Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor #4 Opublikowano 8 Lipca 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Za tydzień zapalę i zobaczmy czy dodanie futrowania coś pomogło. Przeczytałem skany. Mogę prosić o podanie źródła? Tzn co to za książka? Pozdrawiam, Łukasz
oxi Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor #5 Opublikowano 8 Lipca 2016 po co palisz w piecu w czasie upałów ? Zgodnie z poleceniem zduna, przepalałem małą ilością drewna co kilka dni żeby suszyć piec.
sambor Opublikowano 8 Lipca 2016 #6 Opublikowano 8 Lipca 2016 Ta książka to Roboty zduńskie , autor J.Paradistal
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.