odpowietrznik Opublikowano 12 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Witam Czy jest jakiś przelicznik mocy kotła np na 1KW ile litrów bufor czy im większy bufor tym lepszy(oczywiscie w granicy rozsądku)?)
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Dla drewna 50 -100l/kW, wyższa wartość to dla HG
Gość mak Opublikowano 13 Czerwca 2016 #3 Opublikowano 13 Czerwca 2016 50-100 l /kW to wskaźnik dla grzania bufora przez kocioł z mocą nominalną. Można też przyjąć wskaźnik pojemności bufora dla ogrzewanej powierzchni. Przyjmuje się od 5 do 10 l/m2 ogrzewanej powierzchni. "....czy im większy bufor tym lepszy?......" Hmm nie ma prostej odpowiedzi na tak postawione pytanie? Bufor to tylko "magazyn" który ma wady np straty i nie jest receptą na wszystkie wady spalania paliw stałych. Nie zmagazynujesz w nim więcej niż wytworzysz, a długie magazynowanie to też raczej mit niż rzeczywistość Oczywiście w przypadku niektórych kotłów zastosowanie bufora bardzo pomaga w utrzymaniu kotła w należytym stanie i poprawia ekonomikę (praca z mocą nominalną przy wysokiej temperaturze czynnika). Zresztą nie tylko paliw stałych ale również pomp ciepła aby zmagazynować energię wytworzoną zużyciem taniego prądu w nocnej taryfie
odpowietrznik Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor #4 Opublikowano 14 Czerwca 2016 W moim przypadku konieczność zainstalowania bufora jest podyktowana znacznym przewymiarowaniem kotła (Defro 24KW z nadmuchem) Przymierzam się do buforka 2000l
Gość berthold61 Opublikowano 15 Czerwca 2016 #5 Opublikowano 15 Czerwca 2016 50-100 l /kW to wskaźnik dla grzania bufora przez kocioł z mocą nominalną. Można też przyjąć wskaźnik pojemności bufora dla ogrzewanej powierzchni. Przyjmuje się od 5 do 10 l/m2 ogrzewanej powierzchni. "....czy im większy bufor tym lepszy?......" Hmm nie ma prostej odpowiedzi na tak postawione pytanie? Bufor to tylko "magazyn" który ma wady np straty i nie jest receptą na wszystkie wady spalania paliw stałych. Nie zmagazynujesz w nim więcej niż wytworzysz, a długie magazynowanie to też raczej mit niż rzeczywistość Oczywiście w przypadku niektórych kotłów zastosowanie bufora bardzo pomaga w utrzymaniu kotła w należytym stanie i poprawia ekonomikę (praca z mocą nominalną przy wysokiej temperaturze czynnika). Zresztą nie tylko paliw stałych ale również pomp ciepła aby zmagazynować energię wytworzoną zużyciem taniego prądu w nocnej taryfie widzę że twardo stąpasz po ziemi i nie chlapiesz , robić maxymalnie wielki , mam do ciebie pytanie tak po chłopsku czy to jest jakoś opłacalne robienie bufora , ja mam kocioł przewymiarowany wg obliczeń miałem mieć 23kw kupiłem 20kw okazało się że za duży a w tym roku dociepliłem dom i wg obliczeń powinienem mieć kocioł 9kw w mrozy duże , i teraz tak bufor gotowy nie wchodzi w rachubę bo za niska piwnica 180cm kopać nie mam zamiaru i jedynie co to robić go w piwnicy , blacha spawacz ocieplenie i takie tam , tak szczerze i do bólu czy to się opłaci czy być może obecny defro roczny GS sprzedać i kupić jakiś podajnikowy , sam jakoś nie mogę w głowie do ładu z tym dojść , puki co nie ma problemu z kotłem działa prawidłowo ,wyłożony szamotem aby zmniejszyć moc
Gość mak Opublikowano 16 Czerwca 2016 #6 Opublikowano 16 Czerwca 2016 To raczej nie do mnie pytanie. Ja już od 18 lat nie używam węgla nie chcę kotłów węglowych buforów i tym podobnych cudów na kiju, Zmieniłem sposób ogrzewania na gaz i do węgla nie wrócę. Czy bufor się opłaca? Jak ktoś przy domu z niskim zapotrzebowaniem na ciepło chce koniecznie palić węglem lub drewnem to czasem jest jedyne rozsądne rozwiązanie aby kocioł był kotłem a nie domową wytwórnią sadzy. Nie odpowiem czy to się opłaca, to każdy musi sam przeliczyć.
sambor Opublikowano 16 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ja mam bufor 800l do kotła na pellet 20kW. Bez bufora było dużo większe zużycie paliwa i kłopoty z pacą - taktowanie kotła co 10 - 15min. Obecnie kocioł rozpala się 1-2x na godzinę i ma optymalne warunki pracy. Zapotrzebowanie budynku na en cieplną nie przekracza 10kW. Bufor gotowy na wys ok 1,7m to możesz zamówić np u kolegi Przemka
Gość berthold61 Opublikowano 16 Czerwca 2016 #8 Opublikowano 16 Czerwca 2016 tak tylko dalej nurtuje mnie pytanie robić żeby robić bo tak ale czy to jakoś przekłada się na wygodę ile ten bufor pociągnie podłogówkę znaczy się ile godzin ? masa takich pytań bo wydać kasę można ale można też zmienić kocioł na podajnikowy pewnie około 6 tys trzeba dać za obecny dałem 3 tys niespełna rok temu , diabli wiedzą co lepiej wychodzi ?
sambor Opublikowano 16 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Jak sprawdzałem, i nagrzałem bufor nie kotłem na pellet a kotłem DS, równolegle podłączonym do kotła na pellet to i bufora to z tych 800l grzanych do ok 95C zasilałem moje instalacje przez ponad 8h przy ok -10C. Następnie albo się rozpalał sam kocioł na pellet, albo trzeba było rozpalać w kole DS. Instalacja to 160m2 podłogi i 100m2 grzejników
sieno2601 Opublikowano 16 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ja jak próbowałem przy temp +10'C nagrzałem bufor 1000l do ok 110/95/80/70 to na ok 120m2 podlogowki przy temp zasilania 32'C to grzał przez ok 8-10h bez żadnego ocieplenia go
Gość berthold61 Opublikowano 17 Czerwca 2016 #11 Opublikowano 17 Czerwca 2016 to jednym słowem szału aż takiego nie ma , bo słyszałem już takie coś że ktoś chwalił się że trzy doby mu ciągnie podłogówkę , dziwne bo mnie bojler po dobie sam z siebie ostygnie mimo że zawory pozamykane , chyba rozsądniejsze będzie sprzedanie kotła i zakup podajnikowego albo poczekać ze 2-3 lata może wprowadzą jakieś dofinansowania w mojej gminie
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2016 #12 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Oczywiście, że szału nie ma - np bufor 1000l nagrzany do 90C, przy rozładowaniu podłogówką do 30C odda 70kWh en cieplnej. Jak jest zapotrzebowanie budynku ok 3kW to bufor wystarczy na 24h. Faktem jest, że sama podłogówka też jest buforem i po zakończeniu rozładowania nadal przez kilka godzin trzyma ciepło w pomieszczeniach.
Gość berthold61 Opublikowano 17 Czerwca 2016 #13 Opublikowano 17 Czerwca 2016 czyli zapominam o takim rozwiązaniu , poczekam aż mój kocioł niecały rok się zamortyzuje częsciowo a potem na podajnikowy lub pompę ciepła przejdę i liczę że kiedyś jakieś dofinansowaniu dają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.