starluk Opublikowano 31 Maja 2016 #1 Opublikowano 31 Maja 2016 Witam wszystkich Forumowiczów, proszę o ocenę istniejącej instalacji. Wszelkie uwagi będą mile widziane. Kocioł Defro Duo Uni 15 kW, powietrzna pompa ciepła do CWU Hewalex 300 l, Moim problemem jest zbyt zimny powrót z instalacji na kocioł. Czy wystarczy przerzucenie zasilania podłogówki za zawór 4 drożny czy coś więcej trzeba będzie zrobić? Czy po przeniesieniu zasilania podłogówki przy rozdzielaczu podłogówki może pozostać zawór termostatyczny z kapilarą czy lepsza, korzystniejsza będzie zamiana za zawór 3-drożny z siłownikiem lub bez. Poniżej schemat instalacji
gersik Opublikowano 31 Maja 2016 #2 Opublikowano 31 Maja 2016 Ogrzewanie podłogówki ma być za zaworem 4d a nie na obiegu kotłowym. Średnica 28 w obiegu kotłowym bez pompy to stanowczo za mało.
sambor Opublikowano 31 Maja 2016 #3 Opublikowano 31 Maja 2016 A ta podłogówka to wogóle działa? Wg mnie nie powinna.
gersik Opublikowano 31 Maja 2016 #4 Opublikowano 31 Maja 2016 Układ zamknięty. Czy kocioł jest do tego przystosowany?
Gość Digitrax Opublikowano 31 Maja 2016 #5 Opublikowano 31 Maja 2016 A ta podłogówka to wogóle działa? Wg mnie nie powinna. Na 100 % nie zadziała taki mieszacz w tym połączaniu :)
starluk Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam, dziękuje za zainteresowanie tematem. Zapomniałem wspomnieć na samym początku, że w tematach instalacji jestem laikiem. Ogrzewanie podłogówki ma być za zaworem 4d a nie na obiegu kotłowym. Średnica 28 w obiegu kotłowym bez pompy to stanowczo za mało. Z tego co wyczytałem na forum to w moim przypadku (zbyt niska temperatura powrotu na kocioł) należy właśnie przełożyć zasilanie podłogówki za zawór 4-drożny. Teraz to wiem. Odnośnie drugiej części, jaka powinna być średnica obiegu kotłowego bez pompy? Czy przy wymianie rur konieczna będzie wymiana zaworu 4-drożnego? A ta podłogówka to wogóle działa? Wg mnie nie powinna. podłogówka całą zimę grzała bez problemu. W domu było ciepło. Czy po przeniesieniu zasilania podłogówki za zawór 4-drożny trzeba będzie coś zmieniać? Zależy mi na jak najbardziej optymalnym rozwiązaniu.
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Jesteś pewny że masz taki mieszacz podłogówki jak narysowałeś? Daj real foto
gersik Opublikowano 2 Czerwca 2016 #8 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Obieg kotłowy i zawór 4d taki jakie jest wyjście zasilania z kotła.
starluk Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor #9 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Jesteś pewny że masz taki mieszacz podłogówki jak narysowałeś? Daj real foto To jest właśnie zdjęcie rzeczywistej szafki z rozdzielaczem do podłogówki
papasmurfek Opublikowano 2 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Czy ja tam widzę odpowietrznik do góry nogami?!
starluk Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor #11 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Odpowietrzniki zamontowane są od góry belki rozdzielacza, natomiast od spodu są zaworki
czoper75 Opublikowano 5 Czerwca 2016 #12 Opublikowano 5 Czerwca 2016 rozdzielacz z układem podmieszania na podłogówke i zawór 4d na grzejniki w tym jeden obieg podłogówki z zaworem rtl moim zdaniem wszystko ok w tym układzie
Gość Digitrax Opublikowano 5 Czerwca 2016 #13 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Nie jest ok ! ten typ rozdzielacza podłogowego wymaga aby pompa CO wtłaczała do niego wodę na podmieszanie. Reasumując: rozdzielacz podłogówki winien być podłączony za zaworem 4D za pompą CO tak jakby to był kolejny grzejnik. Zawór różnicowy na obiegu CO zbędny tam grawitacji nie będzie a może tylko przysporzyć kłopotów gdy kulka się zawiesi lub zdeformuje. Obieg kotłowy musi być wykonany z rur o średnicy takiej jak wyjścia z kotła np DN40. Zawór 4D także tej średnicy. Pionowo nad zaworem na obiegu CO zawór kulowy > filtr > pompa CO > zawór zwrotny > trójnik > i tu następuje podział do rozdzielacza CO i podłogowego. Powroty z tych obiegów połączone razem trójnikiem bezpośrednio przed zaworem 4D. Pomijam fakt, że ja bym klientowi nie wykonał tego układu w systemie zamkniętym ...
starluk Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor #14 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Poniżej schemat instalacji po przeróbce Proszę o dalsze opinie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Do tej pory przez zimę pompa podłogówki chodziła cały czas. Pompa CO natomiast, po otrzymaniu z regulatora pokojowego informacji o osiągnięciu w pomieszczeniu temperatury zadanej, wyłączała się i przechodziła w tryb "Cykl pompy CO" - co określony czas załączała się na ustawiony czas. Czy to będzie działać po przeróbce instalacji? tzn czy po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu i po wyłączeniu pompy CO, pompa podłogowa będzie działać dalej czy nie? Chyba najlepiej jest, gdy podłogówka chodzi cały czas bo po przerwie w pracy pompy podłoga długo się nagrzewa.
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2016 #15 Opublikowano 6 Czerwca 2016 W obecnym mieszaczu podłogówki musisz mieć non stop pracę pompy od grzejników która podaje wodę do mieszacza podłogówki. Jak chcesz niezależną pracę obu układów to musisz przerobić mieszacz na inny układ - np z zaw 3-D termostatycznym, jak na rys poniżej Wtedy rury podłogówki należy podłączyć wprost za zaw 4-D
starluk Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor #16 Opublikowano 7 Czerwca 2016 poniżej schemat po uwagach kolegi sambor Wydaje mi się, że po takich przeróbkach podłogówka i grzejniki działają niezależnie od siebie. Czy zawór trójdrożny musi znajdować się bezpośrednio przy rozdzielaczu czy też może być poza szafką rozdzielacza? (w szafce jest trochę mało miejsca, nie wiem czy się zmieści). Mam jeszcze pytanie czy przy dodaniu zaworu trójdrożnego warto byłoby dodać do niego siłownik i czujnik temperatury zewnętrznej tak, aby po ustawieniu wszystkich parametrów całe ogrzewanie działało w miarę bezobsługowo i automatycznie reagowało na temp. zewnętrzną czy będzie to raczej zbędne?
papasmurfek Opublikowano 7 Czerwca 2016 #17 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zawór nie musi być w skrzynce, pompa również. Jeśli chcesz zawór sterowany pogodowo to nie z tym zaworem co na zdjeciu.
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2016 #18 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Do regulacji temp powinien być zaw 3-D z siłownikiem + sterownik pogodowy. Zawór i pompa powinny być w kotłowni, jedynie może być problem z rurami Cu22 - mogą być głośnie przy wymaganych przepływach. Za każdą pompą obowiązkowo zawór zwrotny. Oczywiście zbędny jest zawór różnicowy na obwodzie CO
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.