Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknący Zawór Bezpieczeństwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum 

mam taki problem że z zaworu bezpieczeństwa cieknie mi woda. Podłączenie wygląda następująco pierwszy zainstalowany jest reduktor ciśnienia i ustawiony jest na 3 następnie przy bojlerze jest zawór bezpieczeństwa i wszystko gra gdy nie pale w piecu. Zauważyłem że gdy wzrasta temperatura wody użytkowej to wskazania na reduktorze też są większe a z zaworu zaczyna kapać woda. Jeszce jedno wystarczy ze na chwilę odkręcę ciepłą wodę i wszystko wraca do normy na jakiś czas.  Proszę o pomoc. 

bojler .pdf

post-68136-0-81148300-1463669587_thumb.jpg

post-68136-0-69695900-1463669610_thumb.jpg

Opublikowano

A gdzie naczynie przeponowe? Jeśli nie ma, to ciec będzie.

Opublikowano
  • Autor

Ok jedno dałem na ciepłą wodę to teraz drugie dam na zimną i wystarczy? do 200l bojlera jakie naczynie wystarczy?

Opublikowano

Masz naczynie przeponowe w obwodzie wody użytkowej czy grzewczej? Bo potrzeba tu i tu.

(jeśli instalacja CO jest zamknięta)

Edytowane przez MIQ

Opublikowano
  • Autor

tak mam naczynie w obwodzie grzewczym ponieważ obieg mam zamknięty. Następnie mam naczynie podłączone do ciepłej wody użytkowej i tak jak wcześniej mi napisałeś zabrakło tylko naczynia do wody użytkowej zasilającej.   

Opublikowano

No to coś nie jest w porządku, bo obecnie zamontowane naczynie powinno skompensować wzrost ciśnienia spowodowanego grzaniem. Jakieś zawory zwrotne w instalacji CWU?

Opublikowano

Najprawdopodobniej zamontowałeś na ciepłej wodzie naczynie do inst CO, czerwone z ciśnieniem wstępnym 2,5 bar - tak jest ustawiane fabrycznie.

Tak nie może być  

Po pierwsze na niskie ciśnienie, po drugie to naczynie nie może być stosowane do wody użytkowej - brak atestu.

Opublikowano
  • Autor

fotki naczynia dołączyłem do pierwszego postu i tak jak piszesz jest źle dobrane i to najszybciej albo niesprawne

Opublikowano

Tam masz ciśnienie wstępne 1,5 bar , naczynie nadaje się do wody użytkowej, wystarczy zakręcić zasilanie zimnej wody na bojler ,

otworzyć kran na ciepłej wodzie i zmierzyć ciśnienie na wentylu naczynia a następnie je dobić do ok 3 bar.

Opublikowano
  • Autor

mam pytanie cieknie mi woda bo mam za duże ciśnienie lub nieprawidłowe to jeżeli zrobię tak jak piszesz to usterka minie ?

ale i tak dzięki za bardzo szybką pomoc jutro się tym zajmę , napiszę jak poszło