Rfni Opublikowano 9 Maja 2016 #1 Opublikowano 9 Maja 2016 Witam i o poradę pytam J Panowie i Panie jestem na etapie ogrzewania podłogowego a chcę wykonać to sam i fajnie by było aby nie zrobić jakiejś głupoty i dodatkowo nie przepłacić za jakieś niepotrzebne dodatki. Sporo też czytałem na Waszym forum, lecz każdy przypadek jest nieco inny i ciężko na tej podstawie znaleźć dobre rozstrzygnięcie... Podłogówkę mam policzoną (zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia z osobna, ilość pętli i długości zgodnie z wszelakimi regułami) ale mam problem co do rozdzielaczy oraz dodatkowej pompki czy też pompek oraz istotnej reszty… Sytuacja będzie się miała następująco: Kocioł Immergas Zeus 26 z wbudowanym zasobnikiem 45l o mocy 3-26kW Domek parterowy więc na jednym poziomie, 100% podłogówka na powierzchni 122m2 (podłoga część panele a część terakota). Rozdzielacz 1 (od pieca do rozdzielacza ok 3m rury): - 5 sekcji, pętle o długości od 76 do 86mb o łącznej długości ok 400mb w rurkach PEX 16 Rozdzielacz 2 (od pieca do rozdzielacza ok 7m rury): - 7 sekcji, pętle od długości od 70 do 90mb o łącznej długości ok 540mb w rurkach PEX16. 1. Czy z uwagi na różne sumaryczne długości pętli na rozdzielaczach nie będzie problemu ze słabszym zasilaniem jednego z nich? 2. Czy do zasilania rozdzielaczy wystarczy PP32 stabi ? 3. Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze? 4. Czy do wspomagania wbudowanej w kocioł pompki wybrać rozwiązanie: a. 1 pompa zaraz za piecem a przed trójnikiem rozdzielającym na poszczególne rozdzielacze? b. 2 pompy zaraz za piecem oraz za trójnikiem? c. pompka na każdym z rozdzielaczy? d. czy jeszcze inaczej, tylko jak? 5. Rozdzielacz ma być wykonany z mosiądzu, nierdzewki, może jakiś konkretny producent? Z góry dziękuję za pomoc.
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #2 Opublikowano 9 Maja 2016 1. Czy z uwagi na różne sumaryczne długości pętli na rozdzielaczach nie będzie problemu ze słabszym zasilaniem jednego z nich? Nie będzie problemu. Po to jest regulacja na rotametrach. 2. Czy do zasilania rozdzielaczy wystarczy PP32 stabi ? - do każdego z rozdzielaczy osobno 3. Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze? - odpowietrzniki manualne , zawory do odpowietrzania pętli 4. Czy do wspomagania wbudowanej w kocioł pompki wybrać rozwiązanie:d. czy jeszcze inaczej, tylko jak? za kotłem sprzęgło 40kW a za nim pompa 25/60 z pompy osobne odejścia na oba rozdzielacze rurą PP325. Rozdzielacz ma być wykonany z mosiądzu, nierdzewki, może jakiś konkretny producent? materiał nie gra większej roli - dobre są Purno, Uponor, Finish, Capricorn
esselite Opublikowano 9 Maja 2016 #3 Opublikowano 9 Maja 2016 Ja bym najpierw zrobił testy bez kupowania sprzęgła i pompy, a nóż pompa pieca obrobi to bez wsparcia. Dużo przemawia za - sam parter, bez pchania wody w górę.
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #4 Opublikowano 9 Maja 2016 Dla pompy obiegowej w instalacji CO nie ma znaczenia czy pcha w górę czy w poziomie - ona pokonuje tylko opory hydrauliczne instalacji, a nie różnicę poziomów. Z charakterystyki pompy wynika, że będzie ona za mała. Ale w jednym masz rację - zawsze można dostawić pompę i sprzęgło
Rfni Opublikowano 9 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Maja 2016 Dzięki serdeczne za pomoc, mnie więcej tak sobie to wyobrażałem po przewertowaniu forum ale kto pyta nie błądzi :) tym bardziej, że nigdy nie miałem z tym tematem do czynienia. 3. Rozdzielacze z rotometrami, zaworami oraz odpowietrznikami czy z czymś jeszcze? - odpowietrzniki manualne , zawory do odpowietrzania pętli czy dokładnie o taki zestaw chodzi? http://allegro.pl/rozdzielacz-7-do-ogrzewania-podlogowego-capricorn-i6013392703.html 4. Czy do wspomagania wbudowanej w kocioł pompki wybrać rozwiązanie:d. czy jeszcze inaczej, tylko jak? za kotłem sprzęgło 40kW a za nim pompa 25/60 z pompy osobne odejścia na oba rozdzielacze rurą PP32 + obejście pompy z zaworem ZR czy też nie jest to konieczne? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #6 Opublikowano 10 Maja 2016 Dzięki serdeczne za pomoc, mnie więcej tak sobie to wyobrażałem po przewertowaniu forum ale kto pyta nie błądzi :) tym bardziej, że nigdy nie miałem z tym tematem do czynienia. czy dokładnie o taki zestaw chodzi? http://allegro.pl/rozdzielacz-7-do-ogrzewania-podlogowego-capricorn-i6013392703.html W tym zestawie trzeba zmienić odpowietrznik na ręczny lub kupić takie coś http://katalog.onninen.pl/pl/p/wodne-ogrzewanie-podlogowe/uponor-mp3-rozdzielacz-ufh-z-przepywom-st-fm-6x-9994015-uponor,9994015,12332653.html?origin=google_adwords&gclid=CPqZ4LLuzswCFQaNGwoda3INew + obejście pompy z zaworem ZR czy też nie jest to konieczne? - NIE, nic więcej nie dodawać! Pozdrawiam W przypadku kotłów gazowych nie stosuje się zaworów różnicowych - tam i tak nie będzie pracy grawitacyjnej do której ten zawór jest przeznaczony.
Rfni Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #7 Opublikowano 10 Maja 2016 Ok, jakoś nie załapałem z tymi odpowietrznikami a teraz już czaję, manualne = ręczne (tragedia). Puki co nie mam więcej pytań. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #8 Opublikowano 10 Maja 2016 Źle - manualne ( reczne) - OK, automatyczne - tragedia
Rfni Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #9 Opublikowano 10 Maja 2016 Tragedia - w sensie, że nie załapałem o co Ci chodziło :lol:
Rfni Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #10 Opublikowano 19 Maja 2016 Witam ponownie, Zgodnie z sugestiami kolegi Sambor kupiłem rozdzielacze Capricorn Premium wersja mosiężna, wszystko gitara lecz okazało się, że był złamany rotametr - sprzedawca przysłał mi nowy i co zauważyłem: - na rotametrach które zainstalował producent są założone szerokie uszczelnienia które co się okazuje po wkręceniu nie przylegają do śrubunku eurokonusa - jest szczelina która nie zapewnia szczelnego połączenia. - na rotametrze który nadesłał mi sprzedawca był założony poniżej kołnierza oring, który to po wkręceniu do belki szczelnie przylega do śrubunku eurokonusa... I teraz zagadka! Które połączenie jest prawidłowe? (wg mnie jeśli ma mierzyć to i połączenie musi być szczelne, żeby obok nie leciało, no ale nie ja byłem konstruktorem i mogę się mylić)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.