Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kaloryfery I Podłogówka

pio100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Mam do Was takie pytanie.W domu mam podłogówkę cały parter a na poddaszu kaloryfery,instalator stwierdził że nie będzie dawał dwóch pomp (podłogówka jedna i kaloryfery druga)tylko jedna pompa, podłogówki jest prawie 100m2.Rozdzielacz od podłogówki jest podpięty pod zasilanie bezpośrednio z pieca tak jak rozdzielacz do kaloryferów .Co Panowie myślicie o takim wykonaniu bo do mnie to nie przemawia,żadnego zestawu mieszającego ani zabezpieczenia przed przegrzaniem podłogówki.Bardzo proszę o wypowiedzi oraz sugestie jak można to rozwiązać.

Opublikowano

Zmień hydraulika. Jeśli przyjmiemy że na podłogówkę puszcza się powiedzmy 30'C by było to przyjazne dla nas i wylewki, płytek to cały poziom gdzie będą grzejniki będzie niedogrzany!!!!!! Bo chyba temp grzejnikowej no 60'C nie ma zamiar puścić też w podłogę!!

Trzeba to rozdzielić. Nie ma innej drogi

Opublikowano

Też mi się tak wydaje.Niestety jestem w chwili obecnej za granicą on skończył i chce kase a żona i ja w panice.Niestety nie mam dokładnych zdjęć .Na zgięciu zauważyłem ze zamontował w kotłowni zawór 4d jedna pompa do zasobnika i jedna na kaloryfery i podłogówkę z kotłowni wychodzą dwie rury do rozdzielaczy i oba są pod nie podpięte.Mnie się wydaje że w tej konfiguracji albo podłogówka będzie przegrzana albo kaloryfery będą niedogrzane,czy dobrze rozumiem ?

Opublikowano

Skoro masz zdjęcia to pokaż je. Będzie łatwiej coś doradzić

Opublikowano

Jak się patrzy to, to tylko ręce opadają! Kocioł w układzie zamkniętym chociaż powinien być w otwartym, dobrze że jest zawór bezpieczeństwa. O podłączeniu zaworu 4 D nic nie można powiedzieć bo tego nie widać. Żadnego sterowania na podłogówkę nie ma. Ogólnie to można o instalacji i hydrauliku powiedzieć tyle że albo był na wagarach jak w szkole było o instalacjach CO. O sterowaniu temperaturą podłogówki instalator nie wie nic. zasada jest prosta jak czegoś nie wiem to szukam takich którzy wiedzą a nie robię głupot. Warto też spojrzeć na moc kotła. Na oko wygląda na 20 kW, ale to już musisz zweryfikować Ty. A jak ma rzeczywiście 20 to na dwie takie chałupy by wystarczył. 

Opublikowano

Sprzedam wam anegdote. Jak robiłem ogrzewanie podłogowe to szukałem do tego rozdzielacza. Niestety żadna hurtownia w okolicy nie miała rozdzielaczy do OP. Nawet nie szło zamówić elementów do samodzielnego montażu. Skończyło się na zamówieniu z hurtowni internetowej. A wracając do meritum to zastanawiam się jak ci wszyscy "chydraulicy twoja mać" wykonuja ogrzewanie podłogowe nie stosując przeznaczonych do tego zestawów? Jak dokonują regulacji przepływów. A może zaopatruja się w jakimś nieznanym mi tajemnym miejscu?

Czytając takie wątki chyba już wiem...

PS. Niestety ktoś kiedyś powiedział mi prawdę. Do budowlanki idą największe głąby i nieuki, a później takie mamy tego skutki jak powyższy.

Opublikowano

Dzieki Panowie za opinie.Teraz odpowiem na pytania o których wiem.Kocioł ma moc 14 kw i jest przeznaczony do 130 m2 ja mam 160 wygląda na duży ponieważ jest to wersja z powiększoną dodatkową komorą spalania.Pytanie odnośnie układu otwarty czy zamknięty,jest zamontowany układ otwarty tylko że nie jest wyprowadzony od pieca tyko podpiął się pod pion zaraz przy rozdzielaczu(widać na zdjęciu z rozdzielaczami rurę wychodzącą ponad górny rozdzielacz tylko nie wiem czy pod zasilanie czy powrót) .Mam jeszcze jedno zdjęcie z przodu kotła na którym widać zawór 4D

post-68025-0-92468000-1460665130_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie piszcie na co mam mu zwrócić uwagę oprócz oczywiście mieszaczem do podłogówki i z podłączeniem zbiornika wyrównawczego.Mam jeszcze pytanie czy zbiornik wyrównawczy może być podłączony rurą PEX?

Opublikowano

Jaki mieszacz, chodzi o firme lub części typu pompa zawory idp.podłogówki jest 97m2 w tym momencie musi to być zmontowane w kotłowni ponieważ do skrzynki nie wejdzie.

Ps.Czy rozdzielacz powinien mięć odpowietrzenia na zasilaniu i powrocie ?

Opublikowano

Patrząc na zdjęcia widać radosną twórczość instalatora, w życiu bym czegoś takiego nie ogarnął. Powiem Ci tam mam układ z buforem 400l, spiętym z solarami, kotłem na ekogroszek, ogrzewaniem kaloryferowym i podłogowym i 5 pompami które to ogarniają ale nawet po pijaku jestem wstanie wskazać gdzie co można znaleźć. Tylko u mnie jest o tyle ciężko że instalacja jest w 1,2m wysokości piwnicy a kocioł na ekogroszek 12m od domu spięty rurą preizolowaną. Wszystko opięte dziesiątkami kabli internet, monitoring, alarm, TV + sat.

U Ciebie nawet na trzeźwo jest ciężko odnaleźć naczynie do układu otwartego. Gdzie nie spojrzeć widać bajzel tu pex, tam miedź po kosztach jechał czy sam się pogubił co jest od czego?

W życiu bym tego nie odebrał.

E no jak na OP nie ma odpowietrzników to ciekawe jak to odpowietrzył? Wytworzył próżnie a później zastąpił ją wodą? Wodę w wino też zamienia?

Opublikowano

Panowie jutro spotkanie z hydraulikiem dołączam trochę dokładniejsze zdjęcia.Prosiłbym jeszcze o doradzenie jaka pompa do układu mieszającego i jaki zawór mieszający oraz co powiano się znaleźć w takim zestawie .Podłogówka ma 97m2 6 obwodów. Hydraulikowi już nie wierzę. Przy jednym obwodzie nie działa rotametr ,to znaczy nie reaguje na zawór za listwie natomiast jeśli zakręcę zasilanie do listwy wskaźnik spada na zero a po puszczeniu wody na układ wchodzi na trójkę proszę o podanie prawdopodobnej przyczyny.

post-68025-0-50736400-1460915368_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.