janosik90 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jak to jest z tym ekogroszkiem, miało być tani opal, dodatkowo ekologiczny i jest drogo i smrodliwie. Kupiłem 5 ton o większej mocy i skubnelo nie po kieszeni. Zastanawiam się czy by nie mieszac z tańszym? Obniżę trochę parametry ale będzie cieplo. Jak palicie żeby było taniej?
kociołsam Opublikowano 14 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 ,Po prostu przejdz na najtańszy Ja zauważyłem czy droższy czy tańszy zawsze spalałem podobną ilość + .- 0,5t max 1t więc przeszedłem na miał najtańszy i tu mam oszczędności; ok 7t x 850 = 5900 eko groch 7,5t x 450 = 3375 miał oszczędność ok 2500zł - 500zł na rozkurz = 2 tyś Ja tak palę od kilku lat Kto by się bawił w jakieś mieszanie :angry: W zeszłym roku kupiłem 6T miałogroszku po 500zł W tym roku kupie z 6t miałogroszku jest teraz po 450zł Kupuje latem jak ni ma ruchu , jest suchy i transport darmowy - oszczędność
konopka Opublikowano 15 Kwietnia 2016 #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ja palę groszkiem rydułtowy 30mj,grubszy od eko,mieszam z owsem.Owies mam częsciowo swój.Możesz spokojnie mieszać z miałem.Dla mnie to eko to chwyt reklamowy i cenowy,nie widzę żadnej różnicy w spalaniu.
kociołsam Opublikowano 15 Kwietnia 2016 #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Konopka pitolisz farmazony Są groszki - cena wyższa Są miało-groszki - cena niższa Mieszanie lepszego z gorszym hmmmmmm kto to zrobi i za ile ? I dobrze wymiesza? Jednorodnie ? bo do podajnika tak musi! Inaczej przeżuci do popielnika!!!! Policz prysznic do mycia kominiarza a czas? Mieszanie to idiotyzm Tak samo jest idiotyzmem kruszenie węgla grubszego na drobniejszy Trzeba po prostu przystosować podajnik na grubszy !!!!\ i bez kruszenia palić Po co sobie robić robotę? A kruszeniem niech się zajmą ba .........y Zamiast mieszać wypij browara albo zrób to co lubisz np idz na basen popływać
sambor Opublikowano 15 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 A ja nie mieszam, bo następnego dnia mnie głowa boli :(
konopka Opublikowano 16 Kwietnia 2016 #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Może to ty pitolisz.Nigdzie nie pisałem że kruszę bo to przede wszystkim nieopłacalne.Palę takim jaki przywiozę i sobie mieszam bo mi tak pasuje a nikogo nie zmuszam.Niczego nie przerabiałem ,niczego nie przerzuca,kwestia ustawień sterownika.
kociołsam Opublikowano 17 Kwietnia 2016 #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 No to już coś. Doszedłeś że kruszenie nie opłacalne to i z mieszaniem też do tego dojdziesz ,a zajmie ci to trochę ,ale dojdziesz A na razie to sobie pomieszaj . A tak na marginesie to mieszasz gorszy z lepszym czy lepszy z gorszym? :ph34r: Bo jak tańszy z droższym to cena wyjdzie wyższa za 1t i z oszczędności nici . A dołóż czas robotę /h i mydło+ woda
konopka Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Cały czas piszę że mieszam z owsem,mam swój więc dlaczego nie wykorzystać.A gdybym zaczął liczyć czas ,robotę, mydło,wodę i może jeszcze prąd do sterowania to wyszłoby że taniej wyjdzie kupić ruskie watowanki albo porządną pierzynę i jakoś zimę można przeczekać.
kociołsam Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Konopka przeczytaj temat uważnie i ze zrozumieniem a potem swoje odpowiedzi . Moja rada jest odpowiedzią na twoją radę . A ty to sobie mieszaj nawet z piaskiem jak wolisz jaki ci to pasuje a innym takie rady nie dawaj bo to chore i nikt nie będzie szukał owsa aby mieszać tak jak ty A moja odpowiedz na postawione pytanie w temacie jest tylko 1 bez sensu kupić gorszy tańszy i NIE MIESZAC !!!!!! PS nie odpowiedziałeś na pytanie ; Mieszasz gorszy opał z lepszym czy lepszy z gorszym?
konopka Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mieszam lepszy z lepszym.A jeśli chodzi o piasek to tym twoim miałogroszku po 450 jest więcej piasku jak węgla.
Gość jacek61 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 #11 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Co do mieszania to moje zdanie jest takie, jeżeli opał nam nadmiernie koksuje lub żużluje to należy go mieszać. Mieszać można na wiele sposobów i nie jest to problemem. Dla uzyskania niższej ceny też można mieszać choćby taki przykład, jeżeli sam miał z Piasta nie chce się palić na palniku to dodatek Retopalu powinien sprawę rozwiązać. W przypadku kol konopka jak ma własny owies do spalenia to aż się prosi by to mieszać i nie widzę tu nic dziwnego.
kadarRem Opublikowano 19 Kwietnia 2016 #12 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Jak to jest z tym ekogroszkiem, miało być tani opal, dodatkowo ekologiczny i jest drogo i smrodliwie. Kupiłem 5 ton o większej mocy i skubnelo nie po kieszeni. Zastanawiam się czy by nie mieszac z tańszym? Obniżę trochę parametry ale będzie cieplo. Jak palicie żeby było taniej? Niby można. Jest wiele technik do wypróbowania a na rynku sporo towaru węglowego o roznej enerhgeycznosci spokojnie znajdziesz wegiel który można dopasować do warunków pogodowych – bo to ona decyduje o naszym zaotzrebowaiu na cieplo. No nie?
darojed Opublikowano 25 Kwietnia 2016 #13 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 kombinuj pewnie, pewnie. Stracisz trochę na mocy ale przecież zima nie jest syberujska u nas/ widaomo efekt cieplerniany itp. Ja kupuje sporo taniego ekogroszka w internecie. Wegiel plomienny to jest, pali sie z pewnymi oprorami, ale taniutki. PS a panowie jak zwykle musza się naparzać- kulturki troche
konopka Opublikowano 26 Kwietnia 2016 #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Dziś jadę przywieźć na próbę groszku /większe uziarnienie/ Jankowice,znajomy ma na składzie,przywozi komuś do ogrzewania kurnika,600zl tona.
markus771 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Żeby obnizyc koszty trzeba przedewszystkim tanio kupic. Młody wegiel jest ok - ale tylko do grzania wody latem na przykład. Jeśli chodzi o naprawdę tani opal to trzeba madrze/ kupowac z glowa. Co do sprzedawcow to trzeba się meic na baczności. Polecam ci akcje wyprzedażowe typu letnie zjazdy cen. Można faktycznie kupic od 50-70 zł taniej na tonie jeśli oczywiście kupisz wiecje. To się oplaca. Trzeba niestety trafic w moment bo wyprzedaże nie sa regualrne, w sensie co do dnia meisiaca trzeba wypatrywać i orientować się.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.