Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszac? Bo Jednym Gatunkiem Drogo

janosik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tym ekogroszkiem, miało być tani opal, dodatkowo ekologiczny i jest drogo i smrodliwie. Kupiłem 5 ton o większej mocy i skubnelo nie po kieszeni. Zastanawiam się czy by nie mieszac z tańszym? Obniżę trochę parametry ale będzie cieplo. Jak palicie żeby było taniej?

Opublikowano

,Po  prostu przejdz na najtańszy

Ja zauważyłem czy droższy czy tańszy zawsze spalałem podobną ilość + .- 0,5t max 1t   więc przeszedłem na miał najtańszy i tu mam oszczędności;

ok    7t   x   850  =  5900 eko groch

7,5t   x   450 =   3375 miał

oszczędność  ok 2500zł - 500zł na rozkurz = 2 tyś

Ja tak palę od kilku lat

Kto by się bawił w jakieś mieszanie :angry:

W zeszłym roku kupiłem 6T miałogroszku po 500zł

W tym roku kupie z 6t miałogroszku  jest teraz po 450zł

Kupuje latem jak ni ma ruchu , jest suchy i transport darmowy - oszczędność

Opublikowano

Ja palę groszkiem rydułtowy 30mj,grubszy od eko,mieszam z owsem.Owies mam częsciowo swój.Możesz spokojnie mieszać z miałem.Dla mnie to eko to chwyt reklamowy i cenowy,nie widzę żadnej różnicy w spalaniu.

Opublikowano

Konopka pitolisz farmazony

Są groszki - cena wyższa

Są miało-groszki - cena niższa

Mieszanie lepszego z gorszym  hmmmmmm kto to zrobi i za ile ? I dobrze wymiesza? Jednorodnie ? bo do podajnika tak musi! Inaczej przeżuci do popielnika!!!!

Policz prysznic do mycia kominiarza  a czas?

Mieszanie to idiotyzm

Tak samo jest idiotyzmem kruszenie węgla grubszego na drobniejszy

Trzeba po prostu przystosować podajnik na grubszy !!!!\ i bez kruszenia palić Po co sobie robić robotę?

A kruszeniem niech się zajmą ba .........y

Zamiast mieszać wypij  browara  albo zrób to co lubisz np idz na basen popływać

Opublikowano

Może to ty pitolisz.Nigdzie nie pisałem że kruszę bo to przede wszystkim nieopłacalne.Palę takim jaki przywiozę i sobie mieszam bo mi tak pasuje a nikogo nie zmuszam.Niczego nie przerabiałem ,niczego nie przerzuca,kwestia ustawień sterownika.

Opublikowano

No to już coś. Doszedłeś że kruszenie nie opłacalne to i z mieszaniem też do tego dojdziesz ,a zajmie ci to trochę ,ale dojdziesz

A na razie to sobie pomieszaj . A tak na marginesie to mieszasz gorszy z lepszym czy lepszy z gorszym? :ph34r: Bo jak tańszy z droższym to cena wyjdzie wyższa za 1t  i z oszczędności nici . A dołóż czas robotę /h i mydło+ woda

post-39699-0-15978900-1460926475_thumb.jpg

Opublikowano

Cały czas piszę że mieszam z owsem,mam swój więc dlaczego nie wykorzystać.A gdybym zaczął liczyć czas ,robotę, mydło,wodę i może jeszcze prąd do sterowania to wyszłoby że taniej wyjdzie kupić ruskie watowanki albo porządną pierzynę i jakoś zimę można przeczekać.

Opublikowano

Konopka  przeczytaj temat uważnie i ze zrozumieniem a potem swoje odpowiedzi . Moja rada jest odpowiedzią na twoją radę .

A ty to sobie mieszaj nawet z piaskiem jak wolisz jaki ci to pasuje  a innym takie rady nie dawaj bo to chore i nikt nie będzie szukał owsa  aby mieszać tak jak ty

A moja odpowiedz na postawione pytanie w temacie jest tylko 1

bez sensu kupić gorszy tańszy i NIE MIESZAC !!!!!!

PS nie odpowiedziałeś na pytanie ;

Mieszasz gorszy opał z lepszym czy lepszy z gorszym?

Opublikowano

Co do mieszania to moje zdanie jest takie, jeżeli opał nam nadmiernie koksuje lub żużluje to należy go mieszać. Mieszać można na wiele sposobów i nie jest to problemem. 

Dla uzyskania niższej ceny też można mieszać choćby taki przykład, jeżeli sam miał z Piasta nie chce się palić na palniku to dodatek Retopalu powinien sprawę rozwiązać.

W przypadku kol konopka jak ma własny owies do spalenia to aż się prosi by to mieszać i nie widzę tu nic dziwnego.

Opublikowano

Jak to jest z tym ekogroszkiem, miało być tani opal, dodatkowo ekologiczny i jest drogo i smrodliwie. Kupiłem 5 ton o większej mocy i skubnelo nie po kieszeni. Zastanawiam się czy by nie mieszac z tańszym? Obniżę trochę parametry ale będzie cieplo. Jak palicie żeby było taniej?

Niby można. Jest wiele technik do wypróbowania a na rynku sporo towaru węglowego o roznej enerhgeycznosci spokojnie znajdziesz wegiel który można dopasować do warunków pogodowych – bo to ona decyduje o naszym zaotzrebowaiu na cieplo. No nie?

Opublikowano

kombinuj pewnie, pewnie. Stracisz trochę na mocy ale przecież zima nie jest syberujska u nas/ widaomo efekt cieplerniany itp. Ja kupuje sporo taniego ekogroszka w internecie. Wegiel plomienny to jest, pali sie z pewnymi oprorami, ale taniutki.

PS a panowie jak zwykle musza się naparzać- kulturki troche

Opublikowano

Żeby obnizyc koszty trzeba przedewszystkim tanio kupic. Młody wegiel jest ok - ale tylko do grzania wody latem na przykład. Jeśli chodzi o naprawdę tani opal to trzeba madrze/ kupowac z glowa. Co do sprzedawcow to trzeba się meic na baczności. Polecam ci akcje wyprzedażowe typu letnie zjazdy cen. Można faktycznie kupic od 50-70 zł taniej na tonie jeśli oczywiście kupisz wiecje. To się oplaca. Trzeba niestety trafic w moment bo wyprzedaże nie sa regualrne, w sensie co do dnia meisiaca trzeba wypatrywać i orientować się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.