Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ktory Z Tych Kotlow Bedzie Najlepszy?

Godspeed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedlugo bede posiadaczem domu 105m2 w stanie surowym zamknietym. Czeka mnie montaz instalacji grzewczej, elektrycznej etc. oraz wykonczenie.
Kompletnie nie znam sie na kotlach i pomimo ze spedzilem kilkanascie godzin czytajac na ich temat nadal nie mam pojecia co wybrac. Udalo mi sie moj wybor zmnieszyc do kilku kotlow i mam nadzieje,ze wy macie juz jakies rozeznanie w tych sprawach. Wybor padl na kotly na ekogroszek z podajnikiem.
Zalezy mi na wygodzie, mozliwosci otrzymywania alertow (ew.sterowania) na telefon. W przyszlosci Chcialbym podlaczyc do pieca termostat NEST lub podobny aby poeksperymentowac z automatyka i rozwiazaniami inteligentnych domow. 

Wybor padl na kotly o mocy 12-15kw (w zaleznosci od producenta)

Rozwazam zakup:

DEFRO KOMFORT EKO DUO PZ
TERMO-TECH AQUA DUO
SKAM-P Premium ze sterownikiem bruli
Ogniwo Eko Plus (ze wzgledu na sterownik eCoal)

Dom na dole ma ogrzewanie podlogowe + lazienka na gorze
Grzejniki na gorze w pokojach
Piec ma tez podgrzewac wode.

Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki ale pisze na systemie z jezykiem angielskim. Prosilbym was o jakies podpowiedzi. Najbardziej mi zalezy aby piec byl elastyczny pod wzgledem paliwa. Chodzi mi o to aby nie byl to tylko piec na ekogroszek ale z dobrym rusztem awaryjnym. Moze sa lepsze piece niz te ktore wymienilem?

Opublikowano

do tak małego domu chcesz ładować kocioł na groch? :lol: szkoda że nie piszesz nic o ociepleniu, ale pewnie jakieś jest. może lepiej pomyśleć nad kotłem na pellet?

pierwsze 2 z Twojej listy to stare dziady z rusztem wodnym, 3 ok, ale 4 to lipa lipy, proszę:

https://www.youtube.com/watch?v=gopdO1QlwHw

miłego oglądania

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wybierz kociol ktory bedzie mial palnik "okragly". Np. AZP mialowo groszkowy. Taki palnik w czasie malego odbioru (czy  podtrzymania ) mniej smoli. Ma mniejsze palenisko. Taki mozesz skonfigurowac miedzy innymi do Skama. O pelnych automatach typu ecoal czy bruli mozna zapomniec przy trudnym weglu. I tak bedzie trzeba jechac na recznym. Unikaj rusztu, zwlaszcza wodnego. Kotly z wymiennikami poziomymi sa trwalsze choc trzeba je czesciej czyscic. Z powyzszych propozycji wybralbym Skam ze sterownikiem SPP. Pomysl o zasobniku z tworzywa. Nie przegnije na wylot po czterech latach, co wcale nie jest takie rzadkie.

Opublikowano

Na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad ogrzewaniem gazem.

Nowy,maly dom, dobrze izolowany,do tego podlogowka...

Idealnie pod jakis kociol kondensacyjny, polecam Buderusa.

Opublikowano

10 -12 kW kocioł na pellet wystarcza na 2 takie domy, ale 1 też ogrzeje.

Jak to jest ze wszyscy producenci wciskaja piece nie mniejsze niz 12kw na taka powierzchnie a gdzie bym nie czytal na necie to okazuje sie ze to duzo za duzo??? Swoja droga niewiele jest piecow z podajnikiem o nizszej mocy niz 12kw. 

Szczerze mowiac nie bralem pod uwage pelletu poniewaz jesli chodzi o ekogroszek, wegiel mam mozliwosc kupna tego surowca dobrej jakosci w miare tanio czego nie moge powiedziec o pellecie ani gazie. Gdybym jednak mial wziac to pod uwage jaki polecalbys piec? i skad brac dobrej jakosci pellet. Jak wyliczyc sobie koszty roczne ogrzewania ?

Opublikowano

do tak małego domu chcesz ładować kocioł na groch? :lol: szkoda że nie piszesz nic o ociepleniu, ale pewnie jakieś jest. może lepiej pomyśleć nad kotłem na pellet?

pierwsze 2 z Twojej listy to stare dziady z rusztem wodnym, 3 ok, ale 4 to lipa lipy, proszę:

https://www.youtube.com/watch?v=gopdO1QlwHw

miłego oglądania

Musze przyznac ze skutecznie wybiles mi z glowy piec Ogniwo eko plus xD aczkolwiek masz moze jakas podpowiedz co do innego rodzaju ogrzewania i konkretnych modeli piecow? Jesli chodzi o gaz, to uwazam, ze bedzie to za droga zabawa. Domek jest nowy ale budowany byl niskim kosztem i slabo docieplony. Z tego co wiem na dachu jest wata 10. Takze zdaje sie ze do standardow to mu daleko :D

Opublikowano

Jak to jest ze wszyscy producenci wciskaja piece nie mniejsze niz 12kw na taka powierzchnie a gdzie bym nie czytal na necie to okazuje sie ze to duzo za duzo??? Swoja droga niewiele jest piecow z podajnikiem o nizszej mocy niz 12kw. 

Szczerze mowiac nie bralem pod uwage pelletu poniewaz jesli chodzi o ekogroszek, wegiel mam mozliwosc kupna tego surowca dobrej jakosci w miare tanio czego nie moge powiedziec o pellecie ani gazie. Gdybym jednak mial wziac to pod uwage jaki polecalbys piec? i skad brac dobrej jakosci pellet. Jak wyliczyc sobie koszty roczne ogrzewania ?

Masz rację, że kocioł 12 kW jest za duży, wg mnie Skam-P Premium 7 kW z zapasem wystarczy, jeśli ma być z powiadamianiem SMS-ami to ze sterownikiem Bruli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.