sambor Opublikowano 21 Marca 2016 #3 Opublikowano 21 Marca 2016 Co tak delikatnie - napisz wprost, że jest do d...y
red12 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Marca 2016 czemu do du? co nie tak jest? dawajcie z grubej rury
tomaszzakopane Opublikowano 21 Marca 2016 #5 Opublikowano 21 Marca 2016 zbiornik cwu żle podpiety brak pompy cwu to co ja widzę a ekspertem nie jestem
red12 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 21 Marca 2016 jak zle podpiety? pompa cwu to pompa w piecu gdy przelaczy sie zawor 3d - albo grzeje cwu albo ogrzewanie...
hajtaler428 Opublikowano 21 Marca 2016 #7 Opublikowano 21 Marca 2016 Ty wiesz kolego do czego służy zawór 3d? I jak działa? Minimum wiedzy to trzeba mieć jak się bierzesz za robienie schematu. A jak nie to gotowców jest pelno na forum-porównaj je ze swoim i wyciągnij wnioski. Dobrze w Twoim schemacie jest tylko obieg kotłowy reszta lipa. Brak też zabezpieczenia kotła (naczynie)
hajtaler428 Opublikowano 21 Marca 2016 #8 Opublikowano 21 Marca 2016 Jak chcesz taki układ to najlepszym rozwiązaniem będzie sprzęgło lub pompa kotłową zamiast zaworu 3d. Możesz też w tym układzie podłogówkę podłączyć bezpośrednio z obiegu kotłowego ale będzie wychładzać powrót. Do CWU oddzielna pompa i obwód tez oddzielny.
red12 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor #9 Opublikowano 21 Marca 2016 Moze nie wiem kolego do czego sluzy zawor 3d a moze Ty nie przyjrzales sie dobrze schematowi? To moze troszke podpowiem: obieg kotlowy jak piszesz jest dobrze - pompa i zawor 55'C, zawor 3d nie pelni zatem zadnej funkcji ochronnej ani regulujacej tylko ma za zadanie przelaczyc obieg na grzanie cwu lub na ogrzewanie mieszkania - to chyba dobre zastosowanie tego zaworu? W ten sposob jedna pompka zamontowana w piecu grzeje badz cwu badz napedza kaloryfery dostarczajac jednoczesnie cieplą wode do czesci podlogowki, ktora ma ograniczenie temperatury na zaworze z reglacja nastawy temperatury - ten przed pompka od podlogowki... Dla ulatwienia dodam ze naczynie jest juz w kotle ale poniewaz jest malutkie to drugie bedzie zalozone dodatkowo. Przy cwu tez jest przewidziane naczynie... Jeszcze jakies uwagi? Chetnie poslucham - po to jest forum. Ze zle to kazdy moze napisac, dlaczego zle to chyba juz nie kazdy?... Pozdrawiam
sambor Opublikowano 21 Marca 2016 #10 Opublikowano 21 Marca 2016 Nawet nie wiemy jaki to kocioł , a z tym zaw 3-D od grzania CWU to dobry pomysł pod warunkiem, że sterownik to obsłuży, przeważnie taki sterownik obsługuje pompę, a materialnie pompa jest tańsza w zakupie. Naczynie przeponowe to też, a jak 2 pompy będą chodzić w szeregu - potrzeba rozdzielenia np sprzęgła
red12 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor #11 Opublikowano 21 Marca 2016 oj nie dopisalem ale myslalem ze to jasne - kociol taki jak na schemacie ;-) co do dwoch pomp chodzacych szeregowo - wg tego schematu jeden grzejnik stale otwarty ma byc namiastka sprzegla... oczywiscie nie wykluczam wstawienia sprzegla reasumujac: 1. kociol red compact z pompa elektroniczna i zaworem 55'C 2. do tego zawor strefowy 3d do przelaczania cwu-co - przelacza go kociol 3. naczynie na co i cwu 4. jakies zawory zwrotne? 5. jezeli brak bedzie sprzegla to czym to bedzie sie objawiac? czym grozic?
hajtaler428 Opublikowano 21 Marca 2016 #12 Opublikowano 21 Marca 2016 Mój błąd kolego, przyznaję - nie zauważyłem że zawór 3d w funkcji rozdzielenia, ale ta podłogówka szeregowo to błąd. I na tym otwartym grzejniku to temp powyżej 60 st - sauna chyba że mocno niedowymiarowany
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.