Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy...dla Laika, Jak Palić W Kotle Na Miał Węglem

Janswiek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Nie będę Was zanudzał ale mam parę problemów. W zeszłym roku kupiłem dom ( około 100m2 + dwie ogrzewane piwnice około 50 m2+ wielkie naczynie wyrównawcze na nieocieplonym strychu) z piecem miałowym Malina 27 kw  ze sterownikiem Proton i nawiewem z pompa Grundfos UPS. Tu zaczynają się schody ze względu na brak dobrego miału palę węglem. Niestety 2 zasypy dziennie po prawie 20 kg wytrzymują około 14 godzin ( zostaje starsznie dużo popiołu ) ale to jeszcze nie problem...od paru dni zaczynają mi się gotować ruszta już przy 55 C ( piec wyczyszczony i ruszta wyszorowane) z wyczystki aż syczy - jak dmuchawa podbija temperaturę do zadanej to jeden syk - poza tym przy ustawieniu 55 C po wyłączeniu dmuchawy temperatura leci na 65 C ( klapka jest zamknięta na dmuchawie).

W załączeniu foty mojej zmory :-)

Sterownik ustawiony na 55 C

pompa 40 C

przedmuch co 5 min na 40 s

sila dmuchawy 30

Pomocy ...co ja robię źle.

post-67553-0-06552800-1456594134_thumb.jpg

post-67553-0-66420300-1456594136_thumb.jpg

post-67553-0-63616700-1456594139_thumb.jpg

post-67553-0-82007500-1456594141_thumb.jpg

Opublikowano

Zobacz czy pompa nie jest zapchana sitka. ...

Na moje oko to i kiepski węgiel

Opublikowano

Spróbuj zmniejszyć jeszcze moc dmuchawy,ustaw krótszy czas przedmuchu z 40s na 10-15s też co 5 min.

Opublikowano

Witam.

Moc dmuchawy zmniejszyłem na 20 ale odczuwalnie się nic nie zmieniło, co do węgla to podobno dobry bo polski

Opublikowano

A skróciłeś czas przedmuchów z 40s na 10?

Ten węgiel to rusek z dużą ilością popiołu.(oszukują,jak tylko się da)

Gdyby udało Ci się kupić ekomiał Rokita z Piasta,to palenie wyglądałoby zupełnie inaczej.

Opublikowano

Właśnie rozpalam i skrócę ale myślę że to nic nie da bo przedmuchy nie podbijają mi temperatury.

Opublikowano

Na pewno to ten kocioł jest do takiego metrażu przewymiarowany  a już palony na węglu to prawie300% na 100m2 to kociołek 10kw  a ty masz 27kw paląc miałem masz połowę tej mocy. By mniej spalać i nie kisić opału i nie wypuszczać go kominem wymuruj w środku komorę zasypową cegłami szamotowymi by zmniejszyć pow rusztu , co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła , przeciąganie temp. może być spowodowane granulacją opału miał nie puszczał tak powietrza więc się kociołek nie rozpędzał , jak dasz radę to zmniejsz siłę dmuchawy do min.

Opublikowano

Że za duży to wiem, niestety jest prawie nowy. Co do granulacji to jest właśnie dziwne biorę dwa rodzaje kostki -jedna bardzo gruba ale o mniejszej kaloryczności - ta tak nie podbija, za to druga ma bardzo dużo miału w sobie i ta podbija mocno.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Daj sobie spokój z miałem jes to obecnie pył miałowy z marną kalorycznością.W kotle miałowym dawno już palę orzechem drobnym lub groszkiem.Przedmuchy mam ustawione 3sek. co 4min.Ale ustawienia zależą od kaloryczności węgla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.