Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Firmy Parex Problem Ze Zbyt Duzym Spalaniem

demo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem ze zbyt duzym spalaniem. Bawie sie z ustawieniami, jest nieco lepiej ale to jeszcze nie to.

- piec firmy Parex moc 19kw

- sterownik ognik plus pid SL47

- dom 100m2 ocieplony

- jakie moga byc ustawienia tego pieca

Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam.

Opublikowano

Napisałeś post , że masz za duże spalanie ale nic więcej jak duże spalanie jakie masz ustawienia pieca co ogrzewasz itp. Musisz być bardziej precyzyjny w tym o co pytasz wtedy zapewne dostaniesz jakieś rady i sugestie od osób posiadających taki piec choć nie koniecznie. 

Opublikowano

Juz precyzuje :

- ustawienia : przerwa miedzy podawaniem na 50sec

- podawanie wegla na 7sec

- ekogroszek 26tys KJ

- dmuchawa na 50

- piec jest od 100m2 do 150m2, mam 100m2 + 140l bojler do ogrzania.

Z gory dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Ocieplony - konkretnie jak i czym

Ile pomp, czy instalacja mieszana?

Wszystko dobrze podłączone? NP. Jak osobna pompa cwu, to czy za nią jest zawór zwrotny?

Wysokie spalanie, konkretnie ile na dobę?

Jaki typ palnika?

Jaki masz opal? Tj. Jego nazwa oraz z jakiej kopalni?

Opublikowano

- mur 25 + 15 steropian
- 1 pompa na c.o druga na bojler
- spalanie 25kg na dobe

Mam brak histerezy, piec jest nastawiony na 50 stopni, dogrzewa do 57 a spada na 40 a poza tym nie spala i wyrzuca wegiel

Opublikowano

Schemat potrzebny by zobaczyc co jest spiepszone , ale juz czuje ze brak pompy kotlowej zaden pid nie uciagnie takich skokow temp. Mozna sie ratowac by poscic pompe CWU na stale by mielila zlad

Kto ta inst. robil znowu fachowiec od siedmi bolesci. No i na koniec za duzy kociol.

Opublikowano

Odnosnie wielkosci pieca, z firmy Parex piec 15kw jest do 100m a 19kw od 100 do 150, jak wczesniej pisalem dom jest do 100m + 140l bojler.

Jesli piec jest za duzy to czy zwiekszy sie spalanie czy jest to moze inny problem. Fotki podesle przy okazji.

Opublikowano

Odpowiedz na te pytania, inaczej ciężko z pomocą, bo nikt nie jest wróżką czy wróżem Maciejem, aby z fusów diagnozy stawiać

Czy za pompą na bojler jest zawór zwrotny, wstaw foto jak możesz

Jaka jest nastawa temperatury bojlera?

Jaki jest ten palnik?

Opublikowano

Teraz to by się przydał podpis kolegi sambora, on wiele mówi o instalacji.....

Patrząc na to zadać chcę pytania:

1. Czy instalator tłumaczył jak to ma działać?

2. Rozumiem, że pompa z lewej i zawór różnicowy są na instalację grzewczą (grzejniki)... po tym obejściu wchodzi to w układ nad tą drugą pompę do tej samej rury? Gdzie tu sens? (widzę zamknięty motylek, tylko się zastanawiam po co to jest?)

3. Pompa z prawej na bojler, zapytać chcę zatem jaki cel ma tam montaż zaworu mieszającego 3d ???? Skoro to ma być pompa ładująca bojler, to ten zawór mieszający jaki ma tu spełniać cel? Gdzie za tą pompą zawór zwrotny?

Poszukaj w necie czy tu na forum kilku szkicy prostych instalacji z dwoma pompami na c.o. i cwu i porównaj to z tym co masz u siebie.

Opublikowano

Można wiele mówić jak się widzi schemat, ew instalację a w tej ro nawet nie wiadomo  gdzie co idzie , np po co jest ten zaw 3-D po prawej stronie?

Z tych zdjęć mało co wynika.

Ołówek, kartka i rysować gdzie co idzie.

Kocioł też na pewno za dużym tam trzeba 10 -12kW

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam identyczny problem, jak poradził Pań sobie z ustawieniami pieca/ STEROWNIKA?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.