Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe 100% - Projekt

Opaska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z projektem podłogówki.

Znana na rynku firma zrobiła mi projekt podłogówki, ale wydaje mi się że ja jako laik sam dostrzegam w nim błędy.

W załączniku dołączam rzut parteru razem z potrzebnym info oraz naniesiony na rzut projekt podłogówki.

W razie pytań mam jeszcze dodatkową specyfikacje w excelu.

Nie wiem czy specyfikacja danej pętli będzie widoczna dlatego też napiszę że długość pętli waha się od 24m do 145m.

Rurki ułożone co 15cm, w łazience i ... w części korytarza co 10cm.

Sądziłem że najelpszym rozwiązaniem byłoby aby długość pętli wahała się między 60m a 90m, więc nie ukrywam że zbiło mnie to z tropu.

Jako że powinienem się zmieścić w 800m rurki nie chciałem instalować dodatkowej pompy, bo ta w kotle jest ponoć wystarczająca.

Pytanie czy jest mi potrzebny mieszacz? A jeżeli tak, to czy automatycznie potrzebowałbym pompę?

Instalator twierdzi że "jakaś" ilośc gorącej wody z bojlera może wejśc mi do podłogówki, ale wg mnie "jakaś" ilość to pewnie max. 20-40l, więc nic złego nie powinno się stać.

Na kotle mogę ustawić sobie krzywą grzewczą, więc uważam że mieszacz jest niepotrzebny. Co w razie awarii kotła?

1. Projekt podłogówki - wykonanie (długość rur oraz ich rozstaw)

2. Czy potrzebny mieszacz? 

W załączniku wszelkie info dot. ocieplenia i kotła.

Jestem w rozterce dlatego z góry dziękuję za ewentualną pomoc.  :(

RZUTY.pdf

post-67425-0-32716300-1455736973_thumb.jpg

Opublikowano

To nie jest dobry projekt, ale wynika z pewnych ograniczeń ;)

Daj ten plik w exelu, nawet na priv,

Jedno jest wiadome - pompa z kotła tego nie uciągnie.

Opublikowano

Wg mnie np.rozstaw rur w pomieszczeniach nr.1 i 2(gdzie panele) przy rozstawie rur 15cm nie ogrzeje ich.Powinien być co 10cm(w kazdym po 2pętle) o ile OZC dla tych pomieszczeń jest wiarygodne.Pomieszczenie nr.10 zrobiłbym na 3 pętlach rozstaw 20cm bez stref brzegowych.Nie wiadomo też jaki charakter mają poszczególne pomieszczenia,może się zdarzyć np.sytuacja ze w sypialni będzie duże łóżko które zasłoni pewną powierzchnie podłogi i należy wtedy zmniejszyć rozstaw rur na pozostałej części pomieszczenia(takie rzeczy należy zawczasu przewidzieć)

Opublikowano

Uponor tak na co dzień nie liczy, ale w tym przypadku przepałowani - po prostu brakło im miejsca na rodzielaczu na te 2-3 obwody dodatkowe.

Rozdzielacze Uponora są tylko do 12 pętli, więc poszli na łatwiznę i niektóre zrobili dłuższe.

Trzeba by albo drugi rozdzielacz albo sprzęt innej firmy - są na rynku rozdzielacze do 14 pól.

Opublikowano

To co zamieściłeś to tylko pół projektu nie ma nic o przepływach spadku ciśnienia założonej prędkości przepływów...... Żeby nie wdawać się w szczegóły to bez mieszacza z wykorzystaniem pompy kotłowej układ może działać przy maksymalnym przepływie 1000l/h i przyjmując że jest 12 pętli to daje nam to przepływ po 1,3l/min co teoretycznie powinno wystarczyć. Ale.... to ale to właśnie różne długości pętli. Jak ten co projektował określił nastawy przepływu na każdą pętlę to będziesz miał pół roboty a jak będziesz robił to metodą prób  to parę k..... przy tej robocie wyplujesz. Sterownik powinien być oczywiście pogodowy

Opublikowano

Na rysunku w tabelce po prawej stronie są podane nastawy i sumaryczny przepływ większyszy niż dla wymaganego ciśnienia dyspozycyjnego pompy w kotle, dodatkowo tam są jakieś grzejniki - czyli potrzeba sprzęgła i dodatkowej pompy

post-18578-0-20713400-1455784317_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie, dzięki wielkie za zaintersowanie tematem.

@ Sambor, przesłałem Tobie priva z dokładniejszym info.

Tak, 12 petli to max w Uponorze, ale mogliby połączyć ze sobą te mniejsze powierzchnie na rzecz salonu. (priv)

Ten projekt ewidentnie pokazuje że pompka z kotła tego nie uciągnie, dlatego chciałem prosić o radę jak je podzielić.

Co do grzejnika. Tak, drabinka w łazience na oddzielnym obiegu. Wystarczy żeby był letni. :)

@ odpowietrznik, w takim razie potrzebowałbym dwa rozdzielacze.

Co do sypiali. Sugerujesz że pod łóżkiem miałbym zrobić rozstaw np. co 25-30 cm, a poza łóżkiem np. co 10-15 cm?

@ mak, następną wiadomość prywatną mogę wysłać dopiero za godzine. Wyślę Tobie jeżeli mogę dokładne dane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.