Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Na Ekogroszek -Pytania Laika

biper78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuje pieca do ogrzania nowego domu na ekogroszek ( ewentualnie drewno) z podajnikiem ślimakowym. ( pisałem już na innym forum ale zauważyłem  że jest tutaj wiecej osób)

Jestem początkujący i dla niektórych z Was moje pytania będą śmieszne.

W moim mieście rodzinnym raz w tygodniu na giełdzie sa producenci pieców z Pleszewa -a jako że w moim regionie mówi że są najlepsi to udałem sie do nich po poradę.

Na samym początku jedyną różnicą jaka rzuciła się mi w oczy to kolor -wg mnie wszystkie takie same. Następnie okazało się ze potrzebuje piec o mocy od 19 do 25 KW. a wg strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/184w około 6. Nie wiem skąd taka różnica czy coś źle obliczyłem ( podobno większy jest lepszy)? Nie znam się na piecach, ale każdy z nich zachwalał swój produkt ( producentów było około 10) -a to że podajnik obrotowy jest lepszy niż kwadratowy, czy też jakaś ekoenergia, ze ślimak stalowy jest lepszy niż żeliwny i na odwrót, ze maja jakis nowy typ ślimaka , ze spawy są na zewnątrz, czy też że jest wygięty z jednego arkusza blachy, ze wydajność spalania wynosi 90% lub udzielaja 5 lat gwarancji.. Niektórzy chwalili się ze istnieją juz 65 lat. Usłyszałem od jednego ze regulator pokojowy jest do niczego ponieważ on steruje tylko praca pompy i dlatego najlepiej sterować termostatem przy grzejniku. Nie wiem co to ruszt wodny  i czy jest potrzebny, o sterownikach i ich rodzajach nie wspominając

Jakie sterownik są dobre ( nie potrzebuje zarządzania za pomocą sms czy internetu)

Czy możecie pomóc na co zwrócic uwagę?

Opublikowano

Sterownik Skzp-02 poczytaj na yu tube sa filmiki i tu na forum tez duzo o nim jest, poczytaj.

Opublikowano

W obu przypadkach nawet te najmniejsze mocą większość sezonu i tam będę za duże :)

Opublikowano

SKAM-P Premium 12,17,25,35,40 kW  jak i rowniez Galmet 12kw KWP

Opublikowano

Witam,

Otrzymałem oferte na kocioł  z blachy o symbolu  S235JRG, sterownik w wersji podstawowej - SP18, firmy  ELECTRONICS  Z KRAKOWA, palnik żeliwny Ekoenergia,, blacha 6mm, gieta, 5 lat gwarancji firmy Gielniak z Pleszewa. Czy to dobra oferta?

Opublikowano

Polecam wersję Skam-P Plus z palnikiem AZPP i sterownik SPP2 jeśli ma być z internetem lub Scorpion jeśli bez internetu.

Opublikowano

Witam,

Otrzymałem oferte na kocioł  z blachy o symbolu  S235JRG, sterownik w wersji podstawowej - SP18, firmy  ELECTRONICS  Z KRAKOWA, palnik żeliwny Ekoenergia,, blacha 6mm, gieta, 5 lat gwarancji firmy Gielniak z Pleszewa. Czy to dobra oferta?

Sterownik lepiej wybrać lepszy, żeby się potem nie "doktoryzować" z ustawiania procesu spalania, palniki też są już lepsze, mała ekoenergia ma 25 kW więc to znacznie za duży palnik na takie zapotrzebowanie.

Opublikowano

Dobry wieczór!

Zgadzam się z opinią kolegi Suspenser  że lepiej jest wybrać lekko nadwymiarowy jeśli chodzi o moc kotła ponieważ najefektywniej kocioł pracuje na 70% swojej mocy. Ponadto zawsze dobrze jest dysponować pewna rezerwą na bardzo mroźne dni. Jeśli chodzi o sterowniki to faktycznie dzisiejsze modele są dużo bardziej sprawne niż te sprzed 5-6 lat  a z algorytmem PID  pozwalają na lepsze sterownie procesem spalania. Sterowniki DK Systemu wydają mi się ok. a w każdym bądź razie mają bardzo dobrą opinię. 

Opublikowano

Biper  78 pisalem

Sterownik Skzp-02 poczytaj na yu tube sa filmiki i tu na forum tez duzo o nim jest, poczytaj. Nie pozalujesz mam taki .

Opublikowano

Ja szukałbym teraz kotła markowego z blachy 6 mm, szwedzkiej bo krajowa jest rózna, napewno nie ruszta wodne !!. bo problem z czystoscią - są dostawiane ruszta żeliwne. Palnik ekoenergia przy kotle 15 kW pali min. 4,5 kW. Aby dolny zakres był bardziej elastyczny kocioł jesli dolny zakres to powierzchnia grzewcza - są kotły np 20kW i mają powierzchnię grzewczą 2,5 m2 a te same 1,7. 

Sterownik TECH dopasowuje sterowniki do kotłów dlatego jest coraz bardziej do tyłu. Ale może być. Są sterowniki z inteligencją Fuzzy Logic albo eCool nowość - co u jednego producenta jest w standardzie inny nie ma albo trzeba płacić. eCool zdaje sie byc najbardziej wszechstronny jest internet, praca automatyczna i reczna. Kilka lat temu nie było mowy o kotłach z podajnikiem teraz są i coraz to nowe rozwiązania. Sam mam sterownik z PID czyli TECH ma szereg mankamentów choć podobno najlepszy. Producent twierdzi ze teraz kotły na pelet i sterowniki do nich a za rok może do ekogroszku. eCool i Bruli mają rozwiązania i sprzedają sie za granica - aktualizacje on line prawie, podgląd i wsparcie.

Sa inni jeszcze ale nie mam zdania czekam na Boleckiego ale długa kolejka. 

Zapytaj o mozliwości:

inteligenny dom czyli automatyczne rozpalanie, kontrola elektroniczna temperatur - zawory na grzejnikach i podłogówce podłączone do komputera gdzie ustawić mozemy zdalnie ich temperaturę, podglądy i charakterystyki pracy kotła - wazne do wyliczeń sprawności kotła w danych ustawieniach.

Palnik ekoenegi wraz ze strażakiem może pracować na pelecie wieć po co sie ograniczać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.