Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła 2-Fukcyjnego

Robuś35

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam odległość o od pieca do kurka wody w wannie ok. 10 metrów. Czy jest sens instalować kocioł 2-funkcyjny?

Zdaje sobie sprawę jakie ograniczenia są ponieważ teraz taki użytkuję, ale jest zainstalowany znacznie bliżej bo pod łazienką.

Czy montaż 1-funcyjnego z zasobnikiem bez cyrkulacji skróci czas dopływu ciepłej wody?

Opublikowano

Ja także 2 razy nie - ale zdecydowanie namawiam na 1-funkcyjny z zasobnikiem. Daje nieporównywalnie wyższy komfort ciepłej wody,"bez tętnień" temperatury. Ja mam do kranu w kuchni z 10 metrów (też nie mam cyrkulacji) a  woda dość szybko dolatuje. Potem już leci stabilnie ciepła.

Na zasobniku koniecznie zawór mieszający temperaturowy ESBE, jak wydatek wody gotowej będzie nie wystarczający to będziesz ciągnął temperaturą w górę. Ja tak mam w domu i to się świetnie sprawdza. Normalnie mam ustawione na zasobniku 48 st C - wody jest po kokardy dla 3-osobowej rodziny (ja, żona, córka) - jak się zlatuje np dodatkowa rodzina 4 osobowa i wszyscy rano chcą się iść kąpać, to ustawiam 20-30 minut wcześniej termiczne wygrzewanie zasobnika i mam pełny bojler wody o temp 72 st C a to wystarcza na duuuuużo kąpieli (zawór mieszający wypuszcza na sieć c.w.u. taką lekko gorącą czyli jakieś 42 st C). Użytkuję takie rozwiązanie od 3 lat, uważam to za najbardziej udany element w moim domu :-)

Opublikowano

A co myślicie, w kontekście stabilizowania temperatury wody użytkowej, o bateriach termostatycznych?

Opublikowano

No tak "bakterie" :D termostatyczne są oczywiście jak najmilej widziane. Zastosowałem je pod obydwoma prysznicami, ale jest jedno małe ale, jak bateria będzie zmieniać udział zimnej i ciepłej, to sterując ciśnieniem w obiegu ciepłej będzie zwalniać i przyśpieszać przepływ przez przepływowy bądź co bądź ogrzewacz. W tzw "junkersie" czyli podgrzewaczu naścienny w bloku kończy się to tym że gaśnie i zapala się na przemian, więc tego po prostu nie da się zastosować. Jak to działa w 2-funkcyjnym nie testowałem - podejrzewam że nie nazbyt różowo. Poza tym pamiętaj o jednym jak do baterii będzie Ci dopływała dość gorąca woda, np 60-72 st C i tam się mieszała z zimną to - zwłaszcza przy twardej wodzie - element termostatyczny baterii i tak zwane pokrętło regulacyjne temperatury będzie zachodzić kamieniem. W mojej opinii lepiej żeby do baterii dopływała woda już zmieszana, np 43 st C i tam tylko delikatnie domieszywała się zimną, żeby robić wodę kąpielową np. 39 st C. Wtedy wygląda to zdecydowanie lepiej i lewa strona baterii, ta od której strony wchodzi gorąca woda nie zachodzi kamieniem. Sprawdziłem to na bateri grohe termostatycznej prysznicowej, przez 5 lat na pojemnościowym ogrzewaczu gazowym Ariston i obecnie na dwóch bateriach termostatycznych hansgrohe na zasobniku c.w.u. którego używam od 2 lat. Zasilanie w obydwu przypadkach wodą o zbliżonych parametrach.

Opublikowano

W mojej opinii lepiej żeby do baterii dopływała woda już zmieszana, np 43 st C i tam tylko delikatnie domieszywała się zimną, żeby robić wodę kąpielową np. 39 st C.

Myślę, że w tym może tkwić sekret sukcesu  ;) Ale czy to nie jest tak, że w kotłach dwufunkcyjnych można ustawić temperaturę żądaną wody użytkowej? Wtedy chyba nie powinno być problemu z gasnącym kotłem...

Tak tylko gdybam, może się to przydać autorowi albo komuś innemu. Przy moim kotle dwufunkcyjnym (ale z niedużym wbudowanym zasobnikiem) mam takie baterie przy wannie i przy prysznicu i sprawdzają się one bardzo dobrze. Na kotle mam ustawioną temperaturę 49 a na bateriach zazwyczaj 38.

Opublikowano

Dzięki. Mnie hydraulik właśnie na coś takiego namawia z 120 litrowym zasobnikiem.

Opublikowano

Nie wiem kolego czy potrzebny Ci taki duży kocioł , ten ma trochę za dużą moc minimalną około 7 kw co przez większość sezonu chyba będzie zbyt duża jak na twój domek , wyaaje mi się , że 14stką bez problemu byś ogrzał domek a moc minimalną ta 14 ma na poziomie 3,3 kw co jest ważne przy kondensacie

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega pisze. Piszesz że masz 150 m2 dom, a chcesz kupić kocioł 24 kW, już ja do 200 m2 kupiłem 24 kW i jest ooo wieeeeleeee za duży.

Jesli te 150 m2 jest w normalnej technologii (nie jakiś zimny pustak żużlobetonowy i okna skrzynkowe :-))) to nie kupuj pieca większego niż 15 kW. Zasobnik 120 l. w zupełności wystarczy. 

Złóż taki zestaw i będzie o.k. Na posiadanego przeze mnie Junkersa nie namawiam, bo jak widzę po 2,5 roku używania - cud miód to to nie jest, a serwis kuleje. W środku klamoty włoskie i inne, całość mocno przereklamowana.

Mnie osobiście bardzo się podoba urządzenie Vaillanta typu kombi czyli piec kondensacyjny z zasobnikiem warstwowym 100 l w jednej obudowie, tylko to trochę drogie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.