Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zbiornik Wyrównawczy A Zawór 4d

radko123

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Palnuje instalacje zaworu 4D. Aktualnie naczynie wzbiorcze mam na jednym z pionów.

Czy konieczne jest podpiecie naczynia przed zaworem?

Widzialem gdzies na schamacie jakies obejscie zaworu, czy to zdaje egazmin i nie zakluca pracy zaworu 4d?

A moze jest jakies inne rozwiazanie ktore mozna zastosowac i obyc sie bez ciagniecia dodatkowej rurki az na sama gore?

pozdrawiam

witam

Palnuje instalacje zaworu 4D. Aktualnie naczynie wzbiorcze mam na jednym z pionów.

Czy konieczne jest podpiecie naczynia przed zaworem?

Widzialem gdzies na schamacie jakies obejscie zaworu, czy to zdaje egazmin i nie zakluca pracy zaworu 4d?

A moze jest jakies inne rozwiazanie ktore mozna zastosowac i obyc sie bez ciagniecia dodatkowej rurki az na sama gore?

pozdrawiam

wyjscia masz trzy

- wprowadzic rure wznoscną od pieca do zbiornika min 22lub 3/4

-narobic by-pass na zaworach roznicowych tak zeby ominac ten zawór wtrazie gotowania olbo jakis roznic cisnien

-zastosowac zawór 3d na powrocie i masz swiety spokój i regulacja i tanio i bez komplikacji zobacz sobie na moje zastosowanie zaworu i umijscowienie

linka wklejałem wielokrotniezobacz temat zachwile wkleje link

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1909

ok dzieki za odpowiedz ale nasuwaja mi sie kolejne pytania:

Jaka jest zaleta stosowania zaworu 4D w stosunku do 3D?

Czy to ze zastosuje wspomniane obejscie zaworu 4D to bede cos tracil w stosunku do pociagniecia oddzielnej rurki do zbiornika wyrownawczego?

No i jesli moge to prosilbym o jakis schemacik dobrze zrobionego obejscia.

ok dzieki za odpowiedz ale nasuwaja mi sie kolejne pytania:

Jaka jest zaleta stosowania zaworu 4D w stosunku do 3D?

Czy to ze zastosuje wspomniane obejscie zaworu 4D to bede cos tracil w stosunku do pociagniecia oddzielnej rurki do zbiornika wyrownawczego?

No i jesli moge to prosilbym o jakis schemacik dobrze zrobionego obejscia.

generalnie montuje zawory 3d acodo obejsc to osobicienie zalecam jesli juz masz zalecone ze masz miec ten zawór 4d to wtedy poprowadz te rure do zbiornika i bedzie zpokój