Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Sprawdzenie Schematu Układu Otwartego Z Jedną Pompą.

kryst16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam... 

Mam prośbę do forumowiczów, proszę o sprawdzenie schematu instalacji ogrzewania kotłem na paliwo stałe. 

Prawie wszystko już wiem, ale zastanawia mnie to czy muszę montować drugą pompę na zasilaniu grzejników? Czy wystarczy jedna tak jak ją narysowałem? (Może lepiej dać ją na powrocie?). 

Wolałbym żeby układ pracował z tylko jedną pompą. 

Do zasilenia będzie 7 grzejników, grubości rur wiem jakie zastosować, mam o tym pojęcie, będę przerabiał stary układ w domu, piec do wymiany, teraz działało to tylko grawitacyjnie i chce to wyposażyć w pompę i "ładniej" puścić rury w pomieszczeniach. 

Naczynie przelewowe oczywiście znajdzie się w najwyższym punkcie instalacji, powyżej wszystkich grzejników itp. 

Proszę o jakieś opinie i sugestie z góry dziękuje. Wiem że jest dużo informacji w sieci na ten temat ale odnośnie jednej pompy nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, jedni piszą że w takim układzie grzejniki praktycznie nie będą grzać a drudzy że wszystko będzie ok, jeśli do rozdzielacza do grzejników zastosuje rury o takiej samej średnicy jak do bojlera. 

Oto mój schemat: 

post-67082-0-68417800-1453893485_thumb.jpg

Opublikowano

Wystarczy 1 pompa, to co narysowałeś jest OK, tylko powiedz jak w lecie będziesz grzał wodę?

Jak tym kotłem, to trzeba zawór odcinający grzejniki , dodatkowo warto dać na zasilaniu bojlera zawór grzybkowy lub zasuwę, do regulacji przepływu.

Inaczej może być taka sytuacja, że cała woda z pompy będzie zasuwać przez bojler a nie przez grzejniki.

Oczywiście trzeba spust widy z instalacji i napełnianie tej instalacji z zaw zwrotnym aby się woda z CO nie cofneła do wody pitnej

Opublikowano

Tak z tego kotła. Będzie tam zawór zaraz przy skręcie w prawo na grzejniki (zapomniałem dorysować), oczywiście o napełnianiu i spuście wody z instalacji również pomyślałem - nie narysowałem tego gdyż tutaj chodziło mi o sam schemat pracy na jednej pompie. Dziękuje za radę, zastosuje zawór grzybkowy przed bojlerem, bardzo dobre rozwiązanie do wyrównania przepływów.

Mam jeszcze jedno pytanie. Zostawić pompę z zaworami tak jak jest czy dać ją na powrót? (chłodniejsza woda).

Opublikowano

Pompę zostaw jak masz narysowaną, wtedy naczynie przelewowe można dać  0,3m nad instalacją ,

jak dasz pompę na powrocie to naczynie będzie musiało być min 0,7 x wys podnoszenia pompy nad instalacją,

czyli np dla pompy 25/40 - 0,7 x 4= 2,8m.

Jak będzie mniej, to może wyrzucać wodę przez przelew.

A o warunki pracy pompy się nie martw, ona spokojnie wytrzyma do 90C,

Warto naczynie dać na rurze wyprowadzonej pionowo z kotła, wtedy ew powietrze będzie zasuwać do naczynia a nie do pompy , jak w przypadku na twoim rysunku

post-18578-0-98256600-1453907542_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

U mnie pracuje 1 pompa, w instalacji 18 grzejników,240 żeberek KFA 500,bojler dwupłaszcz 140 litrów.

Miedź, grawitacja, piony,gałązki raczej prosty układ.

Jedyne co mogę doradzić to wstaw zawór zwrotny klapowy na zasilaniu bojlera,po wygaśnięciu w kotle nie będzie Ci wychładzać ogrzewacza.

A tak z ciekawości dlaczego robisz na rozdzielaczu a nie powielasz starego układu.?

Opublikowano

Pompę zostaw jak masz narysowaną, wtedy naczynie przelewowe można dać  0,3m nad instalacją ,

jak dasz pompę na powrocie to naczynie będzie musiało być min 0,7 x wys podnoszenia pompy nad instalacją,

czyli np dla pompy 25/40 - 0,7 x 4= 2,8m.

Jak będzie mniej, to może wyrzucać wodę przez przelew.

A o warunki pracy pompy się nie martw, ona spokojnie wytrzyma do 90C,

Warto naczynie dać na rurze wyprowadzonej pionowo z kotła, wtedy ew powietrze będzie zasuwać do naczynia a nie do pompy , jak w przypadku na twoim rysunku

Dziękuje za radę, zostawię pompę na zasilaniu i zastosuje się do rady odnośnie naczynia.

Witam.

U mnie pracuje 1 pompa, w instalacji 18 grzejników,240 żeberek KFA 500,bojler dwupłaszcz 140 litrów.

Miedź, grawitacja, piony,gałązki raczej prosty układ.

Jedyne co mogę doradzić to wstaw zawór zwrotny klapowy na zasilaniu bojlera,po wygaśnięciu w kotle nie będzie Ci wychładzać ogrzewacza.

A tak z ciekawości dlaczego robisz na rozdzielaczu a nie powielasz starego układu.?

Stary układ to jest fantazja montera :-) Nawet szkoda to opisywać bo jest to tak utrudnione i wykombinowane że masakra. (Było to robione bardzo dawno i wszystko jest po najmniejszej linii oporu).
Rozdzielacz na grzejniki to w sumie będą tylko dwa/trzy wyjścia na zasilaniu i powrocie, nie ma tego dużo.

A zawór zwrotny klapowy nie utrudni pracy grawitacyjnej bojlera? (Np. w lecie gdyby to miało pracować grawitacyjnie - przynajmniej sam bojler).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.