Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektory Z Dofinansowaniem

Mancio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no ok rozumiem że jak dają dofinansowanie to należy rozłożyć pieniądze do ostatniego grosza, ale nadal podtrzymuje to co powiedziałem instalacja przekombinowana, niepotrzebnie skomplikowana. A ilość miejsca niezbędna do trzymania tego pierdolnika zastraszająca, ale to tylko moje skromne zdanie.

Opublikowano

Musiało być drugie źródło ciepła. Miałem do wyboru grzałkę , istniejący kocioł gazowy albo śmieciach. Będzie podajnik to usunę gaz. A jaka jest Twoja propozycja, czym grzejesz CWU latem gdy przez tydzień jest zimno i pada deszcz?

Opublikowano

Mam tylko kolektory słoneczne w ilości 4 szt. i bufor kombinowany 400l. Przez ostatnie 3 lata nie było sytuacji abym odpalał kocioł aby podgrzewać cwu. 

Opublikowano

OK, ja zapytał bym inaczej ile kosztował kocioł do ogrzewania gazem i przyłącze gazu. A później zapytał bym ile kosztował kocioł na groszek, jak dla mnie 2 razy wydane pieniądze ale to te Szwajcarskie dofinansowanie, mi też my dali zamiast 3,3kW postawił bym 10kW które działało by około 15-20 lat a nie jak Twój gaz 2 lata.

Opublikowano

Oj Szari Ty nadal nie rozumiesz. Kocioł zasypowy i gazowy są w tym domu od wielu lat, dom ma 40 lat, zasypowy grzeje CO a gaz do CWU przez cały rok, ja modernizuje ogrzewanie bo to jest rodzinny dom źony. Projekt obejmował instalację solarną i podpięcie drugiego istniejącego źródła ciepła wiec podpięli stary gazowy w szeregu za nowym zasobnikiem Viessmana. Wydałem na razie 4600 za cały system z wpięciem starej gazówy tej białej . Na całość mam 10 lat gwarancji i wszystkie wymiany glikolu itd w cenie. Zasypowy grzeje CO. Jak będzie dotacja na klasę 5 to wepnę podajnikowy w drugą wezownicę a gaz odepne bo ma już trochę lat.

Opublikowano

Odpinając gaz i tak będziesz ponosił koszty abonamentowe gazu, no chyba że całkowicie odłączysz gaz od domu i w czasie kiedy kocioł z podajnikiem przerdzewieje znów będziesz kombinował. Rozumiem że przerabiasz instalację, w starym domu ale trzymasz 10 srok za ogon. Albo przerabiasz dom na gaz do co i cwu + kolektory na lato bo na kiego wała Ci jeszcze kocił na ekogroszek?

Weź chłopie przekalkuluj co robisz masz bezobsługowy gaz, a wstawiasz kocioł który trzeba raz na 10 dni wyczyścić, wsypać 5-6 worków groszku, raz na jakiś czas rozpalić. Nie mówię o składowaniu węgla na okres zimowy. Nie neguje kolektorów słonecznych ale odejście od gazu na poczet węgla.

Opublikowano

Biorę taka wersję pod uwagę , czyli kondensat zamiast bojlera gazowego a w pomieszczeniu obok gdzie jest zasypowy tylko mały kominek . Zobaczę jakie będzie dofinansowanie i co zrobić ze starą instalacją bo nie chcę za dużo przerabiać. Solary produkowały przez drugą połowę marca 75% ciepłej wody. Teraz spokojnie mam 400l wody ze średnią temp ok 50C także jest dobrze.

Opublikowano

Nie podaje się ile % wyprodukowały ciepłej wody tylko ile kWh pozyskały. Bo nie mając zużycia cwu mogłeś solarmi wyprodukować i 100% zapotrzebowania na cwu bo nikt się nie mył.

Moje przez pierwsze 3 tyg. marca (do 21.03 bo patrzę z raportów tygodniowych) zrobiły 224kWh. + aktualny tydzień który nie doszedł jeszcze do końca. Więc pewnie będzie około 280-300kWh

Opublikowano

Weźmy poprawkę że Ty trzymasz w zasobniku zimną wodę którą dopiero ogrzewa Ci gaz. Więc nawet bez słońca jesteś w stanie uzyskać kilka kWh, a ja mam w większości przypadków na górze zbiornika więcej niż 50oC a na dole nie mniej niż 32oC. Więc kolektory muszą się bardziej nagrzać aby pompa w ogóle ruszyła.

Opublikowano

Zasobnik solarny jest niezależny od gazowego . Do gazowego trafia woda o temperaturze ustawionej z zaworu termostatycznego ok 45C bezpośrednio z zasobnika solarnego. Przy pogodzie gdy słonce na pol z chmurami w zasobniku solarnym mam 60C na gorze 20C na dole . Zmieniłem parametry startu,wyłączania oraz startu modulacji pompy,żeby nie włączala się zbyt wcześnie , mając 9C na dole zbiornika włączala się już przy 17 na kolektorach a na to wystarczy bardzo pochmurna pogoda

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

461kWh w tym samym czasie. No ale 1 kolektor słoneczny więcej tym samym 7,2m2 do 5,4m2 netto instalacji.

i 302kWh z fotowoltaiki w tym samym okresie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nadeszły bezchmurne dni, system na razie daje sobie radę z nadmiarem ciepła . Ciekawe co w przypadku braku zasilania, ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwesti?

Opublikowano

niedawno zakończył się program BOCIAN na którym można było starać się o dofinansowanie do kolektorów. czy ktoś wie czy planują kolejną edycję?

Opublikowano

Nadeszły bezchmurne dni, system na razie daje sobie radę z nadmiarem ciepła . Ciekawe co w przypadku braku zasilania, ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwesti?

Czym Ty się przejmujesz u mnie dziennie wpada po 50kWh z instalacji.

post-59779-0-07747600-1464120775_thumb.jpg

A temperatura dobija do 80oC z włączonym ogrzewaniem gospodarczego i sklepu :)

tylko dziś wykres temperatur:

post-59779-0-59761300-1464120982_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

warto rozważyć on grid panele, które mogą energię akumulować i wykorzystywać nadwyżki w dni w których produkcja jest mniejsza

Opublikowano

A powiedz jak Ty chcesz system on grid który akumulują energię i w czym?

System on grid z fotowoltaiki "magazynuje" energię tylko cyferkami na liczniku 2 kierunkowym, chyba że stać Cię na inwerter on/off grid z akumulatorami kosztuje około 5k PLN za 3kWp.

Opublikowano

To nie prościej podłączyć układ PV on grid i użyć zwykłej lodówki? Prądu ma się pod dostatkiem, ja już od kilku dni - dzień w dzień odpalam podlewanie aby pompa głębinowa zużyła całą nadwyżkę wysłaną do sieci. A jeszcze muszę pobrać około 500kWh w 20 dni:/ Bo rozliczamy się od 1 stycznia do 31 czerwca, chętnie bym oddał za skrzynkę piwa ale niestety nie mogę. Jak nic sąsiadów na lewusa trzeba będzie zapinać:)

Opublikowano

To znaczy że słabo zbilansowałeś zużycie  ,u mnie do sieci poszło dopiero 448kWh a z sieci niemal 6000kWh pobrałem także jeszcze dużoooo foto trzeba dołożyć

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem kilka dni bezchmurnego nieba . Nawet podczas dwóch dni nieobecności automatyka sobie poradziła z nadmiarem ciepła. W programie jest ustawione s chladzanie nocne. Ogólnie pozytywnie. Myślałem,że będę musiał przescieradlem przykrywać jadąc na urlop.:)

Opublikowano

Faktycznie schładzanie nocne się przydaje jak nie ma się w co wypchnąć gorącego bufora:)

Jak woda miała 80oC odpaliłem ogrzewanie gospodarczego.

post-59779-0-12637200-1466705006_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.