Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Kotła Kamen

jerzy2281

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nadszedł czas wymiany kotła i z racji tego mam duży kłopot z wyborem odpowiedniego "zastępcy". Po zapoznaniu się z metodami palenia w naszych piecach ,zdecydowałem ,że teraz zakup będzie na pewno kotła dolno spalającego. Dylemat mój polega na tym iż mam wielkie kłopot z wyborem pieca. Zastanawiam się nad MPM DS lub Zgoda Wieprz. Co do MPM DS to czytam na forum posty i jako tako zapoznaję się z paleniem w tym piecu ,natomiast b.mało jest postów dotyczących Zgody Wieprz , który to producent jest w bliskiej odległości od mojego zamieszkania.Do tej pory paliłem w kotle Górno-dolnym Kamen N ,więc trudno mi ocenic zalety i wady w/w kotłów. Może ktoś mi coś doradzi w tym temacie za co bardzo dziękuję .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bardziej drewno czy węgiel?

Opublikowano

To może być ZGODA, w rankingu jest napisane że komora zaladowcza z myślą o węglu .

Opublikowano

Nie przekreślałbym kotła MPM DS. Kociołek też warty uwagi.

Jednak nie piszesz jaką pow. masz zamiar ogrzewać.

Czy posiadasz podłogówkę i jaki jest stan ocieplenia domu.

Mimo iż uważnie śledzisz forum zachęcam do podzielenia się tymi danymi.

Na pewno więcej dobrego to przyniesie niż się spodziewasz.

Stali "bywalcy" doradzą z pewnością i rozwieją Twoje wątpliwości.

Opublikowano

Tym bardziej że poprzednika miales z pionowymi wymiennikami więc komin da radę

Opublikowano

Nie przekreślałbym kotła MPM DS. Kociołek też warty uwagi.

Jednak nie piszesz jaką pow. masz zamiar ogrzewać.

Czy posiadasz podłogówkę i jaki jest stan ocieplenia domu.

Mimo iż uważnie śledzisz forum zachęcam do podzielenia się tymi danymi.

Na pewno więcej dobrego to przyniesie niż się spodziewasz.

Stali "bywalcy" doradzą z pewnością i rozwieją Twoje wątpliwości.

Więc tak : dom z lat 80-tych 2 poziomowy o pow.do ogrzania 140-15om2 ,instalacja jak na tamte lata żeberka żeliwne 130szt + rury stalowe ,grawitacja ,bez podłogówki + boler 140-150l na ciepła wodę .Dom półtora pustaka żużlowego z pustką ,elewacja saiding a pod nim wata 4cm.Stropy ocieplone.Niestety budowało się z tego co było dostepne i bez przydziałów.Mam piec Kamen N 20-22KW 11 letni i czas zapoznać się z ofertami  ekonomiczno-ekologicznymi producentów piecy.Pani z KS Zgoda w Wieprzu obliczyła mi ,że powinno mi wystarczyć 20KW ,natomiast co co tego MPM DS to mam cienką wiedzę .Właśnie z małopolski jest ogłoszenia sprzedaży MPM DS 10 używany 1 sezon ,ale to może być chyba za mały.

Opublikowano

Uważam, że 15 KW to jak na Twój dom to raczej sporo.

Co do mocy kotła niech się wypowiedzą również bardziej doświadczeni forumowicze.

Ja w 20 Kw bym się nie pchał, kiszenie opału przy tej mocy raczej pewne.

Opublikowano

Mam piec Zgoda Ksgw 11kw, który spokojnie ciągnie 2 mieszkania razem ponad 120m2 w nieocieplonej kamienicy (w tym jedno mieszkanie jest od szczytu). Jednak  myślę, że z racji większej ilości wody w instalacji u ciebie  (u mnie  jest jakieś 180l - miedź i grzejniki panelowe) oraz większej komory załadowczej (dłuższy czas palenia na jednym załadunku) 15kw będzie w sam raz. - 20kw to stanowczo za dużo. Producent moim zdaniem trochę zawyżył pokrycie powierzchni na ilość kilowatów, możliwe że celowo, albo modyfikacja w postaci palnika Petii którą zastosowałem u siebie tak wpływa na kociołek, że jest w stanie efektywniej wykorzystać energię zgromadzoną w węglu.

Opublikowano

Dodatkowe pytania jaka temperaturę utrzymujesz na kotle obecnie  przy ok  0 stC?

Czy pali się żywym ogniem cały cas czy raczej żarzy?

Ile spalasz obecnie  przy średniej "0" ile przy -15?

Palisz cały czas czy przepalasz?

Opublikowano

Właściwie to palę cały czas z powodu małej wnuczki.Na piecu utrzymuję temp.w zakresie 50-55stC co mi wystarcza utrzymywać temp. w pomieszczeniach 21st .Przy 60 na piecu w pokoju 35m3 temp.od 22-23 st.C.Przerabiałem ten kocioł na DS ,niestety żona zakupiła orzech ,który kiepsko się spala.Dzisiaj spróbowałem przejść na GS ,załadowałem 2 wiaderka węgla i rozpał.Przy dolnym spalaniu szybko cały wsad się rozpalał ,węgiel przy odgazowaniu dawał płomień ,a potem to tylko żarzenie.Kiepski opał +chyba za duży przewymiarowany piec ,daje efekt nieekonomicznego palenia.Rozpalając od góry będę miał teraz możliwość porównania czasu i efektywności palenia ,ale i tak już muszę wybrać jakiś kocioł.W układzie myślę ,że przy tej ilośći żeberek żeliwnych +rury stalowe +poj. pieca + bojler ciepłej wody ,mogę mieć ok. 300-350l .Bojler podobno ma zapotrzebowanie 5KW ,tak przynajmniej u producenta Zgody mi przeliczyli ,więc powiedziano mi ,że 20KW kocioł powinno mi wystarczyć.Sam już nie wiem na co ,na jaki i w jakiej mocy wybrać kocioł.

Opublikowano

Na bojler nie dodawaj sobie dodatkowej mocy kotła. Większość sezonu grzewczego i tak będziesz miał zapas mocy, a czym większe mrozy tym zapotrzebowanie na ciepła wodę spada. Mniej się pocisz - mniej się myjesz. Dodatkowe 5kW na wodę? Czy to głupota sprzedawców kotłow, czy bezczelność?

Napisałeś o domu i jego ociepleniu, ale nie napisałeś ile spalasz węgla na dobę przy określonej temperaturze na zewnątrz. Zużycie przemnożone przez kaloryczność i szacunkową sprawność kotła da zapotrzebowanie na moc.

Na mój gust, przy ciągłym paleniu powinien Ci wystarczyć dolniak 12-14kW.

Opublikowano

W chwili obecnej gdy było parę dni - 8-12 st C ,w zależnośći kto miał dyżur przy kotle/żona lub ja / ładowałem do pieca na dobę od 4do 6 wiaderek ,takich elastycznycznych ,plastikowych jakie są w handlu.Myslę że do wiaderka wchodziło 0d 8 -12 kg .To wiaderka 10 litrowe.Ja też tak zastanawiałem się nad 15KW .Do obecnego kotła i tak nie ładuję opału do "pełna " bo zajmuje mi sie cały wsad ,a piec chyba za duży i jest takie kiszenie.Zastanawiam się nad MPM DS i Zgoda Wieprz - z racji tego że producent jest 15 km od mojego zamieszkania .Nie wiem czy to jest dobry wybór ,no i na którego się zdecydować.W piecu powinno sie palić ogniem ,a nie żarzyć ,tak myslę ,a może śię mylę ?

Opublikowano

Duży ten obecny kocioł wchodzi do niego 50kg.

Wiaderko 10l to 8,5-10 kg węgla. Jeżeli z węgla wyciągasz od 3,5kw do 6kw to w takie temperatury potrzebujesz od 175 do 300kw na dobę/24.

Wg mnie jeżeli palisz nie ekonomicznie obecnie czyli 3,5 kw z kg węgla to wystarczyłby kociołek 10KW, Jeżeli masz bardzo mocny węgiel powyżej 30MJ i efektywne  go spalasz czyli te 6kw/kg to kocioł na temperatury -20stC 15kw. Pewnie prawda jest pośrodku i wystarczy kocioł -12KW  .

Dlaczego 12kW ponieważ taki spala na max mocy przy sprawności 70% (ok 5kW/kg) węgla o wartości 24MJ ok 2,4 kg na godzinę  (ok 50kg na dobę )co równałoby się spalaniu twojego obecnego kotła ze sprawnością 70% a on pewnie działa  na 40-50%.

Przemyśl to dobrze. Nic na szybko.  

Solidnie skorzystaj z tego kalkulatora http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html każde pomieszczenie osobno. Potem z sumuj.

Mi ciepłowłaściwe.pl  wyliczyło dla 60m 5,7KW,a podany w linku kalkulator 3,6kW (86kW na dobę). Bliżej mi do 3,6 ponieważ  w śmieciuchu spalam przy  średniej dobowa -10 od 10kg do 12kg węgla na 24h  w tym piwnicy 30m2 mam na zakończenie palenia 23stC a jak rozpalam to 18.

Opublikowano

10 litrów węgla orzecha, to maksymalnie 7.5kg węgla. Im mniejsza granulacja, tym ciężar zasypowy wzrasta.

Opublikowano

l. Z moich obserwacji poświadczenie wklejam zdjęcia. Stan 10l. wiadro - 3 sorty węgla.Węgiel na równo. Największy suchy jak pieprz marcel 9.2 kg, najmniejsze mokry prosto z worka Carbon NR z Casto -9,6 kg, średni to Jeleń \ TanioPal z Casto 8, super mokry z kwiatkiem ( bryłka 2kg lodu) który wstawiam w połowie brunatny kolor. Pewnie pół na pół z węglem brunatnym.  7,5 kg to pewnie brunatny lub wielkie "głazy".post-53047-0-40048300-1453561490_thumb.jpgpost-53047-0-07450400-1453561501_thumb.jpgpost-53047-0-81852000-1453561517_thumb.jpgpost-53047-0-00224300-1453561535_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego, nie chcę obrażać Twojej inteligencji ;) , ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że to wiaderko ma dokładnie12 litrów? Czy jeżeli kupujesz farbę, to jest ona nalana pod sam rant?

Tu masz na zdjęciach odmierzone dokładnie 10l wody wlanej do standartowego wiaderka po farbie. Widzisz ile tam jest jeszcze do rantu? Potem jeszcze mieszczą się dwa litrowe słoiki wody.

Wsypany normalny orzech lekko ponad wysokość 10l waży 8.2kg minus 0.5kg wiaderko, daje właśnie coś w okolicach 7.5kg.

post-61311-0-00468900-1453565410_thumb.jpg     post-61311-0-88646300-1453565425_thumb.jpg     post-61311-0-03893200-1453565442_thumb.jpg     post-61311-0-59309100-1453565455_thumb.jpg

Z Twoich danych również to idealnie wychodzi 12l-9.2kg, w takim wypadku 10l-7.6kg i to jeszcze nie odjąłeś wagi wiaderka.

Przeczytaj też TO.  Pozdrawiam.

Opublikowano

Przyznam Tobie rację jesteś bliżej prawdy przemierzyłem wiaderko które wskazałem wyszło mniej niż 11.5 zalane po rant. Co nie zmienia faktu, że Jerzy właśnie używa takich wiader (potocznie 10-cio litrowe a faktycznie blisko 12 )  w których się mieści się ponad 8 kg węgla . Jeden zasyp może mieć i 50 kg węgla.  Teraz pasuje Wojciechu.

Opublikowano

Przyznam Tobie rację jesteś bliżej prawdy przemierzyłem wiaderko które wskazałem wyszło mniej niż 11.5 zalane po rant. Co nie zmienia faktu, że Jerzy właśnie używa takich wiader (potocznie 10-cio litrowe a faktycznie blisko 12 )  w których się mieści się ponad 8 kg węgla . Jeden zasyp może mieć i 50 kg węgla.  Teraz pasuje Wojciechu.

Opublikowano

Koledzy.

Dziekuję za zainteresowanie moim tematem.Otóż najmniej opał spaliłem w ub.zimę 2,5 t ,ale :zima była wiosenna ,nie było potrzeby wyciagania temperatury,miałem założony palnik wg.innego forum DP ,taki połokrągły profil w szamotce,węgiel był groszek-wypalał się tak ,że popiołu było niewiele.W tym sezonie ,żona zamówiła orzech ,który nie chce się spalać na tym palniku ,było dużo ,za dużo popiołu granulacji takich rozwarstwionych płytek ,albo żużla.Musiałem z powrotem wrócic do oryginału ,czyli zlikwidować palnik.Widać ,że opału idzie za dużo ,niestety ale muszę go spalić.Koledzy wiaderko to mam 10l,takie jak bywają w marketach ,czarne ,elastyczne .Ośmielam śię ponowić prośbę o nakierowanie mnie co do wyboru i zakupu pieca.Jestem zdecydowany tylko na DS ,czytam to forum jak maniak ,i jest grono ludzi za PMP DS ,tak samo jak i Zgoda ma swoich zwolenników.Zgoda jest blisko mnie ,bliski serwis ,no i piece już nie posiadają tej górnej szczeliny,ale jakoś jest za mało opini o tym kotle,więc wiedza moja skromna.Byłem u wytwórcy ,ale wiadomo ,każda pliszka chwali swój ogon ,no i jestem skołowany.MPM ma wymienniki pionowe,Zgoda ma jedną w pionie ,a pozostałe w poziomie.

Opublikowano

Czyli ZGODA pójdzie nawet na słabszym ciągu kominowy.Jak do węgla to bym brał jego . A jak cenowo ?

Opublikowano

Cena 20KW z miarkownikiem 3.260 ,15KW coś ok 2.8oo zł.W zależnosci od opcji zamówienia koszt może wzrosnąć o dmuchawę w dolnych drzwiczkach.

Opublikowano

Cena niezła , w\g rankingu powierzchnia wymiennika 87 %, podobno ma powietrze wtórne gdzieś z boku , cóż więcej chcieć :-)

Opublikowano

Dmuchawa wywala opał w komin

Opublikowano

Tak ,powietrze wtórne/no ,powiem że nie potrafię tego nadal zrozumieć/ ma regulację obustronną .Mógłbym przedstawić dane tego pieca ,tylko nie wiem czy uda się mi przesłać skaner/nie mam wprawy/,nie jest to reklama ,ot po prostu bywając w sklepach,hurtowniach z nawyku zbieram instrukcje ,oferty,no wszystko to co oferują w sprzedaży.Koledzy ,to na jaki powinienem się zdecydować piec 15KW czy 20KW ,możecie coś mi zasugerować?.Już zastanawiałem się nad przeróbką instalacji ,ale wyczytałem ,że żeliwne grzejniki też mają swoje plusy /dłużej się nagrzewają i dłużej trzymią ciepło/.post-59089-0-30755500-1453794342_thumb.jpgpost-59089-0-14318900-1453794371_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.