Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena C.w.u. Co I Ogrzewanie Podłogowe W Nowym Domu

ksia87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym prosić o poradę w wykonaniu instalacji co, cwu i podłogówki. Budynek z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej ok 150m2. Chciałbym wykonać podłogówkę i grzejniki zasilane piecem na paliwo stałe. Czytałem wiele tematów na forach i znalazłem parę rozwiązań, które trochę przerobiłem i wyszło coś takiego. Czy taka instalacja powinna poprawnie działać? Zastanawiam się czy pompa oznaczona 1 w kółku jest w tym wypadku potrzebna. instalacja jest na jednym układzie.

post-42285-0-76876400-1452614422_thumb.jpg

kolejna propozycja jaka mi przyszła na myśl, to aby zrobić 2 układy otwarte. Wyglądałoby to tak.

post-42285-0-41982600-1452614473_thumb.jpg

Opublikowano

pierszy jest ok poza zaworem nad kotłem  ,pompa 1 jest potrzebna do tycch rozdzielaczy ale mozesz pominąc te rodzielacze pompowe i przed pompa 1 zamotowac zawór mieszajacy termstatyczny bądz 3d i wtedy wyeliminujesz te dwie pompy w rozdzielaczach ,a ten zawór do rzełaczenia kominek a kocioł zrob jako elektryczny w zaleznosci od temp kominka jak temp kominka powyzej 40st to sie otwiera

Opublikowano

czy ta to nie wiem muzi być 25/60 i na takiej do 300m2 podłogi mozesz grzac

tak druga przekombinowana tym bardziej że jestem uczulony na weymienniki płytowe ktore w 90% generuja tylko koszty a nic nie wnoszą

Opublikowano

to tylko na ten zawór siłownik i sterowanie lub maualne i temp zasilania do 40st max

Opublikowano

a po co dwie pompy na instalacje grzejnikową ????

i wywal ten zawór na kotłem bo zawału zaraz dostane !!!!!!

Opublikowano

i teraz ta pompe od kominka wstaw rurę nizej za trujnikiem w kierunku zaworu 4d ,zlikwoidój zawór od kominka a  wmiescu trójnika pomiedzy kotłem a kominiem wstw zawór 3d do przełacznia wody pomiedzy kotłem a kominkiem

Opublikowano

pompa od cwu jeszcze musi byc roznilegle do tej co masz teraz

Opublikowano

o i teraz jest juzprawie ok teraz trzeba sie zastanowaić jak bedziesz sterował podłogówką bo musisz sie zdecydować czy to bedzie 4D czy termostyczny 3D bo jeden z nich musi wylecieć

Opublikowano

zadnych g..... do grawitacji

proponuje w zakresie podłoówki wyp..... 4D

Opublikowano

oki jest jeszcze jeden aspekt przy przelewowym ale musze sie zastanowic

Opublikowano

wywal mi te zawory na powrocie do kotłow chyba że beda załozone jako bez raczek w razie jakies draki generalnie maja być cały czas otwarte i wrazie powodzi do zakrecenia lub wywalić i ta rura pod zbiornikiem wyrównawczym jako mostek tez bym go wywalił i bedzie ok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.