Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie dotyczące nagrzewnicy elektrycznej o mocy 22 kw. Potrzebuje ogrzać do temp 5 stopni hale namiotową o powierzchni 200 m2 zbudowaną z blachy trapezowej, izolowana tylko posadzka od gruntu. Obliczyłem ze koszt ogrzewania przez 1h to 19 zł przy cenie 0,9 zł za 1kwh. Czy ktoś ogrzewa w taki sposób może podobne pomieszczenie i jaki wyszedł mu koszt, czy moje obliczenia są prawidłowe? bo koszt ogrzania do 5 stopni tego pomieszczenia wydaje się być ogromny.

pozdrawiam i dzięki

Opublikowano

no taki metraz bez izolacji to i tak dobry masz wynik bez izolacji grzejesz wszystko dookoła

Opublikowano

Zastanawiałem się nad izolacją ścian wełną szklaną mineralizowana, ale tylko ścian na dachu zostałby sama blacha

ktoś może napisać jaki wtedy byłby przybliżony miesięczny koszt ogrzania tego magazynu.

Opublikowano

na dachu musisz sie skupic min 10sm styropianu i bedzie juz okb 20% mniej za prad przy ogrzewaniu do tych 5st

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

Mam pytanie dotyczące nagrzewnicy elektrycznej o mocy 22 kw. Potrzebuje ogrzać do temp 5 stopni hale namiotową o powierzchni 200 m2 zbudowaną z blachy trapezowej, izolowana tylko posadzka od gruntu. Obliczyłem ze koszt ogrzewania przez 1h to 19 zł przy cenie 0,9 zł za 1kwh. Czy ktoś ogrzewa w taki sposób może podobne pomieszczenie i jaki wyszedł mu koszt, czy moje obliczenia są prawidłowe? bo koszt ogrzania do 5 stopni tego pomieszczenia wydaje się być ogromny.

pozdrawiam i dzięki

Pytania:

1. "do temp 5 stopni" - jaka temperatura na zewnątrz?

2. a może o 5 stopni?

Zasadniczy błąd obliczenia - 100w na 1 m2 w przypadku budynków z dobrą izolacją cieplną. Koszt ocieplenia namiotu będzie porównywalny kosztom budowy nowego (tylko z innych materiałów).

Jeżeli wysokość namiotu nie jest większa niż 3 m, a temperatura na zewnątrz minus 15 stopni i niema wiatru, to potrzebujesz przynajmniej 2 promienniki gazowe mocy 22 kw każdy (tylko w krótkim czasie nie będzie czym oddychać :) )

życzę powodzenia