PrOgram Opublikowano 4 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Witam mam problem z pompa i postanowiłem ją wymienić wcześniej halm solar 2.5-7 na 3 biegu wszystko było prócz głośnej pracy i poboru mocy, wtedy zakupilem grundfos alpha2 25-60 i od tej pory nastały problemy grzejniki na dole letnie na każdym biegu autoadapt nie działa z racji cwu podłączonego z co wgl.z domu stało się zimniej. Dlatego rozważam wymianę pompy na inny model myślę nad halm hep plus może na tej pompie będzie ok i pytanie 25-60 czy /25-40. Ogrzewanie to 17grzejników i 2 podlogowki proszę o pomoc .
KubaSko Opublikowano 4 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Jeśli pompa o wysokości podnoszenia 7 metrów dawała radę dopiero na 3 biegu to albo masz spartolone średnice rur i instalację albo ogrzewasz halę przemysłową :) nie dziw się że jak dałeś alpha 2 o wysokości 6 m to masz chłodno w domu, a ty jeszcze planujesz zakupić mniejszą o wysokości podnoszenia 4 m :) W twoim przypadku należałoby się przyjrzeć instalacji.
PrOgram Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Instalacja powinna być w porządku robiona 3 lata temu całość miedź na małych średnicach. Tu już nie chodzi o to że halm na 3 leciał bo i 2 bieg moze by wystarczył ale fakt faktem alpha2 czy to na 1 czy na 3 biegu nie daje rady chłodne są powroty na grzejnikach nie wiem jaką to przyczyną z racji że to mocną pompa i powinna spokojnie wystarczyć.
KubaSko Opublikowano 4 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Alpha 2 60 nie jest mocniejsza niż halm 7. Właśnie dlatego że masz miedź na małych średnicach pompy muszą się "pocić", a kolanka miedziane wypłukiwać i dziurawić :)
PrOgram Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie rozumiem to co źle zrobiona instalacja ? Dobry hydraulik ją montował więc chyba widział co robić a co do pompy zakup mocniejszej rozwiąże problem z zimnym powrotem na grzejnikach ? Jeśli tak to jaką pompe polecasz ? Wiem ,że ludzie maja większe powierzchnię do ogrzania i u nich taka 25-60 alpha starczy ... Grundfos ma 3.4m3/h
Gość Digitrax Opublikowano 4 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2016 To ja Ci powiem, że u mnie pompa Grundfos 25/40 na 1 biegu zasila 10 grzejników na 2 kondygnacjach, które ogrzewają ponad 100 m2. Hydraulik oszczędził u Ciebie na średnicach rur to teraz musisz używać wydajnej pompy aby pokonać opory instalacji.
KubaSko Opublikowano 4 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2016 No widac ze dobry hydraulik robil instalacje. Jesli nowa pompa alpha2 ci tego nie dźwiga to chyba raczej problem nie tkwi w pompie. 17 grzejnikow to nic dla takiej pompy. Musisz celowac z pompa o podobnych parametrach jak hupa 7. Jak chcesz silna pompe to kup grundfos magna
PrOgram Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 4 Stycznia 2016 U mnie jest 500m2 wiec trochę więcej z dostępnych pomp jest jakąś mocną i w miarę energooszczędna mocniejszą od 25-60
odpowietrznik Opublikowano 5 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2016 No widac ze dobry hydraulik robil instalacje. Jesli nowa pompa alpha2 ci tego nie dźwiga to chyba raczej problem nie tkwi w pompie. 17 grzejnikow to nic dla takiej pompy. Musisz celowac z pompa o podobnych parametrach jak hupa 7. Jak chcesz silna pompe to kup grundfos magna Po drodze do Magny jest jeszcze Alfa 2 25-80 ) Ja dałem za taką 930 zł tylko nie najnowszy model )Najnowszy wszedł z końcem zeszłego roku podajże październik i ma dodatkowe bajery) ale zapewne jest jeszcze droższa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.