fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 19 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Mam znajomego lat 66. Od zawsze pali mułem i flotokoncentratem w kotle żeliwnym, który zaczął ciec. Z racji wieku na zdrowiu trochę podupadł a ekogroszku ani miału nie kupi bo jak mówi "nie będzie płacił górnikom-nierobom po 500 zł za tonę opału". Czy do normalnego kotła z podajnikiem można podawać flotokoncentrat albo muł?
papasmurfek Opublikowano 19 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zbyt drobna frakcja paliwa. Żaden palnik nie da rady. Wydmucha połowę paliwa do popielnika.
Gość jacek61 Opublikowano 19 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Kiedyś próbowałem w moim tłoku ale spieki koksowe i podnoszenie węgla z palnika uniemożliwiało palenie. Tu masz temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4089-flot/ o flocie gdzie w poście #17 kol. reeich coś na ten temat pisze, u niego szukaj odpowiedzi.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 20 Grudnia 2015 A gdyby mieć kocioł z podajnikiem szufladkowym też by nie pomogło?
kociołsam Opublikowano 20 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zbyt drobna frakcja paliwa. Żaden palnik nie da rady. Wydmucha połowę paliwa do popielnika.To nie prawda !Bzdura ! Moj palnik bez problemu spala Kwestia fakt dobrego palnika ,dmuchawy sterownika Bez problemu ! [Zmijkowy , okrągła retorta żeliwna bez kolana nie obrotowa własnej budowy ] nie ma rzeczy nie możliwych
reeich Opublikowano 20 Grudnia 2015 #6 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Muł niema najmniejszego sensu za duzo popiolu za malo mocy mi zostalo troche po starym kotle to robilem mieszanke z mialem z piasta strasznie brudny i smierdzacy opał !!!a co do flotu to znajomy ma stalmarka tloka pali flotem z kwk krupinski bez wiekszych problemow oczywiscie musi byc suchy miesza go z popiolem zeby sie nie wieszał w koszu.Ja w swoim tlokowcu pale mialem z ziemowita 24D +flot z marcela w proporcji 3-1 ale tylko dlatego zeby sie nie spiekal dodaje flotu .Ten miał z ziemowita kosztuje 323zł 1t wiec niewiem czy jest jakas lepsza i tansza alternatywa.
Pieklorz Opublikowano 20 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Mial z Janiny 19ka jest ponizej 300zl jak ktos mieszka blizej kopalni, spala sie na obrotowych
Timiq Opublikowano 21 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Mam znajomego lat 66. Od zawsze pali mułem i flotokoncentratem w kotle żeliwnym, który zaczął ciec. Z racji wieku na zdrowiu trochę podupadł a ekogroszku ani miału nie kupi bo jak mówi "nie będzie płacił górnikom-nierobom po 500 zł za tonę opału". Czy do normalnego kotła z podajnikiem można podawać flotokoncentrat albo muł? A muł i flotokoncentrat to nie od górników nierobów?? Może polar taniej wychodzi, bo dokładać nie trzeba i górnik go nie robi :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.