Gość Digitrax Opublikowano 11 Marca 2016 #26 Opublikowano 11 Marca 2016 Nie tak dawno był podobny temat: duża ilość OP i brak sprzęgła = duże zużycie gazu. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20792-2-rozdzielacze-do-pod%C5%82og%C3%B3wki-z-zaworem-tr%C3%B3jdrogowym-z-termostatem-jak-poprawi%C4%87-obecn%C4%85-instalacj%C4%99/
Posrednik Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #27 Opublikowano 13 Marca 2016 Na krzywej 0,5 - 0,7 kocioł wyrabiał ale jak na zewnątrz były temperatury ok 0. Jak pojawiły się mrozy to nie dawał rady i podniosłem krzywą do 1. Ta krzywa została a temperatura na zewnątrz spadła. W miesiącu kiedy były mrozy (styczeń) zużyłem ok 200 m3, tem wew. 19,2 w następnym miesiącu (luty) ok 130 m3, 10 marca miałem zużycie ponad 70 m3, zaznaczam że krzywa cały czas ta sama 1.0. W tym czasie jedyne co się zmieniło w instalacji to spadło ciśnienie. Wydaje mi się że w marcu zużył nieproporcjonalnie dużo gazu to temperatury zewnętrznej. Pętle mają długość max 60m i są mniej więcej równe.
odpowietrznik Opublikowano 13 Marca 2016 #28 Opublikowano 13 Marca 2016 Temperaturą w pomieszczeniach można sterować podnosząc przepływ na rotametrach lub korygując krzywą grzewczą.Aby system pracował na proponowanej krzywej 0,6 należy u Ciebie zwiększyć przepływy na rotametrach.Podnosząc przepływy pompa kotłowa nie daje rady(takie pompy w kotłach mają ok.1m3/h a wymagany przepływ w instalacji jest wiekszy) czyli jeszcze raz sprzęgło+mocniejsza pompa za.Regulacji przepływów w poszczególnych pomieszczeniach (aby uzyskać pożądaną temp.wewnętrzną)nalezy dokonywać gdy temperatury na zewnątrz są znacząco ujemne(pewnie poniżej -10)
Posrednik Opublikowano 14 Marca 2016 Autor #29 Opublikowano 14 Marca 2016 Ok, dzięki za informację. Jaki może być koszt dodania drugiej pompy i sprzęgła? O ile zyskam % na proponowanej przeróbce w stosunku do obecnego zużycia gazu? Czy jest uzasadnione ekonomicznie przerobienie instalacji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.