harryON Opublikowano 5 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Witam serdeczniePoniżej załączam schemat mojej instalacji ogrzewania do szeregowca. Krótki opis:- Piwnica - część użytkowa z podłogówką, garaż grzejniki- Poziom 0 - całość podłogówka na rozdzielaczu- Poziom 1 - grzejniki- Poziom 2 - grzejnikiDodatkowo na wszystkich poziomach łazienki z pętlami podłogówki i zaworem RTL - cele uczucia ciepłej podłogi.Piec kondensacyjny Junkers.Pytania:1. Czy układ jest poprawny?2. Czy w układzie rozdzielacza/mieszacza wszystkich pętli podłogówki konieczna jest dodatkowa pompa?3. Jakie są słabe punkty, lub błędy w tej koncepcji?pozdrawiam harryON schemat ogrzewania.pdf
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2015 ad 1 -3 - BZDURA!!! Brak średnic rur, brak mocy grzejników , zła koncepcja układu , a właściwie to raczej antykoncepcja. szukaj np na stronie producenta kotła gotowych schematów!
KubaSko Opublikowano 6 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Witam. Ostatnio robiłem identyczną instalację. Ad 1) nie ad 2 ) pompa będzie potrzebna w układzie mieszającym w kotłowni. Jeśli masz na myśli rozdzielacz z mieszaczem to on się nie nadaje do kotłów kondensacyjnych. ad 3) kocepcja błędna, porównaj z załączonym schematem Ogólnie jeśli nie masz jeszcze nic kupione to ja proponuje nową linię kotłów junkersa - compact mają lepszą modulację palnika. I sterowniki też z nowej linii CW, będziesz też potrzebował modułów MM100. Schemat dla ciebie w załączniku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.