Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pilot G Ustawienia Zaworu 4D

rogeros66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie po dlugiej przerwie i dziekuje wszystkim za pomoc w poprzedniej sprawie,mam teraz pytanie jak optymalnie ustawic zawor 4 d przy sterowaniu pilotem g jaka temp.pieca itd walcze z tym sam aleza cienki jestem pozdro.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam sterownik argon 2 brak silownika ,

Opublikowano

to czym chcesz sterowac jak nie masz mieszacza ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Pisze ze silownika nie ma. Mimo wszystko tez sie nie da sterowac :)

Opublikowano

Chodzi mi  oterowanie pilotem g tem.pomieszczenia jak to optymalnie ustawuc jezeli sie da bez sterownika zaworem 4 d pilot wpiety do ster.kotla argon 2.mam dwa mieszkania na pietrze jest pilot i tu to jako tako chodzi natomiast dolne mieszkanie kaloryfery lekko letnie regulace przeplywu zrobilem ale tylko na dole na termostatach pelne otwarcie u gory zwykly zawor odkrec zakrec pilot fajna sprawa i duzo oszczednosci.Ijescze jedno pytanko ogolnie mam 130m do ogrzania piec vamex 19kw palnik pancerpol chyba za duzy troche dlatego duzo spala 25kg teraz na dobe plusowe temperatury da sie cos z tym zrobic?

Opublikowano

nie zrobisz nic ciekawego bo zakres regulacji kotła jest od 55st w góre a zeby cokolwiek ustawic trzeba zawór uruchomić siłownik podłaczyć i wtedy bedzie sterowanie

Opublikowano

no tak zawor 4 d mam nie wiem jakiej firmy jaki do tego sterownik?jesli by byl to rozumiem ze pilot g wpiety bylby do niego?a cos z tym za duzym kotlem mozna podzialac?dzieki za odp.

Opublikowano

Jakie sterowanie kupić do tego zaworu?a pilot g będzie wpiety pod te sterowanie czy nadal pod sterownik pieca

post-64820-0-98636000-1456228043_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego! pilotem G będziesz mógł z domu ustawiać tylko parametry na sterowniku tj. nie będziesz musiał łazić do kotłowni, aby zmienić czas podawania, przerwę itd. Co w praktyce się nie sprawdza, warto zobaczyć co się dzieje "w piecu". 

Jedyny plus, a może i bardzo duży, że przy dopieraniu parametrów sterownika nie będziesz musiał cały czas siedzieć w kotłowni (tylko na pilocie sprawdzić temp.; ile dochodzi do żądanej, ile stoi w podtrzymaniu.

Chyba, że otworzysz zawór 4D na maxa i temp. w pomieszczeniu będziesz regulował za pomocą temp. żądanej na kotle. Tylko to rozwiązanie będzie nie zdrowe dla kotła w taki dni ja tera, a sprawdzi się w większe morzy (chyba, że masz nieocieplony dom). Ja w taką pogodę jak teraz mam niecałe 40 st. na grzejniki, a na piecu 60st. 40st na piecu to mało dla kotła, jak dasz 60st. (i tyle samo na grzejniki) to będziesz miał saunę w domu :) 

P.S. mam ten sam sterownik, przymierzałem się do pilota, ale po przeczytaniu specyfikacji zrezygnowałem. Zastanawiam się nad siłownikiem do zaworu (albo nowego zaworu z siłownikiem), którym sterował bym z mieszkania. Albo zawór sterował by się sam dostosowując do temp. w pomieszczeniu. Jednak to i tak będzie wymagało interwencji w sterownik (inne ustawienia mam gdy temp. na dworze to +10 a inne gdy na dworze jest 0 albo na minusie).

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

proponuje dokupić Sterownik ART ZW i do niego podłączyć pilot i siłownik do sterowania

Witam po dluzszej przerwie mozesz powiedziec jaki mialby byc silownik do tego steroewnika i jakie jest ogolne dzialanie tego zestawu wraz z pilotem g?

Opublikowano

proponuje dokupić Sterownik ART ZW i do niego podłączyć pilot i siłownik do sterowania

Hej, mozesz mi powiedziec jak ten zestaw bedzie funkcjonowal chcac uzywac pilot g z nastawa temp.pomieszczen? i jaki kupic sterownik do mojego zaworu 4 d.

Opublikowano

Hej,tak to juz poczytalem mozesz mi powiedziec jaki mam kupic ten silownik to mojego zaworu nie wiem jakiej jest firmy,zdjecie powyzej w poscie czy to nie ma zadnego znaczenia?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wróciłem z wojaży do Polski i będę się zabierał za przeróbke pieca plus chce założyć ta automatykę zaworu 4d mam więc dwa pytania jaki siłownik do tego zaworu kupić?fotka powyżej i z związku z cienkimi rurami obiegu kotlowego co propnujecie czy je proc i wstawiać grubsze czy dać tam druga pompę?proszę o najlepszy wariant.dzieki pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.