Robot16 Opublikowano 28 Listopada 2015 #1 Opublikowano 28 Listopada 2015 Panowie jak to najlepiej waszym zdaniem jest w czasie kiedy piec stoi czyli w czasie podtrzymania co ile podawac eko......moze tak często żeby utrzymac temperature na piecu czy żeby tylko żar był jakby było oszczędniej bo oto chodzi.........
Artex1 Opublikowano 29 Listopada 2015 #2 Opublikowano 29 Listopada 2015 Na podtrzymaniu jak sama nazwa mówi piec chodzi tak aby nie wygasł i utrzymał temperaturę na żądanym poziomie , sama zas temperatura powinna wówczas być wyższa lub równa żądanej bo jeśli będzie niższa to piec przejdzie w tryb PRACY/ GRZANIA zatem najkorzystniej dojść do takich ustawień aby piec możliwie rzadko się włączał i utrzymywał żądaną lub nieco 2-3 stopnie wyższą temperaturę i to niestety jest wyzwanie co ile ustawić podawanie i przedmuch aby tę temperaturę utrzymać stoper w rękę i kilka dni obserwacji :)) Ja zrobiłem sobie proste urządzenie podłączone do silnika ślimaka, dmuchawy, pompy CO i czujnika tem. na piecu i na powrocie całość zczytuje mi dane przez dobę czyli kiedy co zostało włączone ( podajnik, wentylator pompa ) na jak długo i jak zachowywała się temperatura na podstawie tych danych ustawiam korekcje na sterowniku pieca. Myślę że gdyby każdy sterownik był wyposażony w takie proste urządzenie i pokazywał taka statystykę to było by o 90% problemów mniej z odpowiednim ustawieniem pieca ale szczerze powiedziawszy swego czasu szukałem na rynku jakiegoś sterownika z taka własnie możliwością odczytania statystyki i niestety nic nie znalazłem
Robot16 Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2015 Artex1 dzieki bardzo za odp..wiec gdybym tak ustawił zeby temp.. pieca była stała w podtrzymaniu czy wtedy było by troszkę osczędniej...
hektoras Opublikowano 30 Listopada 2015 #4 Opublikowano 30 Listopada 2015 To co radzi Artex1 to jest jedna z możliwości ale z tego co czytam to więcej jest zwolenników tego by piec chodził na małych mocach ale możliwie jak najdłużej. Poczytaj więcej w tym temacie a jest tego sporo - naprawdę SPORO na pewno tego nie przetrawisz przez tydzien ja już tutaj śledzę wszystkie wpisy na forum pt.: "Kotły z podajnikiem" no i pomimo mojego zainteresowania w "majsterkowanie" taka tzw. "złota rączka" oraz wiedzy (technikum bud+,3 kier studiów). to i tak uważąm że w tym temacie jest jeszcze wiele do ogarnięcia a i to że ciągle coś nowego się pojawia = niekoniecznie dobrego jak się przekonałem Proponuję poczytać min.TIMON-a
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor #5 Opublikowano 30 Listopada 2015 hektoras dzięki powiedziałeś więcej jest zwolenników tego by piec chodził na małych mocach ale możliwie jak najdłużej,ale w czasie pracy czy w podtrzymaniu
Dayan Opublikowano 30 Listopada 2015 #6 Opublikowano 30 Listopada 2015 Jak 'chodził' to pracuje ;) Niestety dla pieców ze sterownikiem 2-stanowym problem pojawia się w chwili ładowania CWU. Zbije nieźle temp wody, a że moc średnia to powoli wraca do zadanej.
Animus Opublikowano 30 Listopada 2015 #7 Opublikowano 30 Listopada 2015 No mam już na wykresie pracę kotła 40 godzin bez odstawiania a ostatnio 30 godzin i się odstawił temperatura na kotle w tym czasie spadła do 0,8 *C poniżej zadanej . :D
audilhr Opublikowano 1 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 1 Grudnia 2015 No to kolego jakie tam masz te ustawienia w tym postoju ze trzyma temp. :D
Robot16 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor #9 Opublikowano 1 Grudnia 2015 No nie sie pochwali ustawieniami
Animus Opublikowano 2 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Przy rozbiorze CWU zbija delikatnie o jeden stopień poniżej zadanej .Dobijam znowu do 30 godzin ciągłej pracy :) https://esterownik.pl/device/8164
energotop Opublikowano 2 Grudnia 2015 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2015 A czujnik CWU to "mamy" na powrocie z CWU? Bo raczej nie w zasobniku ;). Rozbiorów CWU nie widać na wykresach... powrót się nie łamie... hmmm... ;)
Animus Opublikowano 2 Grudnia 2015 #12 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Czujnik CWU jest przy samym zasobniku na rurze zasilającej przylgowo ,nie chcę wycinać izolacji poliuretanowej.Może wsadzę go jeszcze głębiej Rozbiór był dziś o 11:20 i 22:00
energotop Opublikowano 2 Grudnia 2015 #13 Opublikowano 2 Grudnia 2015 To do kalibracji bo aż 2st zimniejszy od CO ;). Chodzi mi że nie widać bo nie łamie powrotu. Czyli przepływ stały- najprawdopodobnie zdlawiony a pozostała część instalacji ze sporym zladem. Z taką instalacją i na zapotrzebowaniu powyżej 5-6kw ecoal juz sobie ładnie radzi. Niżej i przy wielopompowych juz tak ładnie nie jest. No ale mimo wszystko. Ładnie ogarnięty Misiek
Animus Opublikowano 2 Grudnia 2015 #14 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Nic nie jest dławione ,nie łamie powrotu bo instalacja jest tak zrobiona ,zimna woda nie zalewa kotła ,zasobnik CWU ładowany jest grawitacyjnie ,a nie mam dostępu do niego bo jest zabudowany w metalu , mam zbiornik zbiorniku i tylko górna część jest odsłonięta od płaszcza z wodą kotłową .
Animus Opublikowano 3 Grudnia 2015 #15 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ponad 40 godz ciągłej pracy bez odstawiania kotła i nie jest to podporządkowanie się dla osiągnięcia wyniku bo to się mija z celem. Ingerencja w CWU "buja" wykresem przez kilka następnych godzin . :D https://esterownik.pl/device/8164
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2015 #16 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Umnie też kociol potrzebuje ponad dobę,żeby się odstawic. :) Jadę na nastawach ręcznych,bo to zwykły Titanic. Niestety nie mogę pochwalić się wykresem,po prostu tech. nie możliwe. Kocioł pracuje stabilnie w okolicach temp. zadanej,temp. spalin również stabilna śr. 97* jak były w nocy przymrozki do -5* i w dzień 2-3*. Teraz po ociepleniu po wydłużeniu przerwy w podawaniu śr. 92*. W kotle jasno i sam się trochę dziwię,że w przewymiarowanym kotle 25kW z rusztem wodnym i palnikiem 25-35kW można jechać bez przerwy z mocą 5-6kW.
Animus Opublikowano 3 Grudnia 2015 #17 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Na ręcznych nastawach jest łatwiej ,możesz korygować nastawy ,były okresy że nieraz tydzień się nie odstawiał wszystko zależało też od wahania temperatury zewnętrznej ,tu w automacie musiałem zastosowałem do takiej regulacji mieszankę paliwa o odpowiedniej kaloryczności . :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.