Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Slim 17Kw Muli Flam Na Pellet

Dzi4d3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę inaczej nazywamy rzeczy :) dla mnie zasilanie to po prostu temperatura już wychodząca na grzejniki, a temp. C.O. to ta która jest pokazywana na piecu.

Nie mam pojęcia jak to chodzi w recalartach ale... w sterowniku tech to PID jak jest załączony to przechodzi tylko raz w "podtrzymanie" i to przy pierwszym uruchomieniu. Potem sprawdzając temp. spalin oraz temp C.O. dobiera odpowiednio nadmuch oraz podawanie paliw,a aby utrzymać w miarę jednostajnie temperaturę zadana na kotle. Tak działa u mnie PID. W recalarcie może jest podobnie i temu Tobie nie przechodzi na podtrzymanie?

Polecam poczytać temat, do którego link dałem w poprzedniej odpowiedzi. Tam ludzie robią jakieś różne ustawienia i im to pomaga.

Z tej strony to mogę zalecić jeszcze sprawdzenie ciągu kominowego czy nie trzeba przypadkiem regulatora ciągu kominowego oraz czy masz zawirowywacze spalin nazywane "turbulatorami" przez Sas.

Opublikowano

zacząłem zgłębiać ten link  co mi podesłałeś i i już mam tak w głowie napakowane ze hej.  

zawirowywaczy mam dwie sztuki. z tym ciągiem kominowym to wiem tylko tyle ze ciąg jest  :). Ale jak go zmierzyć i czy jest ok to niemam pojecia. nikt z moich znajomych tym się nie przejmował choć nikt nie pali pelletem. Dzięki za tego linka

Opublikowano

Pitekb

Gdzie masz podpięte czujniki?

Salusa w tryb chłodzenia trzeba przestawić.

Poczytaj inne tematy z recalartem.

Zmień ustawienia paliwa na inne itp

Na początek zmień sterowanie obiegami na ręczne i ustawiaj. Później dołącz Salusy. Tak dojdziesz szybciej gdzie jest błąd.

Opublikowano

czesc czytałem te nastawy co ci robikf zdaje sie podał zrobie korektę taką jaką on podał na kocioł 17kw i zobacze co się bedzie działo mam nadzieje ze będzie ok. Czujniki od podłogówki mam wpięte w pompy podłogówki na parterze i piętrze. inych czujników typu zewnetrzny i pokojowy nie mam. Pogzebę z tymi nastawami i się odezwę do Ciebie bo robikf nie ma chyba za bardzo czasu bo odzywałem się do nieo ale bez odpowiedzi. A ztego co czytałem w inym pości ty doszedłeś ładu i składu ze swoim sasem

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ;)

Zaczął się nowy sezon grzewczy, więc postanowiłem coś napisać ;)

Przez wakacje Panowie z serwisu Tech napisali nowy soft do sterownika kotła i teraz już kompletnie współpracuje z moim regulatorem tak jak chciałem ;)

Kocioł pracuje kiedy trzeba, a kiedy nie trzeba stoi sobie wygaszony.

Ustawienia mam tak jak podawałem wyżej, tylko że teraz pompa c.o. odpala się przy 40*

Rok temu, jak nie miałem regulatora, to w podobnej pogodzie schodziło mi 30-40kg/dobę, w tej chwili mam 10-20kg/dobę tego tańszego pelletu... więc mam ~50% mniej spalonego pelletu :)

regulator pokojowy+nowe oprogramowanie dało mi oszczędność na opale - spala się mniej, a w domu tak samo ciepło :)

pozdrawiam i życzę ciepła :)

Dzi4d3k jak myślisz,czy zasługą tego jest tylko to,że podłączyłeś regulator i wyłącza piec wtedy kiedy trzeba, czy zmiana oprogramowania pomogła na lepsze jeśli chodzi o ustawienie zPID-a? Czy producent dostosował lepiej te ustawienia zPID-a? Ja mam właśnie problem z ustawieniem tego regulatora (TECH st-280). Ustawiając piec na pracę ciągłą przy temp zadanej 23stopnie i histerezie 0,3stopnia piec pracuje dalej tylko w tym momencie załączy się obniżenie pokojówki o -10stopni ale grzeje dalej, nie wyłączy sie. Wg mnie w tym momencie powinien się wyłączyć przy 23,3 stopnia i rozpalić następnie przy 22,7 stopnia,a tu nic. Zmieniam całkowite ustawienia na czas czuwania pieca od 9 rano do 21 wieczorem każdy dzień(w nocy bez palenia do rana zejdzie do 20,5stopnia- jest to temp dobra do spania ). W tym czasie zadaje temp. zadaną 23stopnie, na tym nie poprzestaje i grzeje dalej, tylko obniżenie pokojówki się załącza o -10stopni,ale i tak dalej grzeje. Zauważyłem tylko że wyłączy sie w przypadku, gdy włącze tryb czasowy plus zadana minimalna i maxymalna temp. Taki tryb połączenia ustalonych godzin i temp. min. i max.  Dzi4d3k z poprzednich postów rozumiem(przed reinstalacją oprogramowania) że piec także Ci się nie wyłączał przy zadanej temp tak? 
Opublikowano

Mam wersję oprogramowania S.256.51.881.3.10S13 i opcja wygaszania właśnie dała mi większe oszczędności. Czy lepiej działa PID? nie wiem, ale chyba zmniejszyli nadmuch jak patrzyłem w ustawieniach serwisowych. 

Obniżenie pokojówki za wiele nie da i tak zawór 4D/3D reguluje Ci temperaturę wody jaka wyjdzie na grzejniki. Jak coś możesz ustawić na sterowniku w opcji regulatora aby sterowało pompą c.o. Wtedy jak będzie temperatura zadana osiągnięta w domu to regulator wyłączy pompkę i grzejniki zrobią się chłodne. Kocioł dalej będzie chodził, ale będzie tylko utrzymywał temperaturę na kotle. 

Przed zmianą oprogramowania kocioł mi się częściowo wygaszał. Miałem na sterowniku ustawione, że regulator steruje kotłem. Obniżenie pokojówki dałem na maksa + nadzór z wygaszeniem i histerezą 10*. Uruchomienie pompy c.o. przy 51*. Dzięki temu jak regulator dał sygnał o dogrzaniu to kocioł mi się wygaszał i rozpalał dopiero jak temperatura spadła do 35*. Potem pracował przy 45* ( a pompy od grzejników uruchamiały się dopiero przy 51*). Jak regulator dał sygnał o niedogrzaniu to kocioł się dogrzewał do 60*, a pompa puszczała wodę na grzejniki już przy 51*. ...i tak w kółko

Opublikowano

a jeszcze jedno pytanie odnosnie pompy co. jaka masz, w jakim stopniu otwarta i ile pobiera mocy? ja mam WILO stratos instalator mi usawił wartosc 1,5 co pobiera przy tej wartosci 6W. przestawilem teraz na wartosc 2,5 co daje 13W poboru. (wartosc regulacji pomiedzy 0,5 a 6). Zmieniłem dzisiaj bo wydaje mi sie ze dlugo podnosi mi temp w domu. rano o 9 mam 20,5 stopnia i zeby otrzymac 23 stopnie w domu to piec musi chodzic conajmniej 6h(mysle ze to strasznie dlugo-za dlugo). Dom ocieplony przeciez...i odnosnie aktualizacji. czy wgrywał to instalator?producent?wysyłałes sterownik?

wilo_stratos_pico.jpg

Opublikowano

Mam pompę Wita Delta HE 35-25.

Mam 7 programów, 4 modulowane i 3 stałe.

Chodzę na "dwójce" modulowanej i maks mi pobiera 16W. Minimalnie pewnie by szło z 10W... ale nie wiem, jak dom się dogrzewa to regulator wyłącza pompę ;)

Jeśli chodzi o to, że długo dom nagrzewa.... wiesz, myślę że to dość normalne :) dom to nie mieszkanie w bloku ;) o wiele większa kubatura do ogrzania. Mi 1,5 stopnia wygrzewa w 3 godziny.

Możesz na zaworze dać większą temperaturę wyjścia na grzejniki to pewnie będzie szybciej ogrzewało, ale nie wiem czy też nie szybciej będzie schodził pellet.

Jeśli chodzi o aktualizację to sam wgrywałem. Podejrzewam, że z serwisem też pewnie da się jakoś dogadać lub z człowiekiem co montował Ci kotłownię.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie krotkie pytanie - jezeli na sterowniku zpid450 mam ustawiony nawiew na -18 (czyli najmniejszy) to dlaczego wiatrak dziala na duzych obrotach i wydmuchuje do popielnika mi naprawde niedopalone czastki pelletu? Wedlug mnie powinien w popielniku lezec cos w rodzaju pyłu a nie czastki pelletu (nie mysli ze spiekami).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie ..proszę o wskazówki ja macie po my ustaw one w ogrzewaniu grzejnikami plus bojler i osobno podlogowa..zaznaczam że pompy pracują równolegle..chodzi mi o czas wlacz i wylacz ..nie mam mieszczą..na podłóg mam zawór trojdrozny z termostatem i rtl dziekuje

Opublikowano

Witam serdecznie ..proszę o wskazówki ja macie po my ustaw one w ogrzewaniu grzejnikami plus bojler i osobno podlogowa..zaznaczam że pompy pracują równolegle..chodzi mi o czas wlacz i wylacz ..nie mam mieszczą..na podłóg mam zawór trojdrozny z termostatem i rtl dziekuje

Opublikowano

Obenie mam ustaw grzejniki plus bojler 40-Max.podlogow 30-55 ...

Opublikowano

Posiadam pięć sas Multico flame na pelet ..spała duże iloaci pręty nawet do 60 kg na db .masakra.....I o dziwo ie wchodzi w podtrzymanie.....pomocy

Prosze ...może jakies wskaż...

Opublikowano

Opublikowano

Też mam problem ze przerażającym spalaniem pelletu. Mam bio slima 14kw wersja z czopuchem od góry i sterownikiem tech450zpid. Początek grzania koniec grudnia 2016, temperatura wyjściowa w domu -2C. Do tego w listopadzie robili mi tynki wewnątrz, wszystko było mokre lub zamarznięte. Przez 5 tygodni kocioł spalił 2 tony pelletu średniej jakości. Dogrzał dom do 18-19C. Temperatura na kotle 60C, na zaworze na podłogę jest 30C. Okna prawie cały czas rozszczelnione - mam wentylację mechaniczną, ale rekuperator jeszcze nie założony, muszą mi skończyć prace pylące. Ocieplenie 15cm, okna 3 szyby.

Hydraulik twierdzi, że pierwszy sezon (dom budowany od maja 2016) grzania, mokre ściany i tynki, to zużycie na poziomie 60kg na dobę jest normalne, przy temperaturach styczniowych grubo poniżej 0 (wiocha w świętokrzyskim, zima pełną gębą). Niby w kolejnym sezonie ma być lepiej. Ale pytanie do kolegów z forum, czy nie da się coś z tym pokombinować? Regulatora pokojowego nie będę kupował, wszędzie podłogówka z dużą bezwładnością to chyba nie ma sensu. 

Od razu tylko zaznaczę, że niestety jestem totalnie zielony w tych sprawach technicznych, może Dzi4d3k podpowiedziałbyś, skąd czerpałeś wiedzę o tym, co z czego wynika. Bo jak czytam Wasze wpisy, to niczego nie rozumiem :(

Dzięki.

Opublikowano

Skąd jesteś kolego dokładnie z tego świętokrzyskiego.? Na początku miałem tak samo jak ty ale koledzy maja tu wiedzę bardzo dużo i teraz spalanie mam 20_23 na dobę pięć pracuje 24h w domu 22.4* mam dokładnie taki sam pięć jak ty

Opublikowano

Cześć,

MichalOstr - wydaje mi się, że Twój hydraulik może mieć rację. Pamiętam jak u siebie zrobiłem tynki na poddaszu w listopadzie/grudniu to wszystkie okna były mokre. Jeszcze wtedy instalacji nie miałem, grzałem nagrzewnicą elektryczną to.... sporo mnie to kosztowało ;) Do tego grzałeś od -2* do +19* to sporo mocy grzewczej musiało to kosztować, a do tego okna wszystkie masz w mikroszczelinie no to masz duże straty ciepła i to jest też wynik tak dużego spalania. Zbliża się wiosna, cieplejsze dni, będziesz musiał przewietrzyć dom, aby ściany powysychały :) (chyba, że rekuperator wyciągnie Ci wilgoć? musiałbyś popytać) wtedy też się to zmieni. Do tego uruchomisz rekuperator to będziesz miał mniejsze straty na wentylacji niż przy wentylacji grawitacyjnej. Spalanie powinno spaść. 

W tej chwili, tak jak napisał Marwol, to możesz wrzucić zdjęcia instalacji. Ja nie jestem instalatorem, ale chłopaki tutaj się znają i coś podpowiedzą jak będzie coś nie tak. No i ustawienia pieca jakie masz ?

Pytasz skąd czerpałem wiedzę? jaką wiedzę?  ;) sporo nasiedziałem się w kotłowni, męczyłem serwis, fora internetowe, częste wertowanie też instrukcji kotła i sterownika ;) a i tak jeszcze kręcę kocioł, aby wycisnąć z niego jak najlepszą sprawność ;)

Rok temu było nas mniej z sasem, w tym roku widzę jakiś bum na sasa się zrobił z pelletem i jakoś większą grupą wypracowuje się optymalne ustawienia.

Opublikowano

Jestem z Ostrowca Św., dom na wsi pod Ostrowcem.

Wrzucam zdjęcia instalacji. Ustawienia poniżej.

Przez ostatnie 24h spalił mi 2 worki po 15kg, ale podłoga przestawiona na 25C i na zewnątrz +3C, choć i tak połowa tego co zwykle cieszy.

Dom nadal nie jest zamieszkały, okna dalej rozszczelnione. Brak drzwi wewnętrznych i ciągnie trochę od garażu - są tam 2 grzejniki, ale jeszcze nie uruchomione i w garażu jest dość rześko :) Rekuperatora nie montuję bo instalatorzy powiedzieli, że nie zaleca się suszenia tynków tą instalacją (tam są jakieś czujniki wilgotności w tym urządzeniu i podobno coś wariują przy takiej wilgotności). Poza tym czekam na koniec prac pylących by nie zanieczyścić instalacji - stąd do montażu reku jeszcze z miesiąc. Samym tynkom już dużo nie zostało, ale plamy jeszcze są.

Ustawienia:

PID włączone

Zadana CO: 55* (min.45*, max. 80*)

Zadana podłoga: 25* (max. 45*)

Współczynnik wentylacji: -15 (min. -18, max. 22), jakieś H1416/1182

Współczynnik podawania: 0% (min. -30, max. 30)

Kontrola temperatury: 30 sek (min. 20, max. 200)

Minimalne otwarcie: 5% (min. 0, max 99)

Ochrona powrotu wyłączona

Temperatura załączenia pomp: 40*

Nadmuch w trybie auto załączony.

CWU wyłączone, zbiornik nawet nie zalany wodą - stąd na zdjęciach widać białą rurkę przyczepioną trytytkami do zaworu - hydraulik tak zalewał kocioł.

Ja jestem na budowie niestety góra raz dziennie, i to by do pieca dosypać, nie mam czasu - robota, małe dziecko w domu, stąd odpisuję z opóźnieniem... Wielkie dzięki.

post-72693-0-08533500-1487533197_thumb.jpg

post-72693-0-19932200-1487533198_thumb.jpg

post-72693-0-50314000-1487533198_thumb.jpg

post-72693-0-74076900-1487533198_thumb.jpg

post-72693-0-99435500-1487533198_thumb.jpg

post-72693-0-25905100-1487533199_thumb.jpg

post-72693-0-87947500-1487533210_thumb.jpg

Opublikowano

W ustawieniach nie widzę, abyś coś więcej wykombinował na PID :) wentylację przykręciłeś, no bo na 0 to dmucha mocno. Producent zaleca pracę kotła na temperaturze zadanej 60-80*, więc tutaj mógłbyś podnieść na te min. 60*

Ludzie tutaj na forum jeszcze zalecają, aby ochronę powrotu ustawić na 40*.

Co do instalacji to już niech ktoś inny się wypowie. 

Opublikowano

Powstaje pytanie czy przy sterowniku pid450 gdzie tak naprawde nie ma wielu ustawien jest to plus czy minus? Nawiew i podawanie to dwa jedyne ustawienia. Ja mam -15 oraz -18, a jak dokonam jakies zmiany to efektu wiekszego nie widac. 30kg na dobe i koniec.

Opublikowano

Powiem Ci, że też za bardzo dużej różnicy w spalaniu nie widzę jak wyłączyłem PID i pracowałem na manualnych :) jakoś tak dziwnie jest, że jak zrobię jakąś mocną rewolucję w ustawieniach to w pierwszej chwili kocioł spala mniej, znacznie... i myślę sobie, o... to dobre ustawienie będzie, a potem jakoś tak się "przyzwyczaja" i wraca do starego spalania ;)

W tej chwili też już zmieniłem całkowicie ustawienia, od tego co pisałem tutaj w temacie wcześniej. Kocioł w ogóle się nie wygasza, a zawór 4D na grzejniki wypuszcza temperaturę 33-43* w zależności od temperatury zewnętrznej. W tej chwili idzie mi na grzejniki 35* (grzejniki ledwo ciepłe), w domu trzyma się stała temperatura, spalanie 20-30kg/doba... w tym grzanie CWU.

Opublikowano

Panie Michale wszystko ślicznie, tylko dlaczego masz na kotle ciśnienie robocze -2bar

przy dopuszczalnym ciśnieniu roboczym 1,5 bar.?

Popraw to bo może pierdyknąć, podobnie zaw bezpieczeństwa ma być 1,5bar, a u ciebie jest 2,5 lub 3 bary!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.