pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Witam. Mam mały dylemat. Mianowicie posiadam piec Tekla Draco Tytan II wraz z domowym sterownikiem bezprzewodowym. Zainstalowany jest zawór 4D. I teraz problem. Na noc ustawiona jest temperatura 17 stopni. W godzinach w których ustawiona jest temperatura 17 stopni, ta wynosi ponad 20, a mimo to zawór 4D jest uchylony i puszcza ciepło na dom. Dlaczego tak się dzieje? Przecież zgodnie z ustawieniami tak nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melmack Opublikowano 25 Listopada 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Sprawdź czy w ustawieniach jest dostępna opcja typu "minimalne otwarcie zaworu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ale gdzie tej opcji szukać? W dostępnych ustawieniach nie ma czegoś takiego. A to jest instrukcja od sterownika jaki jest u mnie na piecu: http://recalart.com/data/files/economic_premium_draco.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melmack Opublikowano 25 Listopada 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 U mnie jest to dostępne w ustawieniach zaworu na samym piecu ale mam kompletnie inny piec i sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Może ktoś z Was dysponuje jednak takim sterownikiem i mógłby wyrazić swoją opinię czemu tak się dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melmack Opublikowano 25 Listopada 2015 #6 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Na stronie 20 widzę takie coś: "Temperatura minimalna obiegu" Może to to? A tak poza tym - zadzwoń do serwisu ze sterownika. Jest szansa że Ci zdalnie pomogą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Listopada 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Czy ustawiłeś wszystkie parametry w P19 , str 20 instr. Idzie o czas otwarcia siłownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Nigdy nie zaglądałem pod P19 więc wszystko jest tam zapewne ustawione fabrycznie. Czy mógłbyś napisać jak najlepiej ustawić parametry w P19 ? Są to jednak ustawienia serwisowe i jak próbuje w nie wejść to chce żeby podać jakieś hasło. Nie mam pojęcia o jakie hasło chodzi i jak je wprowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Napisałem do serwisu Tekli, zobaczymy co mi powiedzą. Dzięki za wskazówki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Listopada 2015 #10 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Czas otwierania zaworu ( siłownika) jest zależny od posiadanego siłownika - szukaj w jego dokumentacji czasu - przeważnie jest 120s, ale u ciebie może być inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Tylko nie umiem zrozumieć ( dlatego, że się na tym nie znam ) jaki to ma związek z tym, że w nocy puszcza ciepło na grzejniki chociaż nie powinien? W P19 na stronie 20 jest napisane: Czas pełnego otwarcia siłownika w sekundach ", a zawór 4D jest uchylony - nie jest w pełni otwarty. Otwiera się on na cały gwizdek tylko wtedy gdy na kotle zapali się alarm, czyli po osiągnięciu 85 stopni na kotle co przy paleniu eko-groszkiem nie zdarza się wcale. W danych technicznych siłownika zaworu mieszającego jest coś takiego: Dane techniczne: Czas obrotu o kąt 90 stopni: 60s, 150s, 210s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.