lukbud1 Opublikowano 16 Listopada 2015 #1 Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie, założyłem samodzielnie instalacje co w nowym domu, 2 rozdzielacze z grzejnikami 1 do podłogówki ekipa zrobiła posadzi teraz czas na resztę. I na tym etapie chciałbym się poradzić w doborze bojlera. Mianowicie do ogrzewania chcę podłączyć kominek z płaszczem na układzie otwartym -wymiennik -kocioł kondensacyjny gazowy. Pytanie jaki bojler dobrać i do jakiego układu go podłączyć otwartego czy zamkniętego? Widziałem bojler stojący na 2 źródła ciepła kominek + gaz czy to się sprawdza? proszę o radę
KubaSko Opublikowano 16 Listopada 2015 #2 Opublikowano 16 Listopada 2015 Kup stojący dwuwężownicowy, w dolną wepnij kominek w ukł. otwartym, w górną kocioł gazowy w ukł. zamkniętym. Co do pojemności to zależy ilu was jest w domu, a jeszcze ważniejsze ile kobiet w rodzinie :) a poważnie to standardowo na rodzinę 200 L wystarczy. Pozdrawiam
lukbud1 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 16 Listopada 2015 Tak właśnie myślałem rozwiązania widziałem różne ale myślę że w połączeniu tych dwóch piecy tak bedzie najprościej , myślę o pojemności 120 litrów narazie jest nas dwóch. Jeżeli chodzi o podłączenie do obiegu otwartego to musi być dodatkowa pompa? czy ta jedna da rade? czy zastosować zawór trójdrogowy do regulacji priorytetu?
sambor Opublikowano 16 Listopada 2015 #4 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zrób rysunek jak to chcesz połączyć lub poszukaj na forum gotowych schematów takiej pracy. PS Co rozumiesz przez słowa "narazie jest nas dwóch" :ph34r:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.